Meldingen
Alles wissen

Vijgenwodka

Pagina 1 / 2

Berichten: 11
 Arie
Topic starter
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedendag stookvrienden, ik ben nu een kleine 2 jaar bezig om pure alcohol te destilleren met mijn zelfgemaakte ketel(T500)en dat heb ik aardig onder de knie.(94 a 95%). Leuke likeuren gemaakt maar wil nu een stapje verder. Heb ondertussen een 10 liter keteltje met korte kolom geheeluit koper gemaakt om meer smaak uit de stookwijn te halen. Het meergranen borrel recept was een succes,de roggebrood whiskey zat een vreemd luchje aan en heb ik maar de vuurkorf mee aangestoken haha.Maar een goede vriend van me die likeuren maakt van mijn gestookte alcohol heb een joekel van een vijgenboom en hebben inmiddels smaakvolle vijgenlikeur. Nu willen we een stookwijn maken, dus een recept om vijgen te vergisten. Kan niets vinden op internet alleen maar recepten met pure alcohol en wodka. Met een zakje gist voor fruitvergisting en een paar emmers vijgen ben ik er nog niet. Hebben julie een idee hoe ik dat aan moet pakken? Ik kijk met een schuin oog naar ene ROBBERT hier op het forum. Als ik zijn reacties lees hier heeft die man èèn brok ervaring over het maken van dranken en zelfs gisten. Maar er zijn er vast meer die weet hoe ik het aan moet pakken. Met vriendelijke groet Arie

Beantwoorden
15 reacties
Berichten: 13
(@jan68)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik zit een beetje met hetzelfde. Ik zit met 40 kilo gedroogde vijgen en zoek een goede manier om er een obstler of zoiets van te maken. Ik ga het draadje dus effe volgen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Likeur of stoken?

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
Topic starter
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stoken Chris, de vijgen laten vergisten en dan stoken, volgens mij doen ze dat in Portugal regelmatig(van horen zeggen)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gewoon net als fruit stoken.zitten wel veel pitjes in dus filteren of in een kookzak stoken,

Jan68 ik zou ze weken in heet water,tot ze mooi zacht zijn,beetje onder water laten,als ze mooi opgezwollen zijn,af laten koelen zo dat je er gist bij kunt doen,suiker is niet nodig meestal zijn ze zoet genoeg.laten vergisten.in een kookzak of katoenen laken en dan stoken.sucses.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vijgen kun je het best gewoon pureren . water erbij en PH WEL wat aanpassen voor vergisten Na vergisten afhevelen via zeef . Afstoken als pruimen e.d.

Mocht het SG wat laag uitkomen kun je iets RIETSUIKER toevoegen . !GEEN GEWONE SUIKER !
SG van 1040 is al voldoende .
Dus hoog suiker toevoegen geeft geen smaak verbetering .
( des te meer suikers er uit vijgen komen, deze zelf het werk laten doen )

Wat chris aangaf om de vijgen te wellen in heet water is wanneer de vijgen wat hard zijn zeker niet verkeerd .
Ook narijpen door even te laten liggen is aan te bevelen.

Beantwoorden
Berichten: 13
(@jan68)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dank voor de antwoorden heren, Heeft het ook zin om te mash te koken om schimmels en dergelijke te doden,?

champagnegist is hier het meest geschikt voor toch?

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
Topic starter
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Chris en Robbert, hoeveel vijgen en water. Bedoel de verhouding.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nee gewoon gist er bij en stoken,Sinterklaas heeft ook een schimmel er bij die kook je ook niet?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kunt zeker wel koken maar fruit heeft tijdens gisting sowieso kans op schimmel vorming .
de beste manier om dit te voorkomen is zorgen voor een juiste PH waarde .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als pulp moet het doorroerbaar zijn . beetje "champignonsoep"
Wanneer het stukken zijn duim dikte water er nog boven .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ben ik met Robbert eens.?

Beantwoorden
Berichten: 13
(@jan68)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aah okee, dan laat ik dat extra klusje achterwege.

En ik wil niets weten over de schimmel van sinterklaas, daar zijn doctoren voor.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ook voor voet schimmel ???wat een klootvolk op het forum he Jan68?

Beantwoorden
Berichten: 11
 Arie
Topic starter
(@arie)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Top we gaan het volgende maand is proberen.Oh ja, PH waarde? Ik heb zo'n meter voor m'n plantjes dus die kan ik mooi bijsturen

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?