Meldingen
Alles wissen

tweede stook


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoeveel tijd moet er tussenuit de eerste en tweede stook zitten.

Beantwoorden
15 reacties
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@prins 1 dag, 13 uur, 28 minuten en 12 seconden is het gouden moment voor de tweede overhaal.

 

Dat lijkt uit de lucht gegrepen en is ook zo, direct achter elkaar destilleren is prima, na de eerste overhaal een paar weken wachten ook. 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@alchemist wist het niet daarom vraag ik het soms denk je dat je het goed doed en blijkt naderhand dat het niet goed is .dacht misschien een beetje tot rust laten komen en dan de tweede stook maar o ke het maakt dus niet zoveel uit .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@prins stomme vragen bestaan niet, niks vragen en verprutsen is stom.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 ǰa daar zit wat in .ben nog maar net aan de gang en heb hier al veel informatie gekregen van Jan en alleman daar ben ik dankbaar voor. Heb gisteren weer een nieuw probeersel in elkaar gesoldeerd en heb de pijp nu gevuld met schoonmaakazijn morgen alles eruit en dan na spoelen en dan een half uurtje stomen en dan weer spoelen dat heb ik met de vorige pijpen ook gedaan. geloof dat dit wel een manier is om ongerechtigheid uit de kolommen te krijgen .met het stomen komt er het meeste vuil eruit. Misschien zijn er andere manieren om nieuwe kolommen te reinigen dan hoor ik het graag.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@prins ik doe een schoonmaak stook altijd met half water half azijn, zonder koeling uiteraard en dat idd 30 min.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 dank .ik doe voordat ik ga stoken ook altijd een kwartier volop stomen en dan met koud water na spoelen. Dan begin ik met stoken. Dacht zo dan kan er haast geen ongerechtigheid meer inzitten.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@prins zover ga ik niet eens, na de stook spoel ik alles goed uit en laat het goed drogen{zeker koperwerk} ten zei er lange tijd tussen zit

Beantwoorden
 Mona
(@mona)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist is er ook iets te zeggen over de hoeveelheid die je overhoudt na een 2e stook?

Ik doe het altijd als ik er iets lekkers van wil maken maar voor medicinale kruiden tinctuur is dat niet aan de orde.

Wel neemt het inmiddels veel opslag ruimte in beslag.

Ik heb nu 7 liter van 45% na een eerste stook.

2 ketels 1 van 8 en 1 van 30 liter .

Heb begrepen dat je de eerste stook altijd weer moet verdunnen tot 40% en dan weer stoken?

Zou graag het volume terug brengen in verband met opslagruimte.

Heb jij advies?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@mona Hoi Mona,

 

Er zijn wat indicaties te geven maar het ligt aan de ketel, of je eventueel nog glycerine doet toevoegen om het percentage op te krikken, of je alle alcohol wilt houden of eerder de bulk (wanneer het percentage sneller begint te zakken stopt of alles wilt houden), of je het voor consumptie of tincturen wilt gebruiken, bij de eerste zul je sowieso eerder stoppen met opvangen. 

 

Met 45% zul je waarschijnlijk meer dan de helft richting driekwart aan volume overhouden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@mona 7liter is net te veel voor een 8liter ketel. En te weinig voor een 30 liter .

Je kunt percentage van 45 % laden dat mag geen probleem zijn .  

Het beste is dus in 2 delen in de 8 liter verwerken.

Als je 7 liter van 45 % hebt zou je in principes 

3,5 liter van 90% overhouden bruto  -/- .  Als de kwaliteit van jou stookwijn goed is zou je dan met afval van voor en naloop  3,35 a 3,4 liter overhouden .Van 90% 

( Percentage / volume verhouding is wel afhankelijk van goede werking van jou ketel . Als jou ketel tot 95 % kan of tot 88% presteren is dus volume iets anders. Maar normaal zou je geen alcohol op  het voorloop en naloop deel na verliezen )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10476
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na stoken even schoonmaken met vaatwas machine reiniger . Ketel op kop laten drogen en droog weg zetten . 

Voor opnieuw gebruiken even spoelen klaar.

Als ketel jaar op zolder heeft gestaan even spoelen met wat azijn en naspoelen met water.

Zou je moeten ontsmetten even wat waterstof peroxide erdoor spoelen. 

Heb je groen of blauwe aanslag dan met wat verdunde zoutzuur spoelrn en naspoelen met helder water. 

Ik heb afgelopen week mijn druivenwijn gestookt in ketel die ruim een jaar aar niet was gebruikt . Was nog blank vanbinnen alleen afwas heet sopje erdoor en klaar.

Goed schoon, droog en op zijn kop  weg zetten . Heb je later weinig werk ervan .

Koeler na gebruik ook machine reiniger erdoor drogen en aan bijde kanten kurkje erin klaar

Beantwoorden
4 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank .misschien ben ik te fanatiek bezig maar er werd mij voorgekauwd je begint  met schoon schoon schoon .tot op heden heb ik er nog geen spijt van gehad.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

prins schoon , hygiëne is ook belangrijk maar dubbel op hoeft ook niet .

Gistton kun je het beste schoonmaken met afwassop en daarna met waterstofperoxide ontsmetten. En altijd op zijn kop goed droog opslaan. 

Stookketel ontsmet je ook met waterstof peroxide.  Heb je lichte aanslag ( verkleuring) gebruik je schoonmaak azijn  . Zware aanslag of oxydatie gebruik je wat verdunde zoutzuur en gewoon tussendoor maak je een ketel  perfect schoon met heet water en vaatwasmachine reiniger..  ( niet wasmachine vaatwas middel )

Je kunt ook de dure commerciële middeltjes natuurlijk gebruiken  .

Zwaar vuil en ontvetten kun je p3x  voor gebruiken. Bijvoorbeeld voor mout rookkast . ( Of je bbq ) 1 emmer doe je jaren mee. Maar kun je ook met kokend water de ketel mee reinigen.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@robbert die kurkjes vind ik een goede, beter dan dat gekloot met zakjes

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?