Meldingen
Alles wissen

Tussentijdse of eind SG bepalen


Jeffrey
Berichten: 9
Registered
Topic starter
(@jeffrey)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden

Hallo iedereen,

 

ik heb afgelopen maandag mijn eerste suikerwash gemaakt. Dit met 6kg suiker, water en een zakje turbo gist 48H.

Ik weet dat deze gist voor sommige niet ideaal is, maar voor mij eerste wash wil ik dit wel eens proberen. 

Echter heb ik alles gemengd, zonder de gist en men Start SG gemeten, deze was 1085.

Vandaag (2 dagen later) wou ik om te oefenen eens men huidige SG-waarde meten om te kijken hoever het proces zat. Echter meet ik vandaag een SG van 994. Dit is toch al zeer weinig, en zou zelfs willen zeggen dat het gisten bijna klaar is?

Kan iemand mij uitleggen wat ik fout doe?

Het waterslot gaat (sinds de start) nog altijd als een gek te keer. Dus de vergisting is toch nog lang niet klaar?

De gistemmer staat in een verwarmde ruimte van 20°C.

 

 

Alvast bedankt voor de hulp.

 

mvg 

Beantwoorden
14 reacties
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@jeffrey op welke manier ben je de S.G. waarde aan het meten?

Beantwoorden
Jeffrey
Registered
(@jeffrey)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 9

@alchemist Via een meter gelijk in de volgende afbeelding :

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2223
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik zie je antwoord net pas, denk dat je te weinig berichten had om de foto meteen te uploaden. Als de vergisting nog steeds heftig bezig is heb je kans dat gevormd gas de hydrometer omhoog duwt. 

 

Deze was wel vrij van de bodem he?

Beantwoorden
4 Reacties
Jeffrey
Registered
(@jeffrey)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 9

@alchemist Inderdaad volledig vrij van de bodem, is een 30l vat . Omhoog duwen? Hij zakt er te diep in volgens mijn gedachtegang. 

Het vat pruttelt volop om de seconde.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@jeffrey Je hebt gelijk, ik moet niet antwoord geven tussen de aktes door op t werk, excuses. Volge McCorner z'n suggestie inderdaad.

 

Temperatuursafwijking is niet voldoende om het verschil te verklaren, ik vind het ook een lage waarde.

 

Beantwoorden
Jeffrey
Registered
(@jeffrey)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 9

@alchemist Geen probleem hoor, het is voor mij ook allemaal nieuw. Toch alvast bedankt voor het meedenken.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@jeffrey, als je een vloeistof vermeng met een gas zal de vloeistof lichter/dunner worden. Daardoor zal de dobber naar beneden zakken je meet geen 100% vloeistof maar een mengsel vloeistof/gas. 

Alchemist met jouw achtergrond had je dat moeten weten 😆 😆 😆 

Jeffrey dus geduld wacht met meten totdat er geen bubbels en/of gas aanwezig is. Ik raad je sowieso aan om de dobber niet te vroeg in de emmer te gooien, dit om kans op besmetting te voorkomen en om het gist proces niet te verstoren. 

Welkom op het forum trouwens 🖐️  

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 323
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kijk eens wat de hydrometer doet in een glas water, zou dan precies op 1.000 moeten staan. Maar zolang de boel gasbelletjes vormt, dan gist het nog. Valt ook te controleren met een brandende aansteker of lucifer: Gaat die uit, dan er is nog volop CO2 aanwezig, zijn er geen belletjes en blijft de lucifer branden, dan is het uitgegist.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Jeffrey
Registered
(@jeffrey)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 9

@mccorner Ik  heb hem net in een glas water gezet, geeft netjes 1000 aan. Ik heb hem erna in mijn gistemmer gedaan en nu geeft hij 990 aan (6 uur geleden was het nog 994).

Het gistproces is echter nog volop bezig, iedere seconden komen er volop luchtbellen door. De lucifer gaan ook onmiddellijk uit, zowel boven het waterslot als in de emmer zelf.

Iemand een idée wat ik fout doe met mijn meting? Het kan toch op 48 uur niet stookklaar zijn terwijl het nog gist? of zie ik dat verkeerd?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8162
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als je merkt dat er veel activiteiten zijn is beter om de ketel niet te openen . En ook beter om de co2 laag aan oppervlakte niet te doorbreken . Er een dobber meerdere keren insteken is ook noet verstandig.  Je creëert kans op infectie en giststress  ook meer kans eventueel vroegtijdig stoppen.

Een dobber drijft in vloeistof en werkt op opwaarts druk wanneer er veel gas in de vloeistof is zal is de dichtheid van de vloeistof minder zijn en daarmee de opwaartse druk lager .

Wacht tot je weinig of geen co2 activiteiten ziet of meet voor je met een dobber meet. . 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 323
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat Robbert zegt, lekker door laten gaan die vergisting. Vergeet niet dat alcohol lichter is dan water, dus het is alleen maar mooi als je onder de 1.000 duikt. En aangezien het SG nog steeds zakt, wordt er nog steeds alcohol gemaakt 😀.

Beantwoorden
Eline
Berichten: 14
Registered
(@eline)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Als je echt tijdens de vergisting de SG wilt weten, dan zou ik een ispindel of vergelijkbaar aanschaffen. Zelf laat ik mijn gistcellen lekker hun werk doen en laat de emmer zo veel mogelijk met rust en kijk en luister met veel plezier naar mijn waterslot 😉 Zodra ik denk dat er geen activiteit meer is, dan wacht ik gerust nog een dag of 2 om alles naar de bodem te laten zakken. Pas bij het overhevelen meet ik de SG en ben ik gerust op dat het weer gelukt is. Meten is wel zeker weten, maar kan ook de boel verstoren, door steeds de deksel eraf te halen, weer zuurstof erbij en meer kans op besmetting.

Beantwoorden
Jeffrey
Berichten: 9
Registered
Topic starter
(@jeffrey)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden

Ik denk dat er iets fout gelopen is, de vergisting is reeds gestopt, 1 bubbeltje per 5 minuten uit het waterslot.

SG is nog altijd 990... 

Is toch onmogelijk dat het gisten reeds klaar is? Na 3 dagen...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 689

@jeffrey de turbogist 48h beweerd wel in 48uur alles te vergisten. Vaak ben je toch vaak een week verder, soms 2, maar het is mogelijk. Zelf minimaal ervaring met turbo's.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?