Meldingen
Alles wissen

Vieze limoncello, wie kan me helpen? 🙂


Berichten: 1
Topic starter
(@daan1234)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste allemaal,

Een tijdje geleden heb ik mijn eerste destilleerketel (still spirits t500) aangeschaft. Hiermee ben ik pure alcohol gaan maken om hier vervolgens limoncello mee te maken. Nu heb ik helaas een probleem. De inmiddels gemaakte limoncello ruikt niet lekker en smaakt ook raar. Ik verwacht dat het iets te maken heeft met de alcohol, want een tijdje geleden heb ik ook limoncello gemaakt met pure alcohol uit de winkel en dat was wel heel erg lekker. Heeft iemand een idee waar het aan kan liggen of andere tips?

De pure alcohol is gemaakt door een sugarwash van 8 KG suiker opgelost in water met een zakje turbogist. Dit heb ik laten staat totdat de wash was uitgegist. De sugarwash gefilterd en vervolgens in de ketel gegooid en volgens de instructies gedestilleerd.

Als iemand me met dit probleem kan helpen zou ik dat zeer op prijs stellen! Bij voorbaat dank.

Beantwoorden
8 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@daan1234 je geeft zelf al het antwoord! 

Turbo gist en 8 kilo suiker .  

Hebberigheid met zoveel mogelijk zo snel mogelijk is inboeten op kwaliteit .

Gist onder druk zetten en snel te laten werken betekent dat gist ook meer andere stoffen dan alleen alcohol uitstoot .

5,5 kilo suiker in 25 liter met een fatsoenlijke kwaliteit gist geeft beter resultaat. .

(Drank gemaakt met turbo gist op 8 kilo suiker  geeft je op feestjes aan gasten die je niet weer wil laten terugkomen )

Beantwoorden
Scoozy
(@scoozy)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 190

@robbert wat mag ik me voorstellen van een "goede kwaliteit gist" ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@scoozy een goede kwaliteit gist is een gist die vrij gemakelijk toepasbaar is en geen rare bijdmaakjes produceert.  Denk aan fermentis C70. , Mangrove jack west coast , red star dady , Brugge man bakkers gist.

Beantwoorden
Scoozy
(@scoozy)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 190

@robbert Ok, tot welk % kunnen deze gisten verwerken? in mijn geval 25 liter met 5.5kg suiker en een 75 liter vat waar ik 50 liter in vergist met 50 liter aan 11 kg suiker. Hoeveel gram gist heb je dan nodig voor deze hoeveelheden ?

Mvg Scoozy

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@scoozy  het percentage tolerantie verschild van verschillende gisten.. Maar wanneer je 5,5 kilo suiker gebruikt zal je van alle gisten onder de optimale vergisting het maximum volume /gewicht aan alcohol krijgen.

Max 510 gr alcohol per kilo suiker of wel 646 ml puur alcohol of 703 ml 92%.

5,5 kilo suiker geeft dan 3,85 l van 92 % na destilatie .

Let wel dit is onder optimale omstandigheden .

De hoeveelheid gist hangt af van welk gist je gebruikt. Dat verschilt 

Beantwoorden
Scoozy
(@scoozy)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 190

@robbert thx, ik zou die Bruggeman eens willen proberen dan, heb dan in feite op deze manier 2 batches nodig voor de hoeveelheid van de turbo gist al zal de alcohol dus van betere kwaliteit zijn niet ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@scoozy je gebruikt zelfde hoeveelheid suiker alleen in andere verdunning . Uiteindelijk is alleen volume verschil

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@daan1234 wat Robert ook hieronder zegt, het lijkt zo simpel. Gewoon hele bak suiker in 25liter water oplossen, turbo gist erop en 4 dagen later stoken en in 1 run 92 - 94% neutrale alcohol stoken. Helaas is het niet zo ( als het wel wordt verkocht ). Les 1 is wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Dus het al oude ‘shit in, shit out ‘. Wil je echt zo neutraal mogelijke alcohol, begin dan met minder suiker en een fatsoenlijke gist. Kost wat meer tijd, iets minder opbrengst maar stuk betere kwaliteit. Ook raad ik je aan om ( minimaal ) een tweede stook te doen. Dus wat je stookt in de eerste keer, verdunnen met water tot pak weg 40% en stook dat opnieuw. Ook dat zal de kwaliteit verbeteren. Dan zou je nog dingen als koolstoffiltering kunnen doen. Vaker stoken maakt hem puurder en ook zachter. Andere optie is om niet met suiker te gaan stoken, maar met granen gaan stoken. Dat levert sowieso een zachtere alcohol op. Harry

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?