Notifications
Clear all

Vraagje  


Mullie
Posts: 26
Registered
Topic starter
(@mullie)
Nieuw Lid
Joined: 3 maanden ago

Hoi mijn 1e recept gist nog maar 1x per minuut......tijd om te stoken of wachten,?

Grt Michel.

Reply
51 Replies
munckerik
Posts: 5085
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Joined: 5 jaar ago

Het gist nog dus ik zou zeggen wachten.

Heb je SG metingen gedaan?

Reply
42 Replies
Mullie
Registered
(@mullie)
Joined: 3 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 26

@munckerik sorry sg meting is?

Reply
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 5085

@mullie SG = soortelijk gewicht. Wanneer je het start SG en het eind SG weet kun je het alcoholpercentage uitrekenen. Het SG is ook een indicatie over het al dan niet klaar zijn van de vergisting.

Reply
Mullie
Registered
(@mullie)
Joined: 3 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 26

@munckerik oké heb ik niet gedaan recept staat van 21 12 2020 te gisten, maar het hele gist proces moet dus gestopt zijn neem ik aan.

Reply
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 5085

@mullie dat is dus een aanname 😉

Iedere vergisting kan weer anders verlopen en tijd is hierin een slechte indicator. Ook een waterslot is geen goede indicator. Het kan nog volop gisten zonder activiteit; het CO2 gas ontsnapt door een lek bijvoorbeeld. Of het bubbelt wel maar dat kan komen  door temperatuurwisselingen. Meten is weten.

Reply
Mullie
Registered
(@mullie)
Joined: 3 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 26

@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?

Reply
Mullie
Registered
(@mullie)
Joined: 3 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 26
Posted by: @mullie

@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?

 

Reply
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 5085

@mullie ik denk dat je een foto hebt proberen toe te voegen maar ik zie niets. Gistvat mag je wel openmaken om een sample te trekken. Beste is ook een vergistingsvat met een kraantje om een sample te nemen dan is de zuurstof die erbij komt zo weinig dat deze er weer snel uitgeduwd wordt door het CO2. CO2 is zwaarder dan lucht dus het zal allemaal niet zo'n vaart lopen met zuurstof. Maar je hebt gelijk, zo min mogelijk het vat openen.

Reply
Mullie
Registered
(@mullie)
Joined: 3 maanden ago

Nieuw Lid
Posts: 26