Meldingen
Alles wissen

vergisting


Berichten: 31
Topic starter
(@peter-hermple)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

wie kan mij helpen aan een oplossing voor het behouden van de temperatuur tijdens het vergisten

Beantwoorden
18 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@peter-hermple zet nooit een vat op de grond maar op een verhoging.  De kou trekt op .

Ik een metsel kuip met warm water en daar een Aquarium verwarmer in of een warmte mat die voor teraria worden gebruikt er tegen aan leggen. 

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert bedankt goede tip

Beantwoorden
Vlisbier
(@vlisbier)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@peter-hermple 

zelf gebruik ik de Grainfather met koelingspompje en werkt voor mij perfect.

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@vlisbier waar koop ik een koelingspompje ?

Beantwoorden
Vlisbier
(@vlisbier)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@peter-hermple bij stookwinkel zie ik hem niet staan je kan het Jan van stookwinkel even vragen.

Bij brouwland staan ze wel op de site.

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@vlisbier oke super bedankt zal eens kijken daar

Beantwoorden
Berichten: 326
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

IVM warmte schommelingen ? Wat goed werkt is een aquarium verwarming element in je wash hangen en bijv op 22 graden zetten. Dan houd hij hem netjes rond die temperatuur. Anders klimaatkast oid als je met te warm ook zou zitten. Harry

Beantwoorden
2 Reacties
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@harryd1969 bedankt goede tip

 

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@harryd1969 hier ook op 22 graden. Temperatuur binnen zit op 24/25

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat ligt er even aan wat het budget en de handigheid is.

 

De eerste vraag is of het nodig is, met kamertemperatuur vergisting werkt, stevige schommeling van de temperatuur kan problemen opleveren, te hoge temperatuur of te laag (afhankelijk van de gistsoort die gebruikt wordt) kan de kwaliteit minder doen worden.

 

Wil je alleen verhogen of ook kunnen koelen?

Beantwoorden
8 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@alchemist tot vaten van 200 liter is koeling niet echt een issue tenzij je misschien met opgefokte turbogisten gaan werken. De eerste dagen van de vergisting is er intern een behoorlijke warmteontwikkeling, pas wanneer die afneemt ga ik rond het vat (30 of 60 liter) een electrisch deken wikkelen gestuurd door een STC-1000 (of een Inkbird). Daarrond nog een oud dekbed en klaar is kees.

Voor het 220 liter vat heb ik in het deksel een doorvoer met een koperen buis van 10 mm aangebracht die tot ong halfweg in het vat hangt. Daar past de sensor van de STC-1000 in voor een nauwkeuriger meting van de temperatuur.

Nooit problemen mee gehad tot hiertoe.

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@odevie bedankt heel bruikbare tip

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@odevie ik werk met 30 liters

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@odevie daar ga ik gedeeltelijk in mee, het ligt er met name aan wat de combinatie van omgevingstemperatuur en optimale temperatuur van de gist is. Als je rond de 30 graden zit (gedurende de zomer) zou ik bijvoorbeeld geen Mangrove Jack's West Coast aanbevelen aangezien die tussen 18 en 23 graden zit. 

 

Verder, ondanks dat het hier meestal over het produceren van sterke drank gaat, kan de temperatuur bij bier kritischer worden. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@alchemist daar heb je gelijk in. Een wat stabiele, zeker niet te hoge, omgevingstemperatuur is cruciaal voor een goede vergisting.

Te hoge temperaturen zijn lastiger om met koeling onder controle te krijgen dan de vergistingsemmer met verwarmingselementen wat op te warmen.

Een klimaatkast zou dan de beste optie zijn lijkt me.

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@alchemist ja staat bij mij in de schuur koelt snachts stevig af en overdags wordt het niet heel warm nu met budget zit het wel goed

Beantwoorden
(@peter-hermple)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@alchemist afkoelen wanneer het dadelijk echt warm wordt is ook wel handig

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@peter-hermple verwarmen is stukken makkelijker dan koelen, daarom dat de vraag kwam wat je ermee wilt. 

 

Vanuit de hoek van de bierbrouwers is een low budget oplossing beschikbaar;

Zelf een gistkast maken

 

Mag t allemaal makkelijker en meer kosten, dan heeft onze Jan ook een oplossing;

Glycol koeler

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?