Beste allemaal,
Leuk forum! Dat wil ik allereerst even zeggen. Ik heb nog niet alle draadjes doorgespit maar merk wel dat er hier veel kennis is.
Ik ben beginnend en had tot een maand geleden er nog niet eens over nagedacht om zo te experimenteren met destilleren. Ondertussen wel al de nodige "foutjes" gemaakt.
Ik heb geen mooie koperen stookketel maar een elektrische waterdestilleerder. (Vevor 4L 750W) Een (vind ik) handige instapunit waarbij je digitaal de temperatuur instellen kunt.
Met Alcotec 48 turbogist met 8 kg suiker een 25 liter sugarmash gemaakt welke een week heeft gestaan. Helaas geen sg meting gedaan, want ik dacht de alcoholthermometer te kunnen gebruiken (foutje) dus ik weet niet hoeveel alcohol daarin zit, ik gok op een 15%. Wel leuk om dat proces met borrelen te volgen, gezellig geluid uit de bijkeuken.
Met destilleren kan ik 3,5 - 4 liter per sessie destilleren. Dat duurt dan zo'n 4-5 uur en dan heb ik 1 liter eruit gedestilleerd. De gistingsemmer is bijna leeg (het laatste restje met gist laat ik liggen) en heb hiervan een opbrengst van 6 liter destillaat met 57% abv. Dit doe ik door het apparaat op 90 graden in te stellen. Het apparaat slaat uit wanneer de doeltemperatuur is bereikt en slaat weer aan wanneer deze weer onder de ingestelde temperatuur komt. In het begin van destilleren meet ik zo'n 70% abv en ik stop wanneer ik onder de 45% abv kom.
Ik wil als experiment hiermee limoncello gaan maken. Nou heb ik begrepen dat het beter werkt om de citroenschil te leggen in een vloeistof met een hele hoge abv. Dus ik overweeg een tweede keer destilleren. Maar hoe kan ik dat het beste aanpakken: de opgevangen vloeistof zo er opnieuw ongooien om te destilleren of moet ik verdunnen en is dat het moment om de "cuts" te maken?
Hoe zouden jullie het aanpakken?