Meldingen
Alles wissen

vlugge whisky mash


Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo 

ik ben begonnen met een vlugge whisky mash te maken volgens recept van hier op stook tv. 

Heb de 5kg Whisky mout vergist met Whisky gist. 

Start SG 1075 eind SG 996 =79 x0,136 = 10.7% alc. 

Klopt het wel dat ongeveer 10.7%  stookwijn is want ik hoor vaak zeggen dat meestal hoger is rond 12-14%? 

Ik heb de stookwijn nu wat koeler gezet in de schuur om een beetje laten klaren (lageren idee) misschien dat het helpt. 

Wou van de gaan stoken nu kom ik er niet helemaal uit met het 1.5x stoken moet dit ook bij een mout mash? 

1* Zou ik nog een mash maken van 5kg mout en 20liter water en daar de 1e stook aan toevoegen, dan dat verstoken. (dit is toch 1.5x stoken) 

2* Mash maken en verstoken en alle 2 de stoken nog nog keer verstoken? 

Sorry voor de benaming van sommige dingen met stoken weet ook nog niet alles. 

Hoor graag een reactie van jullie. 

Groet Bob 

 

Beantwoorden
50 reacties
16 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bobmeister, als je met 5kg mout op 20 liter stookwijn 10% kan halen ben je goed bezig. Je kan dit stoken. En daarna nog eens een stookwijn maak met 5kg mout en de 2 opbrengsten bij elkaar doen en dit te samen nog eens stoken, dan ga je een prima drankje krijgen.

Je doe dan 2 maal een striprun en daarna een spiritrun met cut's.

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@rumo Hallo dankje voor reactie ik was van plan om morgen te gaan stoken. hoe lang kan ik het bewaren tussen de stoken door voor alles opnieuw stook. kan niet elke week stoken.

Beantwoorden
evds3
(@evds)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1415

@bobmeisterik heb meer dan 1000l staan aan fruit enz en kan het ook niet elkeweek stoken maar geen probleem heb al fruit van 2jaar in de ton gestookt als je het deksel er op laat is dat geen probleem dacht ik of zij er andere er staat nu 1200 te vergisten dus jaik stook 15 of 45l per dag dus ja even doorwerken

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bobmeister, als je stookwijn uit gegist is kan je het beter niet te lang bewaren, dus zo snel mogelijk stoken. Maar  als het eenmaal gestookt is kan je het langer bewaren. Er wordt wel beweerd dat een rijping tussen 2 stoken te goede komt aan het eind resultaat, maar ik denk dat dat ook te maken heeft met wat je stookt.

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@rumo even zagen en rekenen. Gerst 5kg. (Zetmeel max 65. %) maximale versuikering levert dus op: (5000 / 100) x 65 = 3250 gr ‘suiker’ . 3250 gr delen door 20 liter is ; 162,5 gram per liter. Max SG = 1063 = ongeveer 8.4 % abv. Sg 1075 dus alleen mogelijk bij 16,6 liter water.  Nb. De 20 liter was een aanname natuurlijk.

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@catnip klopt, bij de eerste stookwijn staat niet hoeveel liters. Maar als je dan 10% haal ben je niet alleen goed bezig maar heel goed bezig 😉 

Het valt niet altijd mee om als amateurtje een wetenschappelijke analyse te maken van wat je heb gedaan. Denk bijvoorbeeld aan afronding, morsen, niet precies of niet goed aflezen, dingen vergeten of aannames. Of misschien vind je het wel lastig om hier een duidelijk en leesbaar verhaal van te maken. Jouw wiskundige analyse vind ik wel leuk om te lezen, maar ben ik meestal weer snel vergeten. Maar ik denk als BobMeister als beginner zo een stookwijn maakt dat hij goed bezig is.

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@rumo geloof me, ik ben echt slecht in wiskunde. Stoken kan ik ook niet echt , maar daar word ik wel beter in. Een mashje maken gaat me wel aardig af. 10 procent uitspugen met 5 kg mout lukt me ook niet. Ach. 

Vraagje; je gaf aan dat rijpen tussen het stoken  ten goede komt aan het eindresultaat. Since we’re talkin’ whisky here; ervaring mee? Ik denk dat je gelijk hebt.

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@catnip oxideren tussen overhalen door wordt vaker gedaan . 

Vaak met een 1e overhaal zonder scheiding van fracties . Dus vervuilingen / stoffen wat door   Voorloop en naloop zou worden verweiderd gaan in deze tussenfase door oxidatie nieuwe esters vormen . 

