Meldingen
Alles wissen

Vraagje over wiskey

Pagina 1 / 2

Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hai ik ben nieuw met wiskey. Ik heb zoals beschreven wiskey mess gemaakt met mout. Nu bijna week verder bijna klaar dus maar nu is de vraag moet ik dit ook klaren of niet?

Beantwoorden
27 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Patricia, een vergisting in een week lijkt mij erg snel. Bij mij duurt het meestal een week of 3.
Klaren doe ik zelf niet, probleem is dat de opgeloste CO2 meer blijft zitten in de vloeistof waardoor de kans op spuwen groter wordt.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oké dan heb ik me goed vergist dan laat ik hem nog een weekje of 2 staan. En dan niet klaren. Dank je wel voor je duidelijke antwoorden Top

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Graag gedaan, ik weet niet welke ketel je gebruikt maar wat misschien nog een handige tip is om bij het stoken de hoed van de ketel eraf te laten in het begin en het richting de 50 a 55 graden te laten opwarmen, dan even flink roeren in de vloeistof zodat de CO2 eruit gaat, en iets van slaolie bovenin wilt ook nog wel helpen om het spuwen tegen te gaan.

Om te weten wanneer de vergisting over is kun je ook met een hydrometer de S.G. waarde meten, als deze constant blijft over een paar daagjes zal de vergisting zo goed als afgelopen zijn, andere optie is om een aansteker boven de vloeistof te houden, gaat de vlam uit dan is de vergisting nog bezig.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hou er rekening mee dat een graan wash flink schuimt dus naast de tips van alchemist je ketel ook maximaal voor 2/3 vullen bij de ruwstook.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nog een vraagje, wat is de goede en goedkopen manier om wiskey te maken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik kan hier alleen mijn eigen mening over geven, maar eerlijk gezegd licht het aan de Whisky stijl waar je naar op zoek bent. Wat mij betreft is volle granen stort de enige methode, 20% diastatisch mout en de rest kan van alles zijn wat zetmeel bevat. Ik ga meestal voor een 100% moutstort maar nu loopt iets te maischen met gierst, maïs,  haver, spelt en pilsmout. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Afgelopen periode alleen mais vergist, verstookt en laten rijpen op eiken. Erg smaakvol. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er mooi en lekker uit.??proost goed gedaan.???

Beantwoorden
7 Reacties
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

Beste,  ik ben pas begonnen eerst met wodka maar wil graag Wiskey gaan maken. Heb u een duidelijk recept? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@targa Welke soort stijl whisky wil je maken? Ben je van plan om te brouwen met granen of wil je liever moutextract gebruiken?

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@alchemist. Liefst brouwen. Als je een recept heb ben ik u zeer dankbaar. 

Ga nu deze keer eerst een extract Still Spirits American Bourbon toevoegen aan gestookt alcohol. 45% zal het vermengen met extract alcohol verdunnen? 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@targa Sorry ik was een paar dagen weg en had je bericht gemist. Het verdunnen door de essence hoef je je niet druk over te maken, er gaat sowieso maar een kleine hoeveelheid in.

 

Het brouwen, dat ligt een beetje aan welke opstelling je wilt gaan gebruiken, tussen een soeppan en een (quasi) automatische ketel in zien we langskomen. 

 

Het makkelijkste om mee te beginnen is gerstemout, heeft voldoende diastatisch vermogen afhankelijk van de temperatuur waarop deze gedroogd is, bevat kafjes om te filteren, is zacht dus laat zich makkelijk schroten (tussen pletten en malen in). Een van de makkelijkere is destillatie mout

 

Pilsmout kan ook maar dan zou ik zeker een rust op 50 a 55 graden aanhouden gedurende 20 minuten. Ik ga in het voorbeeld even uit van geschroot destillatie mout.

 

Verwarm per kilogram mout, 3,2 liter water op, naar 67 graden.

Schroot het mout.

Wanneer het water is opgewarmd, voeg de mout toe en roer goed om klompjesvorming tegen te gaan. Eventueel kan een gemalen multimineralen tablet worden toegevoegd om het maischen (brouwen) te helpen.

Hou de temperatuur op 65 a 67 graden.

Na 10 minuten, meet de p.H. en corrigeer richting de 5,5 indien nodig. Als gecorrigeerd is dan meet opnieuw na 10 minuten.

 

Laat het geheel een 60 minuten op 65 a 67 graden.

 

Verwarm het geheel, al roerende, naar de 72 graden en hou dit 30 minuten aan. 

 

Na de 30 minuten voer de jodiumproef uit, indien negatief kun je filteren en in het gistvat doen. Indien positief, de 72 graden een 20 minuten langer aanhouden en daarna nog eens testen.

 

Na het filteren (wel raadzaam in het begin, maakt het scheiden na vergisting makkelijker) kun je het laten afkoelen tot kamertemperatuur. Dan kan de gist worden toegevoegd (bijvoorbeeld bakkersgist of biergist).

 

Deksel op het gistvat en geeft het een week of 3 a 4 om te vergisten.

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@alchemist. Bedankt voor je uitgebreide info.

Is geschroot mout te koop ? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@targa Zeker, het kost wel meer dan het mout gewoon maar is zeker te overwegen in het begin zodat je nog geen schrootmolen hoeft aan te schaffen (eerst natuurlijk weten of het bevalt).

