Meldingen
Alles wissen

Vraagje


Berichten: 26
Topic starter
(@mullie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi mijn 1e recept gist nog maar 1x per minuut......tijd om te stoken of wachten,?

Grt Michel.

Beantwoorden
51 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het gist nog dus ik zou zeggen wachten.

Heb je SG metingen gedaan?

Beantwoorden
42 Reacties
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik sorry sg meting is?

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie SG = soortelijk gewicht. Wanneer je het start SG en het eind SG weet kun je het alcoholpercentage uitrekenen. Het SG is ook een indicatie over het al dan niet klaar zijn van de vergisting.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik oké heb ik niet gedaan recept staat van 21 12 2020 te gisten, maar het hele gist proces moet dus gestopt zijn neem ik aan.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie dat is dus een aanname 😉

Iedere vergisting kan weer anders verlopen en tijd is hierin een slechte indicator. Ook een waterslot is geen goede indicator. Het kan nog volop gisten zonder activiteit; het CO2 gas ontsnapt door een lek bijvoorbeeld. Of het bubbelt wel maar dat kan komen  door temperatuurwisselingen. Meten is weten.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26
Posted by: @mullie

@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie ik denk dat je een foto hebt proberen toe te voegen maar ik zie niets. Gistvat mag je wel openmaken om een sample te trekken. Beste is ook een vergistingsvat met een kraantje om een sample te nemen dan is de zuurstof die erbij komt zo weinig dat deze er weer snel uitgeduwd wordt door het CO2. CO2 is zwaarder dan lucht dus het zal allemaal niet zo'n vaart lopen met zuurstof. Maar je hebt gelijk, zo min mogelijk het vat openen.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik ik krijg idd geen foto bijgevoegd bestand is te groot 🤨

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie even verkleinen dan 😉

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie Dat is inderdaad een hydrometer om het SG meet te meten. Als je start  met de vergisting meet je het en als je denkt dat de vergisting voorbij is meet je nog eens. Het verschil  tussen start SG en eind SG vermenigvuldig je me 0,13125 en je hebt het alcoholpercentage.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik thanks ga straks toch eens een meting doen moet op 20gr zijn lees ik.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie temperatuur waarop de hydrometer geijkt is staat meestal op de hydrometer vermeld. Vaak is di inderdaad 20ºC

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

Meting

1609948893-16099487900844699788702134872309.jpg
Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

30x 0,13125=3,9% is dit straks na het stoken/distileren, het eind resultaat 🤔,?

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie hier  maak je een denkfout. Je hebt geen start SG gemeten en momenteel zie ik dat het SG om en nabij de 1.030 is. Was je start SG 1.060 en zou je nu gaan stoken dan klopt de berekening. 1.030 wil zeggen dat er nog behoorlijk wat suiker in zit dus ik zou het rustig uit laten gisten.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik oké dank voor je antwoord.

Vond het al raar heb een hoeveelheid uit de gist ton getrokken en in een glazen pot gedaan opgewarmd tot 20gr en zag aan het glas zeeeeer veel kleine luchtbelletjes dus geduld hebben?

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie die belletjes zijn CO2 belletjes. Het mooiste ingredient is geduld.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mullie opgewarmd ? Je gistton staat toch niet te koud he ?

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert +- 15graden.......

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@mullie 15 graden is voor de meeste gisten aan de koude kant. Dit vertraagt de gisting aanzienlijk en kan er ook voor zorgen dat de gisting voortijdig stil komt te vallen. Ik zou voor minimaal 20 graden gaan, huiskamertemperatuur. Dit verschilt overigens per gistsoort, er zijn biergisten die wel 15 graden en lager aankunnen.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@stookforum de alcohol meter is aangekomen, dank Jan 👍👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mullie je kunt beter de temperatuur omhoogbrengen .

15 gr is voor veel gisten te koud en het zal traag werken of stilvallen .

 

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert het gistvat staat nu op kamertemperatuur en pruttelt vrolijk verder 🙂🙂

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie het stond ook wel iets te koud. Was wel een mooie temperatuur voor een pils vergisting.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mullie mooi zo .

Was ook nodig om warmer te zetten .

Nu zal het ook mooier verlopen.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik zie het verschil met de laatste meting staat bijna op bottle zou het kunnen, gist wel nog een beetje.

1610737064-16107368230127748998887082323992.jpg
Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie lekker even door laten gisten 😊

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik mijn geduld word zwaar op de proef gesteld 😬😬🤣🤣

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie geduld is het kostbaarste ingrediënt 😁

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik toch even een proefje gedaan vanmiddag 1liter gestookt haal er 40% alcohol uit goed of slecht? Wel een beetje troebel

1610820702-16108206606145554127787224196236.jpg
Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie durf niet te zeggen of dat goed of slecht is voor 1 liter.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik recept staat van 21 12 2020 te gisten en gist nog steeds moet ik tussen door nog hg meting doen? Kan het kwaad tot het zolang gist kan het omslaan naar azijn help wil graag gaan stoken 😆😆

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie als het lekker staat te gisten zou ik niet  onnodig metingen gaan doen. Meet aan het eindenodg maar eens. Het mooiste ingredient istoch geduld 😁

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@munckerik dus als ik niets meer hoor gisten is het klaar 🤐 🤐

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie ...... tja dat is zo niet te zeggen, als je niets meer hoort kan het nog best aan het gisten zijn. Als het nagenoeg stil is dan nog  even SG meten.

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@mullie

hoy,

Ik meet meestal tweemaal, dat is juist voor dat ik de gist er bij doe, en juist voor het stoken als ik het in mijn ketel wil doen.

Voor de rest laat ik de emmer mooi dicht.

 

groetjes

 

Dumo

 

Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@mullie Je kan ook met een vlam van een aansteker kijken of er nog gisting actief is. Als je een aansteker boven de vloeistof houdt en gaat uit dan is het hoogst waarschijnlijk dat de gisting nog bezig is. co2 dooft de vlam namelijk. Maar wat @munckerik al zegt meten is weten. Zo,n sg meter kost de kop niet en zegt zoveel meer.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@reno korte uitleg 🤔

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

Korte uitleg??

Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@mullie Bij vergisting komt co2 vrij en aangezien co2 zuurstof verdringt gaat de vlam uit. Dus dit kan je enige informatie geven over de stand van je gisting proces.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@mullie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Volgende vraag......hoe bespeur ik de voorloop puur op reuk?

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mullie voornamelijk , kleur ,geur ,helderheid en smaak.

Beantwoorden
(@mullie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert kleur als water? Geur zacht niet scherp?

Helderheid als blank glas. Smaak ??

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mullie een voorloop scheiden doe je op moment dat de uitstroom mooi helder is  , smaken aangenamer ruiken en proeven .

Kan eventueel nog wel scherp zijn maar je proeft en ruikt duidelijk een keren in smaak . 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@mullie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn ketelke

1609870628-16098705562473075931110250548115.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 106

@mullie 

Leuk wiskey keteltje.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@mullie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na het stoken blijft er vloeistof over in de ketel, wat doen jullie ermee? Nogmaals meten? Weggooien? Of bewaren? 🤔🤔

Beantwoorden
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mullie weggooien

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?