Meldingen
Alles wissen

Vraag mbt voorloop, hoofdloop en naloop


Brûs-stokertje
Berichten: 74
Topic starter
(@brusstokertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Allen, ik heb even een vraag mbt tot de voorloop hoofdloop en naloop. Zoals ik nu stook met de Airstill stook ik eerst een ruwstook. Tijdens de ruwstook vang ik alles op, ongeacht de alcohol percentage en/of geur/smaak. Daarna begin ik aan de fijne stook ik voor 3/4 deel water en 1/4 deel alcohol toe om de alcohol te wassen en dan maak ik batches. Ik merkte dat de eerste batch lijmerig en chemisch rook, daarna de hearts die neutraal smaken, maar niet zoet of romig zoals sommige zeggen. De naloop herken ik goed aan de muffe geur die er aan zit. Mijn hearts variëren van 55% tot 35% vol. Deze heb ik samen gevoegd omdat ze allen als beste smaakten en roken. Gevolg was dat ik ongeveer 400 ml ‘mooie’ alcohol van 40% heb. Deze wil ik gaan gebruiken om te marceren. Is bovenstaande handelswijze goed voor een beginneling? Stel dat ik wat minder goede hearts toevoeg aan mijn alcohol kan ik dat gewoon drinken of zitten hier kwalijke stoffen in? Is de hoeveelheid van 400ml een goede hoeveelheid? De eerste stook bevatte 70%vol de tweede begon op 50% vol. Heeft dit te maken met het toevoegen van water, voor het wassen?

Ps: ik gebruik suikerwash 

wederom dank voor de hulp!

Beantwoorden
4 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@dbogert, maak ik nu aan de hand van het laatste deel van je verhaal op dat bij de ruwstook je alcohol 70% was en bij je fijnstook begon bij 50%? Als het goed gaat zal na iedere stook je volume dalen en je alcohol percentage omhoog gaan.

Wat wel het "wassen" van de alcohol wordt genoemd zie ik zelf niet zoveel voordelen van. Voor een volgende stook verdun ik de alcohol indien nodig naar max 45%. Maar dit doe ik hoofdzakelijk voor de veiligheid. Het onnodig verdunnen kost mijn inziens alleen maar onnodig veel tijd en energie.

Het maken van cut's bij een suikerwash maak ik hoofdzakelijk op smaak, er zitten niet veel slechte stoffen in. Wat ik lekker vind dat hou ik was vies is gooi ik weg(simpel he)

Er zijn wel tabellen voor de alcohol percentage van verschillend fruit om te macereren. Maar ik vind 45% wel handig, dan kan ik tussen door makkelijk proeven.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste Brus-stokertje,

ik zal in de volgorde van je vragen antwoord proberen te geven, alhoewel ik nog nooit met een Air-still gestookt heb. 
40% om te macereren is volgens mij wat aan de lage kant, ik lees dat 70 % beter is. Ik denk dat je handelswijze niet per sé verkeerd is. Door het vrij lage percentage kan je bepaalde stoffen in de alcohol beter waarnemen om te bepalen of je goede scheidingen maakt. Belangrijkste in dit verhaal is dat je zelf goed het onderscheid kan maken. Een suikerwash zal redelijk schone alcohol opleveren, maar ook hier geldt dat je gewoon goed moet scheiden. Je wilt toch geen gekke smaakjes en geurtjes in je drankje?

Methanol, ja daar is ie weer, is sowieso niet tot zeer beperkt aanwezig. De grootste boosdoener , qua volume, voor je lichaam, is ethyl. Ook wel ethanol genoemd. De “Drinkbare alcohol” waar het allemaal om te doen is.

Of die 400 ml een goede hoeveelheid is kan je alleen weten als je weet hoeveel je hebt gestookt, hoeveel suiker daar in zat, en hoeveel suiker daarvan daadwerkelijk door gist is omgezet naar alcohol. 
Uitgaande van je bericht, lijkt het of je goed op weg bent. Een goede gewoonte is bij te houden wat je begin SG (soortelijk gewicht) van je wash is en dat van het eind zodat je kan meten hoeveel alcohol er potentieel gevormd is. 

 

groeten Catnip

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Gepost door: @dbogert

Gevolg was dat ik ongeveer 400 ml ‘mooie’ alcohol van 40% heb. Deze wil ik gaan gebruiken om te marceren.

40% kan prima. Vaak wordt 45 % gebruikt om verdamping te compenseren. Je moet je verdiepen in wat je wilt marceren. Voor (wilde) bessen is 40% prima, dan krijg je geen smaakverdunning na aanlengen met water. Voor bv Limoncelllo, uit citroenschillen is 96% beter.

Omdat bij likeur-achtige smaakjes ook suiker bij het maceraat wordt toegevoegd, zul je een kleine fout met scheiden minder snel ontdekken. Dus niet te bang zijn.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Percentage van maceraat hangt af van of je het maceraat als zodanig gaat filteren en drinken.  Ga je het her Destileren of maak je een deel destilaat .

Ook heeft het percentage dat er wordt gebruikt te maken met  extractie / infusie van verschillende oliën en smaakstoffen . 

Oplosbaarheid speelt daarbij ook een rol 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?