 

De enige die ik weet op dit ogenblik is deze.

 

Ik heb al een tijd geen geschroot mout meer besteld aangezien ik een schrootmolen heb. Let wel dat geschroot mout vrij kort houdbaar is dus niet een twee maanden van te voren bestellen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2692

@targa Ah mooi! u wordt al geholpen.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank je wel voor de tip

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oké zal ik dan zeker doen

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@patricia)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben benieuwd of mij dat ook gaat lukken dank jullie wel voor de adviezen en de tips

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Patricia, het maken van Whisk(e)y, of in ons geval een gerijpte moutwijn (als we de 3 jaar in een vat niet doen) heeft een aantal basiseisen die succes garanderen, gelukkig zijn die eisen geen raketwetenschap en doen enzymen en gist het werk voor ons. Wat van belang is zijn de volgende punten;

  • Miminaal 10 maar liever 20% diastatisch mout in de stort, deze zet niet alleen de zetmeel om in suikers maar met een goed maischschema levert dit ook de bouwstoffen voor de esters die bijdragen aan geur en smaak. Een stort van alleen granen en weinig (maar liever géén) suiker zorgt voor een vollere body van de Whisk(e)y.
  • Een maischschema dat ook omzetting van van eiwitten naar aminozuren realiseert, temperatuur, p.H. en tijd zijn de sleutelwoorden. Voor wat meer uitleg zie dit topic.
  • Geschikte gist, aantal voorbeelden zijn Fermentis M-1, Mangrove Jacks West Coast, Bakkersgist, Still Spirits Whiskey Yeast. Of je eigen gist opkweken wat ook leuk is om te doen, zie hier voor inspiratie.
  • Gebruik van koper in de stookketel, deze werkt als katalysator voor de estervorming en de esters zijn hetgene wat jouw Whisk(e)y naar een hoger niveau brengt.
  • Het kiezen van een begin- en eindpunt tijdens de fijnstook, op basis van smaak, het beginpunt van opvangen is wanneer de zure smaak van de overloop weg is, eindpunt is meer anticiperen en is afhankelijk van de gebruikte producten.
  • Tijdens het rijpen op hout de vloeistof ook de mogelijkheid geven om te ademen, door het gebruik van bijvoorbeeld een prop watten in de hals. Afspoelen van de chips / blokjes etc. wat gebruikt wordt is aan te raden om een heldere Whisk(e)y te krijgen.

 

Als er één ding is wat ikzelf zou aanraden om te doen is om een Whisk(e)y te maken en deze over een aantal verschillende soorten hout te verdelen, je krijgt meerdere Whiskies en meteen leer je ook iets over de invloed van hout op je eindproduct. Voor suggesties kun je denken aan eiken chips met lichte en zware roast, chips die van bourbon vaten komen, olorosso sherry chips en walnootdoppen. Merendeel van die kun je bij Jan of Erik bestellen. 

 

Whisky maken blijft voor mij een bijna magisch iets als je bemerkt hoe de smaken zich doen ontwikkelen tijdens de vergisting, stoken, het rijpen op hout en daarna op fles. Tijd en geduld is vaak waar het om draait bij het maken van dit heerlijke spul.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook alleen bio mais.gaat op eiken van een dooie oude eik met wat port of sherry bij.event beetje vannile suiker.makkelijk en lekker.gooi nu bij het vergisten wat bio honing bij.ik werk primitief en eigenwijs maar de drank vind iedereen lekker.en is makkelijk te maaken.recept staat op stoken 2000

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Whiskey is het instap drankje in her destileren .
Het is zeer simpel te maken ( daarom doen zo veel het ) begin met een rogge en gerste mout .
Voor gewoon 1:1 .
Maischen in 3 stappen .
Gebruik een simpele allround gist als b.v. bakkersgist stoken in 2 x
Eerst een volledige overhaal en dan dat deel overhalen met scheiden van voorloop , hart en naloop.
Daarna rijpen op een eiken fust of snippers.

Kan niet mis gaan .

Beantwoorden
2 Reacties
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert. Ik ben pas begonnen met destilleren. Ben op zoek naar een duidelijk en makkelijk Wiskey recept. Kan u mij helpen  ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9975

Zoals hierboven  . Neem in iedergeval een gerstemout . Je kunt daarnaast een ander mout of een graan nemen ..gerst , gerste mout ,tarwe , of tarwe mout is in principe makkelijkeste om mee te werken. 

Gerste mout wat wordt verkocht als pils mout is vrij hoog in diastatisch vermogen dus daarmee als basis is handig .

Maischen ( het verwarmen voor omzetten van zetmeel in vergistbare suikers ) 

Doe je met 3,2 liter water toevoegen per kg mout / graan . 

Eerst 52 -55 gr en dit 20 min vast houden.

Verhoog dan naar 65 graden  dit 1 uur vasthouden .

Daarna 20 min op 72 graden .

Dan alles over filter naar gist vat  .  Spoel kafjes na met paarliter 80 graden water  .

Vergisten is meest probleemloos met b.v. Fermentis c70  of Fermemtis m1.

Ook mangrove jack West coast en bakkersgist zijn goed te gebruiken gisten  .

Vergisten op 21 -24 gr

Na +/- 21 dagen zal je kunnen stoken.

 

 

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?