Omdat ik lui ben en dus weleens op mijn kop krijg wegens het gebruik van turbogist, een uitdaging voor de mensen met heel veel ervaring. Ik ben benieuwd. Uiteraard krijgt de uitverkoren deelnemer een flesje van het eindresultaat.
Ik zoek een recept voor het volgende:
- 20 liter uitgegiste opbrengst, klaar voor een striprun.
- Sugarwash, geen granen of andere "suikerende" toevoegingen. We gaan geen whisky maken.
- Opbrengst minimaal 10% ABV in maximaal 21 dagen gisting (ongeveer 20 C maar met dag en nachtritme)
- Max. een ding te bestellen, bijvoorbeeld gist Geen chemicaliën, losse kalk, enzovoorts.
- Geen controle van PH nodig. Kraanwater is hier 7.
- Andere ingrediënten moeten in de supermarkt te krijgen zijn. Geen poedertjes.
- zo neutraal mogelijke smaak en kleur na gisting
De alcohol ga ik strippen in mijn Vevor keteltje, even laten rusten en dan een of twee keer een serieuze distillatierun doen. Doelopbrengst is ongeveer 1,5 liter van minimaal 60% "neutrale" alcohol om er door infusie kruidenlikeur, Limoncello of Groene Chartreuse- of Gin-achtigen van te maken.
4 kilo suiker koken in 6liter water met een theelepel citroenzuur (poeder) na een kwartiertje door koken aanvullen tot 20 liter laten afkoelen tot 25 graden 4zakjes bakkersgist er in en een liter appelsap zonder
Conserveermiddel
als voeding , 15 dagen op 25 graden houden indien mogenlijk en stoken maar
Dank, ben benieuwd. Met name of hij neutraal wordt.
OK mensen, ik ben om. Geen turbogist meer.
Na mijn striprun was het al blauw, na twee dagen op 40% verdund nog steeds. Vandaag spirit-run gedaan. De kleur blauw wordt alleen feller, een hele mooie kleur maar niet gewenst. Heads duurden lang, wat gek is voor een suikerwash. Toen kwam er 500cc hearts op 80% die prima van smaak was, maar dat duurde heel kort want al heel snel kwam de kartonlucht en smaak door. Opbrengst net 500cc a 80%. Een hoop werk voor niks want die 500cc ga ik echt niet ontkleuren of zó verwerken.
@Robbert ik ga jouw recept proberen! Kan ik jouw hoeveelheden in hun verhouding opschalen naar 20 liter?
Ik gebruik ongeveer dezelfde hoeveelheden maar ik doe iets minder water in mijn pan, nl. 5l. Het duurt een beetje voordat die 25l water afgekoeld is naar 22°C. Daarom zet ik water in de koelkast of diepvries. Maar zoals Lemmy al zegde, kan niet verkeerd gaan. Succes.