Dit kan voordeel geven maar bij volgende overhaal zal het ook lastig zijn te verweideren .

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@robbert ik blijf het interessant vinden. Ik heb mijn ruwstook heel vaak lang laten staan ,de vorige whisky zelfs 4 maanden. Hij is zoeter dan verwacht. Ik vermoed esters. In dezelfde lijn; dan zou het lageren van ruwstook op eik en daarna fijnstoken óók esters/ lactonen mee moeten nemen?

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@catnip zeker na 4 maanden heeft oxidatie voor ester vorming gezorgd . .

Ja je zal na rusten op hout ook meerder esters nog krijgen maar ook tanines 

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@robbert

die esters en tanines, kan dat kwaad voor de gezondheid, of is dat gewoon de smaak van uwe drank dat veranderd.

grts.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@dumo dat zijn stoffen die smaken vormen en ook kunnen afbreken . Nee is niet direct schadelijk voor gezondheid

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@catnip, ik heb hier wel ervaring mee. Soms doe ik 4 stripruns bij elkaar die om de beurt gemaakt zijn. De eerste is dan 3 tot 4 maanden oud. Maar echt een vergelijking kan ik zo niet maken, daarom ben ik er niet zo stellig over dat het beter is.

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 439

@rumo stripruns drie tot vier maanden laten staan is knap waarschijnlijk drink ik te veel of stook ik niet genoeg maar de vijf liter die van müsli stookte in dec.2020  is al weer op en het was 😋😋

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

Hallo van de week de mout stookwijn verstookt ongeveer 4liter ruwbrand.

Kan ik de ruwbrand nu ook al verdunnen tot 40% of moet ik hier nog mee wachten tot ik de andere batches ook verstookt heb.

 

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

Hallo van de week de stookwijn verstookt bijna 3.5 liter ruw brand in totaal. 

Kan ik het nu al mengen tot 40% of moet ik wachten tot alle stookwijn verstookt is. 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ Robbert Leuk gebied om mee te experimenteren dus. 
@ RuMo, dat deed ik eerder ook toen ik slechts een 5 liter ketel had. Stellig ben ik ook niet want ik heb dus geen gecontroleerd vergelijkingsmateriaal. Weet wel dat de ruwgestookte druiven óók steeds zoeter worden.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

ik had hier een striprun van iemand zijn mislukt bier, van een jaar oud staan, ik heb daar over 14 dagen, nog n'en striprun bij gedaan van terug mislukt bier van die zelfde persoon.

Ik ging er van uit dat dat geen kwaad kon n'en striprun laten staan, omdat de alcohol van n'en striprun meestal toch boven de 20 % zit.

ik had dat dan beter niet gedaan zeker.

Grts

Beantwoorden
1 Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

Ik heb daar dan direct n'en fijn stook van gedaan, die staat nu in een mandfles van 10 liter, ik heb nog niet geproefd, maar ik denk dat ik niet veel ga proeven want het was bier met kruiden dat mislukt was, dus ik zal meer die kruiden proeven dan die esters waar het hierboven over gaat.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nou heb ik 5 kilo whiskymout (gerst) en 5 kilo roggemout gescoord en vraag me nu af wat de "ideale" verhouding is om 25 liter mash te maken. Per kilo mout heb je 3 liter water nodig om de suikers op te lossen (recept Stookwinkel). Wordt dan best het geschroot mout meevergist of zeef je het vooraleer het in het vergistingsvat gaat?

Een gewone whiskygist, zonder enzymes, zal in dit geval best zijn of kan je ook bakkersgist gebruiken?

Spannend, dit wordt mijn eerste granendestilaat....

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik geloof dat dat recept van stookwinkel opgaat voor de mout die zij aanbieden wat in combinatie met die gist (toevoegingen van enzymen idd) ervoor zorgt dat zetmeel om wordt gezet in vergistbare suiker. Als het mout zelf genoeg enzymen heeft dan volstaant een ‘gewone’ gist zoals bakkersgist.

ik vermoed dat de stookwinkel moutpaketten een soort van gemodificeerde (voorbehandeld) mouten zijn. Heet water erover zorgt dan voor het oplossen van de moutsuikers (maltose)

Als je mout gebruikt is het aan te raden om te maischen;  het graanbeslag opwarmen in stapjes. De verhouding water/ mout moet tussen de 3 a 4 liter zijn per kg mout. Dat verwarmen activeert het enzym in het mout dat voor de versuikering van het zetmeel zorgt.

