Meldingen
Alles wissen

Vraag beginner.


Berichten: 2
Topic starter
(@phoenixchills)
New Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Beste stokers,

 

Ik ben van plan om dit te beginnen als hobby, door een vevor still te halen.

 

Ik heb wel een klein vraagje. Is er ooit iemand in de problemen gekomen hierdoor, of is het gewoon prima als je maar niks gaat verkopen ofzo.

 

Groetjes,

 

Phoenix.

Beantwoorden
13 reacties
McCorner
Berichten: 497
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zit sinds 2018 op dit forum en heb nooit verhalen gehoord over mensen die in de problemen kwamen. Ik weet van mensen die op braderieën demos hebben gegeven, interviews en mensen die buiten op straat stoken als het lekker weer is. Kernpunten zijn inderdaad: "niet verkopen" en "stoken voor eigen gebruik". Het wordt onder die voorwaarden gedoogd, net als wijn maken en bier brouwen.

Beantwoorden
11 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2033

@mccorner en je wordt ook niet blind als je goeie moonshine stook 😎 wel dronken.

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 497

@rumo Precies! 🤪

Beantwoorden
(@phoenixchills)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

New Member
Berichten: 2

@mccorner Dat is fijn om te horen! Ik woon zelf nog thuis en m’n ouders twijfelden vooral maar ik heb ze toch over kunnen halen. 

Ik had nog een vraag. Wat is een betere keuze, een t500 of een Vevor? Ik ben van plan om vooral whiskey en fruit drank te maken, maar ik snap nou niet echt of de t500 out of the box als pot still gebruikt kan worden.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 583

@phoenixchills vevor heeft mijn voorkeur, werk er zelf ook me 2 en die bevallen net zo goed als mijn koperen.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rinus55  welke vevor gebruik jij dan? En mis je niet het koper die reageert met de alcohol?

Ik heb zelf ook een vevor en daar heb ik een electrische verwarmingselement ingebouwd aangestuurd door een pid, maar heb het gevoel/smaak dat het toch iets scherper eruit komt.. maar daar moet ik dan ook wel bij zeggen dat ik die eigelijk alleen nog maar voor suikerwasjes heb gebruikt..dus eigelijk ook weer niet te vergelijken. 

Mvg, 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2033

@klaasvaak je kan natuurlijk wat kopergaas boven in de ketel stoppen en/of in de ketel zelf. Maar of je het verschil bij een suiker stookwijn merk betwijfel ik. Ik ben ook niet zo'n fan van een element in de ketel i.v.m. het schoon maken en het eventueel  verbranden rondom het element. Dan maar liever een warmte bron onder de ketel en het gebruiken van kooksteentjes en/of een dubbele bodem. Als verwarmingsbron heb ik dan weer liever iets wat niet constant aan/uit/aan/uit schakelt maar geleidelijk zelf te regelen is Bijv. gas of een element met een vermogensregelaar, want er zijn meer variabelen dan alleen de temperatuur . 

Oeps wel een beetje off topic. 

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rumo Oke, bedankt voor de info👍 wat was het resultaat bij jou toen je een pid gebruikte? Het aan en uit effect dus

Mvg,

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2033

@klaasvaak Een pid heb ik nooit gebruikt omdat het allemaal liever zelf in de hand heb. Er zijn te veel ding waar je op moet letten zoals reuk, smaak, doorloop snelheid, alcohol percentage, temperatuur van vloeistof/damp/koeling, helderheid vloeistof en dan voor welke drank je stook en de hoeveelste stook het is.

Het aan/uit effect heb ik ervaren met een thermostaat regeling, waardoor je een schommeling in temperatuur krijg wat het verloop van de stook verstoort. Ook dit is dan weer afhankelijk van de grote en inhoud van de ketel en het vermogen van de warmte bron. Een vloeiend verloop van je stook komt de drank te goede.

Ik zeg niet dat automatiseren van je stookproces een slecht aanvulling op je hobby zal zijn, maar verwacht niet een beter resultaat van je drank.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 55
  • @rumo bedankt voor je input! Kan ik waarderen👍ik heb ondanks dat aan en uit effect nooit echt een probleem ondervonden. Ik heb de temperatuurmeter dan ook in de hals zitten waardoor de pid bvb soms maar een sec blijft verwarmen,en nooit echt iets van een verbranding heb meegemaakt.. dit zou mag wel een heel ander verhaal zijn met een mash van vruchten of mout/granen etc. Maar mischien dat ik er eens een verenigings regelaar tussen ga zetten om het verschil te testen.
  • Ik heb btw wel altijd een gelijke uitstroom en die stop gewoon als die een hogere temperatuur nodig heeft dan bvb de 78@79'c
  • Mvg,nico
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 583

@klaasvaak https://www.vevor.nl/alcohol-distilleerder-c_10688/vevor-distilleerder-moonshine-still-distiller-30-l-304-roestvrij-staal-p_010584488833 en koper doe ik in de kolom, roodkoperen sponzen, maar graan en fruit doe ik in de koperen ketel. als je bij deze ketel de gebruiksaanwijzing volgt dan krijg je ook gewoon zachte smaken

1723832497-IMG_20230810_212132_resized_20240504_051659271.jpg
Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@rinus55 mooie ketel👍 heb zelf de 50ltr variant. Ik zal ook een wat roodkoperen sponzen gaan gebruiken

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 497
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb zelf geen ervaring met de Vevor, wel met T500 en een koperen alambiek. De eerste gebruik ik om basis alcohol te destilleren vanaf een stookwijn op basis van druiven, de tweede voor het destilleren van iets waarbij ik zoveel mogelijk smaak mee wil nemen. Een T500 is hier, ook met koperen helm, minder geschikt voor.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?