Ik snap je uitleg Munckerik. Ik maal nu de gemoute granen eerst in een simpele blender tot grove meel. Is dat ok of moet ik ook beter "de klompen aantrekken" en de korrels pletten met klompendans in een ton?
Het malen in de blender heeft als grote nadeel dat je de kafjes helemaal stuk slaat met als gevolg een grotere kans op uitloging.... en dus weer kans op nadelige smaakinvloeden. Je kunt de klompen aantrekken of een schrootmolen aanschaffen of je mout geschroot kopen.
Niets ten nadele van de klompendansmethode, je hebt enkel geen gelijkmatig geschroot mout. Ik krijg dagelijks moutkorrels onder mijn schoenzolen en het meeste is dan net zo fijn als wanneer je het in een blender zou stoppen en malen.
Ik neem aan dat je streeft naar een zo hoog mogelijk rendement uit je mout te halen. Dat begint met een goede mout, die schroot je zo goed mogelijk en je maischt het onder de meest optimale omstandigheden. Dan kun je met een jodiumproef nog controleren of al het zetmeel is omgezet in suikers. Vervolgens kies je de juiste gist en vergist je e.e.a. onder de meest gunstige omstandigheden.
Zo zou ik het doen maar anderen zweren weer bij een andere methode 😉
Petrus heb er net nattebakkersgist bij gegooid borreld als een gek???heb twee vaten bij de cv staan ongeveer 80 ltr.ben zelf ook benieuwd wat het word,ik werk meestal op gevoel dus het zal wel goed komen.maar ik laat het weten.ben ook nog met rode wijn bezich ook wild laten vergisten.dus druk moet deze week ook nog ongeveer 100 flessen vullen ?heeft op eiken honing en walnootdoppen gelegen.
Ben even naar de foto van die fles aan t kijken Erik.... Hij ziet er niet goed uit......... Hij Is bijna leeg 😉
Hij schrijft ook smaakt prima,wat wil je dan,dan gaat die fles leeg,als hij niet zou smaken was hij vol???
Ik haal er af en toe wat uit en dat verreden ik dan want deze is 73%. Maar het is nog zo'n twee liter dus kan er nog even mee vooruit 🙂
Munckerik echt TOP je uitleg over het maken van de basic wiskey. Maar ik heb hier een aantal kilo's pilsenermout, koffiemout, chocolademout. Ik lijk net Ti Ta-tovenaar, een beetje van dit en een beetje van dat. Kan jij als BIO leverancier( samen met ons) niet een paket mout samen stellen. Een beetje zoals Barrel 674, maar dan met echt mout?
Merci beaucoup. Ik zie wel dat je het echt anders doet dan op de video van Jan. Ik ga jouw werkwijze zeker uitproberen. Ik denk dat je gelijk hebt dat de tannines de smaak van mijn whisky beïnvloed hebben. Ik laat tzt weten hoe het uitpakt met jouw manier.
Ik heb er al twee ontwikkeld, kijk hier maar.... https://bio-brouwmaat.nl/product-category/recept-op-maat/
Met twee liter?dat meen je niet,ik ben al in paniek als nog maar 60 flessen in de kelder heb.ik zou niet meer rustig slapen???Lummel ook niet.en velen onderons,dus doe er wat aan,maak dat gistvat snel vol.?
Hahaha ja Chris, ik ben een rustige drinker. Maar ik raak niet in paniek hoor, ik heb hier nog een leuke voorraad (ongeveer 80 flessen) staan 🙂
Dat is een rotstreek om dat geheim te houden.had al bijna een hartaanval toen ik las over die twee ltr.kan Adriana de traumahelikopter af bellen,laat ons nooi meer zo schrikken.en ik ben ook een rustigge drinker kan uren aan de fles zitten.????dus dan pak ik er maar een op de goede afloop.??
En mijn gistvat zit nu vol met pils in wording 🙂
Proost Christ en.... rustig blijven drinken.
Geschroot en al, WOUW, ziet er goed uit. Even de restjes mout weg werken ,en dan komt de bestelling.
Geschroot wordt vacuüm geleverd zodat de smaken optimaal bewaard blijven 😉