 Je kan dus spoelen en filteren zoals met bier. Ik vergist gewoon op het kaf. Ik ‘filter’ als ik het ga stoken. Bakkersgist is trouwens een prima keuze.

 

groeten Catnip

Beantwoorden
6 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@catnip het recept zegt letterlijk dat je om het even welke mout kan gebruiken en er wordt ook niet gerefereerd naar opwarmen in stapjes. Daaruit begrijp ik dat in mout reeds alle zetmeel omgezet is in suiker en dus gewoon kwestie van deze suiker in oplossing te brengen.

Ze spreken ook van mengen van moutsoorten en da's eigenlijk de kern van mijn vraag; wat is de ideale verhouding tussen gerstemout en roggemout. Ik ga dus geen ongemoute granen toevoegen.

Dit is de link. Als je naar beneden scrolt kom je bij het recept:'We beginnen met een klassieke methode'

https://www.stookwinkel.nl/beginnen-met-stoken/zelf-whisky-stoken/

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@webstorestudio ik weet niet om wat voor mout het gaat als het nog korrel of geschrote korrel is is de kans groot dat je nog moet maïschen .

Verhouding tussen gerts en rogge hangt af van smaak en wat je voor whiskey type op het oog hebt .

Voor zachtere meer gerst dan rogge voir robuust meer rogge. .

Je kunt 1 : 1 gebruiken .

Als je beperkt bent tot een 25 liter kan zou je totaal een 5 kilo mout moeten gebruiken .

 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@webstorestudio het zal dan wel kloppen, probeer het uit zou ik zo zeggen. (En laat het ons weten).  In de link staan twee dingen, namelijk dat de suiker al in de korrel zit en dat enzymen alles om moeten zetten. Weet je, ik heb het nooit geprobeerd eigenlijk; dat wil zeggen, gewoon heet water over de mout en er vanuit gaan dat de enzymen uit het mout het werk gaan doen.  Ik ga er trouwens gewoon vanuit dat je precies het verschil weet tussen gemout en ongemout. Ik weet wel dat het zetmeellichaam in veel mouten al flink versuikerd is vandaar.  

groeten Catnip

ps. Er was gewoon heel veel in je post om op in te haken

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@webstorestudio mout moet gemaischt worden maar in het recept, wat jij aanhaalt, wordt gebruik gemaakt van StillSpirits Whiskey Distiller's Yeast, dat is een verpakking van 72 gram waar buiten gist ook gistvoeding en amylase in zit. Deze gist (verpakking) is niet hetzelfde als de StillSpirits Distiller's Whiskey Yeast van 20 gram per verpakking. Heel verwarrend want er zijn twee woorden omgewisseld maar in de 20 gram verpakking zit geen gistvoeding en amylose meer. StillSpirits heeft nu losse potten gistvoeding en losse zakjes glucoamylase en high temperature alpha amylase (als ze die weer kunnen leveren). 

Roggemout kan in verschillende verhoudingen toegepast worden. Een Rey Whisky moet (volgens Amerikaanse wetgeving) minimaal 31% rogge(mout) bevatten. Bevat de rogge whisky meer dan 51% roggemout dan (mag je) spreken van een Straight Rey Whisky. Hierbij kan het percentage rogge behoorlijk oplopen. Sommige lokale wetten schrijven ook nog bepaalde percentages voor en zelfs toevoegingen (in Canada is bv vruchtenwijn toegestaan). Er zijn enkele merken die uit 100% rogge bestaan, zoals Alberta Premium (een limited 25 yo editie) of de Canadian Club met hun Chairman's Select

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Koken jullie het wort nog of wordt er na het filteren en spoelen onmiddellijk vergist

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@stook je kunt de wort koken en ook inkoken maar ook gewoon filteren en vetgisten .

Ook kun je zonder filteren vergisten . Ook daarbij zullen meerdere smaken meer vormen .

Wanneer je niet kookt en stopt op 72  - max 78 graden heb je nog nawerking van coenzymen .

Het is dus keuze waar naar je toe wil werken .

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik brouw al jaren bier en dan wordt er minimum 60 min. gekookt om ongewenste stoffen te verwijderen en natuurlijk om de hoppen toe te voegen en soms kruiden , suikers en .....

Heb één maal Whisky gestookt die mij zeer goed bevallen is en deze was 15 min. gekookt

Zal de volgende keer na filteren de wort koelen en vergisten zonder koken 

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan ik trouwens de voor loop en na loop bij de ruw brand doen ik heb dit wel apart gehouden bij de stook. 

