Meldingen
Alles wissen

Vraagjes bij proces


Berichten: 2
Topic starter
(@apache)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste allemaal,

Leuk forum! Dat wil ik allereerst even zeggen. Ik heb nog niet alle draadjes doorgespit maar merk wel dat er hier veel kennis is.

Ik ben beginnend en had tot een maand geleden er nog niet eens over nagedacht om zo te experimenteren met destilleren. Ondertussen wel al de nodige "foutjes" gemaakt.

Ik heb geen mooie koperen stookketel maar een elektrische waterdestilleerder. (Vevor 4L 750W) Een (vind ik) handige instapunit waarbij je digitaal de temperatuur instellen kunt.

Met Alcotec 48 turbogist met 8 kg suiker een 25 liter sugarmash gemaakt welke een week heeft gestaan. Helaas geen sg meting gedaan, want ik dacht de alcoholthermometer te kunnen gebruiken (foutje) dus ik weet niet hoeveel alcohol daarin zit, ik gok op een 15%. Wel leuk om dat proces met borrelen te volgen, gezellig geluid uit de bijkeuken. 

 

Met destilleren kan ik 3,5 - 4 liter per sessie destilleren. Dat duurt dan zo'n 4-5 uur en dan heb ik 1 liter eruit gedestilleerd. De gistingsemmer is bijna leeg (het laatste restje met gist laat ik liggen) en heb hiervan een opbrengst van 6 liter destillaat met 57% abv. Dit doe ik door het apparaat op 90 graden in te stellen. Het apparaat slaat uit wanneer de doeltemperatuur is bereikt en slaat weer aan wanneer deze weer onder de ingestelde temperatuur komt. In het begin van destilleren meet ik zo'n 70% abv en ik stop wanneer ik onder de 45% abv kom.

 

Ik wil als experiment hiermee limoncello gaan maken. Nou heb ik begrepen dat het beter werkt om de citroenschil te leggen in een vloeistof met een hele hoge abv. Dus ik overweeg een tweede keer destilleren. Maar hoe kan ik dat het beste aanpakken: de opgevangen vloeistof zo er opnieuw ongooien om te destilleren of moet ik verdunnen en is dat het moment om de "cuts" te maken?

 

Hoe zouden jullie het aanpakken? 

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@apache Veiligheidshalve gooi je niet meer dan 40% alcohol in je ketel om te destilleren, dus ik zou aanbevelen terugverdunnen naar 40% en dan opnieuw overhalen, dan kun je "cuts" maken, makkelijker werkt een begin en eindpunt. 

 

Begin is wanneer de modelbouwlijm / aceton geur verdwijnt maar nog belangrijker de zure smaak van het destillaat. Het eindpunt is anticiperen met smaakomslag.

Beantwoorden
(@apache)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@alchemist dank je. Verdunnen zal ik dan doen naar 40%. Gewoon met water uit de kraan, toch? Ik ben benieuwd waar ik op uit ga komen na een tweede keer.

Is er qua temperatuur bij de tweede keer destilleren nog een advies, laag in de 80 graden blijven? Of kan dat ook wel op de 90 graden die ik nu instel?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@apache Kan met water uit de kraan inderdaad, wel als je likeuren of andere dranken maakt die je ná het destilleren wilt verdunnen raad ik Spa Blauw aan. Anders kun je mineralen neerslag krijgen, voor het destilleren maakt dat niks uit.

 

Er zijn een paar dingen voor te zeggen qua temperaturen, normaal zou ik bij de eerste overhaal alles meepakken van alcohol dus kun je hoger in de temperatuur gaan zitten (is een suikervergisting dus sommige delicatere smaken zijn nu niet van belang), bij de tweede keer zou ik dan lager gaan zitten. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger het alcoholpercentage.

 

Als je nog geen scheiding gemaakt hebt bij de vorige keer, moet je dat alsnog doen. Je doet het scheiden op basis van smaak bij de laatste overhaal.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?