Meldingen
Alles wissen

Uitdaging! Recept voor sugarwash, max. 1 ding bestellen.


BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Omdat ik lui ben en dus weleens op mijn kop krijg wegens het gebruik van turbogist, een uitdaging voor de mensen met heel veel ervaring. Ik ben benieuwd. Uiteraard krijgt de uitverkoren deelnemer een flesje van het eindresultaat.

Ik zoek een recept voor het volgende:

- 20 liter uitgegiste opbrengst, klaar voor een striprun.

- Sugarwash, geen granen of andere "suikerende" toevoegingen. We gaan geen whisky maken.

- Opbrengst minimaal 10% ABV in maximaal 21 dagen gisting (ongeveer 20 C maar met dag en nachtritme)

- Max. een ding te bestellen, bijvoorbeeld gist Geen chemicaliën, losse kalk, enzovoorts.

- Geen controle van PH nodig. Kraanwater is hier 7.

- Andere ingrediënten moeten in de supermarkt te krijgen zijn. Geen poedertjes.

- zo neutraal mogelijke smaak en kleur na gisting

 

De alcohol ga ik strippen in mijn Vevor keteltje, even laten rusten en dan een of twee keer een serieuze distillatierun doen. Doelopbrengst is ongeveer 1,5 liter van minimaal 60% "neutrale" alcohol om er door infusie kruidenlikeur, Limoncello of Groene Chartreuse- of Gin-achtigen van te maken.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
14 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh al meerdere keren geplaatst;

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken  uit gegist

Sg zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , redstar dady , )

Zo simpel is het om een goede stookwijn te maken. Voor een heldere alcohol  Dit kan nooit mislukken.

Tenzij je een slecht werkende ketel hebt of zelf fouten maakt bij het afwerken.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank, had ik gezien maar voldoet niet aan de criteria 😜

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh ik dacht dat je een goede heldere neutrale alcohol uit suiker wilde waar de prioriteit op  neutraal ligt .

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Klopt en als er ook Marmite in kan, voldoet hij eigenlijk wel aan de criteria 😄. Zat te kijken naar de poeiertjes ... Ik ga deze proberen! Welke gist raad je aan voor de hoogste ABV-opbrengst?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh  allereerst je haalt  Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

 
5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie .
1 liter alcohol weegt 789 gr.
 
Je kunt nooit meer uit suiker halen wat voor gist je ook gebruik! 
 
Wil je veel suiker te gelijk vergisten in kleine oplossing gebruik je een gemanipuleerd gist dan is abv wel hoger .
 
Hierbij krijg je meer vervuiling in het product omdat het gist in een tekrap milieu werkt.
Als je 8 kilo suiker oplost in 36 liter water krijg je wel lager percentage maar alcohol volume / hoeveelheid blijft gelijk.  510 gr per kilo suiker.
 
Mensen denken graag in percentage in plaats van volume . Dat lijkt intressanter.
 
Met marmite zal je bin een goede ketel nooit smaak afwijkingen hebben . Het wordt voor grootste deel al afgebroken ook / opgevreten door het gist.
 
 
 
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

4 kilo suiker koken in 6liter water met een theelepel citroenzuur (poeder) na een kwartiertje door koken aanvullen tot 20 liter laten afkoelen tot 25 graden 4zakjes bakkersgist er in en een liter appelsap zonder

Conserveermiddel 

als voeding , 15 dagen op 25 graden houden indien mogenlijk en stoken maar

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank, ben benieuwd. Met name of hij neutraal wordt.

Beantwoorden
BazzH
Berichten: 60
Topic starter
(@bazzh)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

OK mensen, ik ben om. Geen turbogist meer.

Na mijn striprun was het al blauw, na twee dagen op 40% verdund nog steeds. Vandaag spirit-run gedaan. De kleur blauw wordt alleen feller, een hele mooie kleur maar niet gewenst. Heads duurden lang, wat gek is voor een suikerwash. Toen kwam er 500cc hearts op 80% die prima van smaak was, maar dat duurde heel kort want al heel snel kwam de kartonlucht en smaak door. Opbrengst net 500cc a 80%. Een hoop werk voor niks want die 500cc ga ik echt niet ontkleuren of zó verwerken.

@Robbert ik ga jouw recept proberen! Kan ik jouw hoeveelheden in hun verhouding opschalen naar 20 liter?

Beantwoorden
4 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@bazzh 

Goed zo. Eerste stap naar kwaliteit en smaak. 

Vond de turboalcohol meteen al vies dus overgestapt op Bruggeman. Minder opbrengst, smaak veel aangenamer.

Suikeralcohol maak ik niet meer, dankzij Robbert en Alchemist. Gebruik nu mout en granen. 

Mijn suikeralcohol maakte ik als volgt: 5,5kg suiker in een ruime pan met 6,5 a 7 liter water, 13 gram citroenzuur (de kristallen dus geen sap). Op 80°C brengen en voor 50 minuten op die temperatuur houden. Dan in het gistvat en aanvullen tot 25 liter. 10 gram DAP erbij. En als de wash ongeveer 22°C is er 80 gram Bruggeman bij doen. Deksel er op en na 3 weken sg meten. Bij 990/1000 overhalen en daarna de fijnstook. 

Kan eigenlijk niet mis gaan. 

 

Succes! 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh ja kun je gewoon opschalen. 

Gebruik je DAP 10 tot 12 gram op 25 liter.

Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank weer! Ik neem aan dan de Marmite en citroenzuur ook ophogen. Ik ga niet meer de vergissing begaan om er teveel suiker in te willen doen. Morgen gaat het gebeuren. Ik houd jullie op de hoogte! Nou hopen dat ook die blauwe kleur wegblijft ...

Misschien dat weinige koper in de Vevor ook maar van binnen met citroenzuur behandelen denk ik.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@bazzh als je dap gebruikt hoef je geen marmite te gebruiken.  Marmite hoeft niet evenredig opgeschaald. 

Koper even in de schoonmaak azijn .

 

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik gebruik ongeveer dezelfde hoeveelheden maar ik doe iets minder water in mijn pan, nl. 5l. Het duurt een beetje voordat die 25l water afgekoeld is naar 22°C. Daarom zet ik water in de koelkast of diepvries. Maar zoals Lemmy al zegde, kan niet verkeerd gaan. Succes.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
BazzH
(@bazzh)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@concha Goed dat je het zegt. Ik zwengel de ijsblokjesmachine aan 😄

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?