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hier mijn opbrengst van de eerste graan stook. 

1611339333-IMG_20210120_165711.jpg
Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

In de parrot 

1611339507-IMG_20210120_125002.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bobmeister parrot is leuk maar let wel op in de finale overhaal je kunt ermee geen goede scheidingen maken .

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert

Ja dat had ik zelf ook al bedacht ga denk ik alleen de parrot gebruiken voor striprun. 

Bij de fijn stook kan ik beter geen parrot gebruiken om betere cuts te maken. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bobmeister t is een leuke gadget maar zit eigenlijk alleen in de weg . 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bobmeister, zo doe ik het ook. Bij de striprun gebruik ik de parrot om te kijken waar ik in de stook  zit. Mijn parrot hang een beetje standaard aan mijn ketel, maar er zit een kraantje aan dus ik kan hem ook omzeilen. Bij de spiritrun gebruik ik hem ook wel eens, want  hij heeft een inhoud van 150ml en dat is dan het begin van de cut. Het blijf natuurlijk ruiken en proeven, maar ik maak toch cut's die ik 1 of 2 dagen erna weer op reuk en smaak beoordeel.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even een ander vraagje en weet niet of ik die hier moet stellen of een ander forum onderwerp. 

Ik wil nog een vlugge whiskey mash maken.

Weet ook iemand of er veel smaak verschil zit in light peatted whisky mout en heavy peatted mout.

Ik weet dat verschil in ppm zit.

dat bij light ppm tussen 5 en 25 is.

Bij heavy tussen 35 en 55ppm

Zit er ook grote smaak verschil en tussen deze mout in het eind product

Beantwoorden
7 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@bobmeister wat is een groot verschil? De whisky mout light heeft een mindere peat/rooksmaak. Er is ook een peated mout en die heeft nog minder rooksmaak. Ppm slaat op het aantal rookdeeltjes (parts per million)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

Hangt af van fabrikant bij de een is light amper smaak bij de andere is heavy zelfs niet meer dan light.

Hangt ook af wat voor peat / turf er is gebruikt .

Ben je van doel een islay achtig richting in te gaan zou ik advies geven zelf te mouten ,eesten en roken .

Er zijn hele goede mouten te krijgen via Bio-broumaat 

En je hebt het over een " vlugge Whiskey mash ".

Ook een goede Whiskey is inderdaad erg simpel te maken maar vergeet 1 ding niet .

Vlug maakt alleen bagger .!

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert, ja ik wordt een beetje moe van dat vlug en turbo 😔

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo er is een groot verschil  er is thuisdestileren en een goede drank maken om van te genieten . Daarvoor neem je tijd en mooie basis producten. en er is het moonshinen dus zo snel mogelijk zo hoog mogelijk alcohol maken met turbo , suiker en eventueel essance of een viva / libelle recept voornamelijk om een alcohol buzz te krijgen en smaak is ondergeschikt .

Voor ieder de keus  Rimo 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@robbert, vanaf nu noem ik mijzelf geen moonshiner meer maar "Thuisdistillateur" waar van akte en dit kan in de notulen opgenomen worden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo helemaal goed ! 👍

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bobmeister, probeer anders eens een standaard (bio)mout whisky pakket, en ga daar van uit verder. Ik ben niet zo'n geitenwollen sokken figuur maar er zijn bio mout leveranciers die je goed op weg helpen.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo.     dankje voor de antwoorden, maar maakt smaak niet veel uit of je nu heavy of light whisky mout gebruikt. Als je maar een whisky mout gebruikt die geturft is...... 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@bobmeister uiteraard zit er een smaakverschil in beide. Light heeft minder peat/rooksmaak

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even reactie van hier boven op vlugge en turbo stokers.

Met vlugge whiskey bedoel ik dit recept hieronder in filmpje van stook tv. 

Ik heb voor dit recept gekozen omdat ik beginner ben en graag een mout stook doen, om met de ketel te proberen. Weet ook wel dat maishen de belangrijke stap is bij de whisky stook wijn. 

Ga ook zeker wel volledige whisky maken zoals het hoort. Mij lijkt het ook zeker interessant wat de smaak verschillen zijn in de recepten. 

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@bobmeister we nemen je niets kwalijk hoor 😆

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@rumo gelukkig ging ik ook niet vanuit. 

Maar je moet ergens beginnen om te leren.... 😉 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?