Hallo
ik ben begonnen met een vlugge whisky mash te maken volgens recept van hier op stook tv.
Heb de 5kg Whisky mout vergist met Whisky gist.
Start SG 1075 eind SG 996 =79 x0,136 = 10.7% alc.
Klopt het wel dat ongeveer 10.7% stookwijn is want ik hoor vaak zeggen dat meestal hoger is rond 12-14%?
Ik heb de stookwijn nu wat koeler gezet in de schuur om een beetje laten klaren (lageren idee) misschien dat het helpt.
Wou van de gaan stoken nu kom ik er niet helemaal uit met het 1.5x stoken moet dit ook bij een mout mash?
1* Zou ik nog een mash maken van 5kg mout en 20liter water en daar de 1e stook aan toevoegen, dan dat verstoken. (dit is toch 1.5x stoken)
2* Mash maken en verstoken en alle 2 de stoken nog nog keer verstoken?
Sorry voor de benaming van sommige dingen met stoken weet ook nog niet alles.
Hoor graag een reactie van jullie.
Groet Bob
@ Robbert Leuk gebied om mee te experimenteren dus.
@ RuMo, dat deed ik eerder ook toen ik slechts een 5 liter ketel had. Stellig ben ik ook niet want ik heb dus geen gecontroleerd vergelijkingsmateriaal. Weet wel dat de ruwgestookte druiven óók steeds zoeter worden.
hoy,
ik had hier een striprun van iemand zijn mislukt bier, van een jaar oud staan, ik heb daar over 14 dagen, nog n'en striprun bij gedaan van terug mislukt bier van die zelfde persoon.
Ik ging er van uit dat dat geen kwaad kon n'en striprun laten staan, omdat de alcohol van n'en striprun meestal toch boven de 20 % zit.
ik had dat dan beter niet gedaan zeker.
Grts
Nou heb ik 5 kilo whiskymout (gerst) en 5 kilo roggemout gescoord en vraag me nu af wat de "ideale" verhouding is om 25 liter mash te maken. Per kilo mout heb je 3 liter water nodig om de suikers op te lossen (recept Stookwinkel). Wordt dan best het geschroot mout meevergist of zeef je het vooraleer het in het vergistingsvat gaat?
Een gewone whiskygist, zonder enzymes, zal in dit geval best zijn of kan je ook bakkersgist gebruiken?
Spannend, dit wordt mijn eerste granendestilaat....
ik geloof dat dat recept van stookwinkel opgaat voor de mout die zij aanbieden wat in combinatie met die gist (toevoegingen van enzymen idd) ervoor zorgt dat zetmeel om wordt gezet in vergistbare suiker. Als het mout zelf genoeg enzymen heeft dan volstaant een ‘gewone’ gist zoals bakkersgist.
ik vermoed dat de stookwinkel moutpaketten een soort van gemodificeerde (voorbehandeld) mouten zijn. Heet water erover zorgt dan voor het oplossen van de moutsuikers (maltose)
Als je mout gebruikt is het aan te raden om te maischen; het graanbeslag opwarmen in stapjes. De verhouding water/ mout moet tussen de 3 a 4 liter zijn per kg mout. Dat verwarmen activeert het enzym in het mout dat voor de versuikering van het zetmeel zorgt.
Je kan dus spoelen en filteren zoals met bier. Ik vergist gewoon op het kaf. Ik ‘filter’ als ik het ga stoken. Bakkersgist is trouwens een prima keuze.
groeten Catnip
Koken jullie het wort nog of wordt er na het filteren en spoelen onmiddellijk vergist
Ik brouw al jaren bier en dan wordt er minimum 60 min. gekookt om ongewenste stoffen te verwijderen en natuurlijk om de hoppen toe te voegen en soms kruiden , suikers en .....
Heb één maal Whisky gestookt die mij zeer goed bevallen is en deze was 15 min. gekookt
Zal de volgende keer na filteren de wort koelen en vergisten zonder koken
Kan ik trouwens de voor loop en na loop bij de ruw brand doen ik heb dit wel apart gehouden bij de stook.
Even een ander vraagje en weet niet of ik die hier moet stellen of een ander forum onderwerp.
Ik wil nog een vlugge whiskey mash maken.
Weet ook iemand of er veel smaak verschil zit in light peatted whisky mout en heavy peatted mout.
Ik weet dat verschil in ppm zit.
dat bij light ppm tussen 5 en 25 is.
Bij heavy tussen 35 en 55ppm
Zit er ook grote smaak verschil en tussen deze mout in het eind product
Hallo. dankje voor de antwoorden, maar maakt smaak niet veel uit of je nu heavy of light whisky mout gebruikt. Als je maar een whisky mout gebruikt die geturft is......
Even reactie van hier boven op vlugge en turbo stokers.
Met vlugge whiskey bedoel ik dit recept hieronder in filmpje van stook tv.
Ik heb voor dit recept gekozen omdat ik beginner ben en graag een mout stook doen, om met de ketel te proberen. Weet ook wel dat maishen de belangrijke stap is bij de whisky stook wijn.
Ga ook zeker wel volledige whisky maken zoals het hoort. Mij lijkt het ook zeker interessant wat de smaak verschillen zijn in de recepten.