Hallo iedereen,
ik heb afgelopen maandag mijn eerste suikerwash gemaakt. Dit met 6kg suiker, water en een zakje turbo gist 48H.
Ik weet dat deze gist voor sommige niet ideaal is, maar voor mij eerste wash wil ik dit wel eens proberen.
Echter heb ik alles gemengd, zonder de gist en men Start SG gemeten, deze was 1085.
Vandaag (2 dagen later) wou ik om te oefenen eens men huidige SG-waarde meten om te kijken hoever het proces zat. Echter meet ik vandaag een SG van 994. Dit is toch al zeer weinig, en zou zelfs willen zeggen dat het gisten bijna klaar is?
Kan iemand mij uitleggen wat ik fout doe?
Het waterslot gaat (sinds de start) nog altijd als een gek te keer. Dus de vergisting is toch nog lang niet klaar?
De gistemmer staat in een verwarmde ruimte van 20°C.
Alvast bedankt voor de hulp.
mvg
Ik zie je antwoord net pas, denk dat je te weinig berichten had om de foto meteen te uploaden. Als de vergisting nog steeds heftig bezig is heb je kans dat gevormd gas de hydrometer omhoog duwt.
Deze was wel vrij van de bodem he?
Kijk eens wat de hydrometer doet in een glas water, zou dan precies op 1.000 moeten staan. Maar zolang de boel gasbelletjes vormt, dan gist het nog. Valt ook te controleren met een brandende aansteker of lucifer: Gaat die uit, dan er is nog volop CO2 aanwezig, zijn er geen belletjes en blijft de lucifer branden, dan is het uitgegist.
Als je merkt dat er veel activiteiten zijn is beter om de ketel niet te openen . En ook beter om de co2 laag aan oppervlakte niet te doorbreken . Er een dobber meerdere keren insteken is ook noet verstandig. Je creëert kans op infectie en giststress ook meer kans eventueel vroegtijdig stoppen.
Een dobber drijft in vloeistof en werkt op opwaarts druk wanneer er veel gas in de vloeistof is zal is de dichtheid van de vloeistof minder zijn en daarmee de opwaartse druk lager .
Wacht tot je weinig of geen co2 activiteiten ziet of meet voor je met een dobber meet. .
Wat Robbert zegt, lekker door laten gaan die vergisting. Vergeet niet dat alcohol lichter is dan water, dus het is alleen maar mooi als je onder de 1.000 duikt. En aangezien het SG nog steeds zakt, wordt er nog steeds alcohol gemaakt 😀.
Als je echt tijdens de vergisting de SG wilt weten, dan zou ik een ispindel of vergelijkbaar aanschaffen. Zelf laat ik mijn gistcellen lekker hun werk doen en laat de emmer zo veel mogelijk met rust en kijk en luister met veel plezier naar mijn waterslot 😉 Zodra ik denk dat er geen activiteit meer is, dan wacht ik gerust nog een dag of 2 om alles naar de bodem te laten zakken. Pas bij het overhevelen meet ik de SG en ben ik gerust op dat het weer gelukt is. Meten is wel zeker weten, maar kan ook de boel verstoren, door steeds de deksel eraf te halen, weer zuurstof erbij en meer kans op besmetting.
Ik denk dat er iets fout gelopen is, de vergisting is reeds gestopt, 1 bubbeltje per 5 minuten uit het waterslot.
SG is nog altijd 990...
Is toch onmogelijk dat het gisten reeds klaar is? Na 3 dagen...