Meldingen
Alles wissen

Verse druiven (nog even) bewaren?


zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik kreeg deze week ca 25 kg verse rode druiven van een kennis. Netjes geplukt aan trosjes

Helaas kan ik nog niet direct een gistvat vullen, ik wacht nog op wat benodigdheden en tijd om te kunnen starten.

Nu ben ik bang dat de druiven misschien gaan rotten: Wat kan ik het beste doen met de verse druiven om te voorkomen dat de hele boel verloren gaat voordat ik ermee aan de slag kan? 
(Ps: voor invriezen heb ik geen capaciteit)

grtz

Zoef

Beantwoorden
11 reacties
2 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@zoef 

sowiezo in de koeling bewaren anders in een gistvat.

Als je ze pet of met een mixer fijn maakt komen de meeste steeltjes wel los, maar kunnen ze al wel beginnen te vergisten.

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zoef  ik heb zelf voldoende materiaal maar wegens omstandigheden ook geen tijd om mijn druiven te verwerken. waarschijnlijk voldoende voor 2,5 a 3 liter " cognac"   hing er . 

Ook zonde om ze weg te gooien maar Ik heb de buurvrouw ze laten plukken en ze maak sapje voor haar kind  .

Volgend jaar maar zien  . 

Ce la vie .

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Persen ?

Sap invriezen en pulp (met veel smaak en suikers) weggooien ?

Invriezen bij je buren en ze een flesje beloven ?

 

Beantwoorden
zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank allen voor de tips. Vanavond toch maar besloten om niet langer op mijn bestelde gist (safspirit hg-1) en pecto enzym bestelling te wachten.

alle druiven gauw van takjes ontdaan, met de hand gekneusd. Ik had ca 13 kg.

Dit aangevuld met ca 2 kg opgeloste suiker, wat citroenzuur en lauw water tot 25liter totaal.
Ca 40 gr droge bakkergist erop en vat gesloten.  SG 1150 ph rond 2,2 

bubbelt nu flink. Fingers crossed 🤞🏻 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zoef ph van 2,2 is te laag .  Dit gaat heel snel acetaat geven en smaak bederf    .  

Sg van 1150  is aan de hoge kant . Grote kans op vervroegd stil vallen. Daarnaast grote druk op gist geeft veel afval  .  Zoals meer uitscheiden van meer azijnzuur door gist  .

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert oh jee, heb je een (reddings)plan van aanpak voor me?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zoef druiven bevatten 150 tot 175 gr per kilo suikers . Waarom  extra suiker toevoegen ?  Je verdunt de drank met scherpe suiker alcohol ! 

Verdun jou batch met water tot een sg van iets onder de 1100  .

 Breng ph omhoog met calsium carbonaat naar 3,8 - 4,2 .  Je kunt ook iets natriumbicarbonaat hiervoor gebruiken. 

 

Zie :

 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert, ik ga die interventie zo dadelijk nog doen. Thanks!

Beantwoorden
zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@robbert Ok, zojuist een partijtje calciumcarbonaat toegevoegd en zoveel extra water als mogelijk. Ph meet ik nu op 4 en sg op ca 1050….

Was wel even een schuim festival maar het lijkt inmiddels iets tot bedaren te komen.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@zoef ph stuk beter zo . Het zal nog zakken tijden vergisting maar nu zit je ruim aan goede kant  .    sg onder 1100 geeft  beter resultaat in verhisting en ook minder kans op vroegtijdig stoppen/ afsterven van gist  .,,👍

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert : Nogmaals dank, nu maar rustig 😴 slapen.. morgen weer even checken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?