Meldingen
Alles wissen

vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept


Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo 

Had een vraag over rijpen van Whisky bij welk percentage voegen jullie de hout snippers toe. is het beste eerst verdunnen en dan toevoegen of de chips bij een hoog percentage toevoegen. Bij welke percentage kan ik het beste terug lengen. 

Ik heb een pot staan van 2 ltr 80% en 1.5 ltr 70% mout whisky. 

 

Kwam bij het leeg halen van de zolder nog restjes mout van bierbrouwen tegen van 2017 zit in afgesloten emmers van der kooy. 

3 kg munchener mout 17 ebc

1.5kg cara Munich mout 120 ebc

500gr rookmout 5 ebc

500gr palemout 7 ebc 

250gr chocolade mout 800 ebc

1.5kg lichte tarwe mout 

Kan dit bovenstaande gebruiken in een Whisky recept of hebben jullie een recept waar ik dit bij kan gebruiken en wat ik eventueel nog moet toevoegen. welke gist past hier het beste bij? 

 

Hoor graag van jullie 

Alvast bedankt 

Groet Bob 

 

Beantwoorden
24 reacties
11 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@bobmeister Ja hoor dat kan maar wil je het ook? Zelf zou ik er geen rookmout aan toevoegen omdat rookmout op beukenhout wordt gerookt en de smaak van  gerookt spek/rookworst toevoegt aan je mash. Whiskymout is gerookt op turf en dat geeft een heel andere rooksmaak. Tarwe wordt doorgaans ook niet gebruikt in whisky. 

Wanneer het mout droog, donker en goed geventileerd is opgeslagen dan kun je het heel lang bewaren. De gebrande en gerookte mouten zullen wel wat aan smaak inboeten. De houdbaarheid op de verpakking is enkel een garantie vanuit de mouterij dat het (mits goed opgeslagen) goed van smaak zal zijn. Zelf gebruik ik ook restanten met een houdbaarheid 2017.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@bobmeister als het goed verpakt is zou het vast wel bruikbaar wezen maar tijd zal toch iets afdoen aan kwaliteit ( Hoewel ik zelf zou het weg gegooien ).

Percentage voor opslasn rijpen in vat ligt hoger dan met snippers in fles. Dan kun je volstaan met 46 -52 ,% 

Er zijn verschillen van destilleerderij tot destilleerderij betreft percentage gebruikt voor vat lagering er zijn die ook rond 46 % opslaan maar ook wel op 68% . 

De rookmout zoals munckerik zegt niet gebruiken de andere kun je wel gebruiken . 

( Ps @munckerik tarwe wordt in Ierse en amerikaanse whisky's en bourbons ook toegepast . Er zijn Ierse waarin soms wel 5 granen en of mouten  worden gebruikt )

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert

Dankje voor antwoord over rijpen zal het terug lengen naar ongeveer 50%. Hoeveel gram chips per liter moet ik ongeveer gebruiken. Zijn eiken houten chips van jack daniels vaten.

 

De mout hoef ik niet te gebruiken waren restjes over, alleen wist ik niet dat ik nog zoveel had en vond zonde om er niks mee te doen. Daarom dacht ik als ik met stoken kan gebruiken en recept van kan maken en weggooien kan altijd nog.

 

Nu kom ik eigenlijk op de volgende vraag bij welke mouten maakt het een whisky.of kun je gewoon alle mouten gebruiken die je ook bij bier brouwen gebruikt bijv. 

Of moet er een bepaalde percentage in stort zit van bepaalde mout?

Groet Bob 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@bobmeister whiskey kan bestaan uit een of meer soorten mouten maar ook combinatie van mouten en granen 

Niet alle soorten mout voor bier zijn geschikt voor whiskey . 

Hoewel bier brouw proces iets lijkt op het beginsel van whiskey maken is bier brouwen toch een totaal andere " sport "  

 

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert 

Dankje voor je reactie en tips

Welke soort mout zijn niet geschikt voor whisky?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bobmeister Ligt deels ook aan het type Whisky wat je wilt, degene die ik zou afraden zijn op beukenhout gerookte mout en boekweit, beukenhout gerookt geeft een soort van rookworst idee mee en boekweit een hele vettige ervaring qua mondgevoel.

 

Verder als je voor geturfde Whiskies gaat zou ik alles onder de 50 PPM ook links laten liggen omdat deze te weinig overblijven in het eindproduct.

 

Ook zou je kunnen overwegen om granen te gebruiken zoals gerst (ongemout), haver, tarwe, mais (alhoewel niet mijn favoriet), rogge en gierst. Gerst i.p.v. gerstemout geeft wat meer kruidigere tonen en ook de moutgeur en smaak zijn stukken minder vanaf het begin. Let wel, vuistregel is 20% diastatisch mout gebruiken.

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist Dank je voor je reactie. 

je zegt dat ik de whisky mout van lager dan 50ppm links moet laten liggen, waar kan je hoger krijgen dan meeste winkels hebben tot heavy peated 35-40ppm 

Heb je ook info lijst  of een link welke mout en granen je kunt gebruiken voor whisky etc. 

andere vraag hoe bepaal je welke gist je moet gebruiken bij een whisky en tot hoe ver heeft het invloed op de smaak. zijn gisten speciaal voor zachtere whisky's, of meer kruidige smaken etc. 

Zelf brouw ik al een enige jaren bier en daar zoek ik gist uit die bij het bier past maar als ik voor gist van whisky zoek kom ik daar niet echt uit en er is minder keus.

ik kom meestal bij vd kooy in jubbega omdat ik hier fysiek heen kan. 

Groet Bob  

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bobmeister De 50 PPM Turfmout is inderdaad moeilijker te vinden, hier kun je 'm echter bestellen.

 

Robbert noemde het al, de mogelijkheden omtrent mouten en granen zijn redelijk breed, vaker helpt het als je iets meer een stijl in gedachten hebt om zo een beter advies te geven.

 

Voor gist geldt hetzelfde, zachtere Whiskies kun je bijvoorbeeld maken met een gist opgekweekt uit witte kool (daarna op magere melk en uiteindelijk op bloem met >13 gram eiwitten / 100 gram), kruidigere Whiskies ben ik ook nog mee bezig, Saison Gist lijkt hier voor geschikt, maar ook eigengekweekte gist uit allerlei andere grondstoffen kan werken.

 

Een destilleerderij uit Texas (Firestone & Robertson Distilling Company) kwam erachter dat gist opgekweekt uit bijpaalde Pecannoten kruidige en ook donkere fruit noten meegaf (vermelding van kruidnagel / rozijnen / kaneel / vijgen en donker fruit). Nu wil ik de peccannoten niet direct adviseren omdat de opbrengst vermoedelijk laag zal zijn.

 

Whisky is een combinatie van de granen, gist, houtsoort en met name kunde van de destilleerder waarbij alles een invloed op elkaar heeft, het gaat erom om een balans te vinden in de smaken en vooraf is niet altijd te voorspellen wat er gaat gebeuren.

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist Dank je voor de info ook voor de link wist nooit dat die site er was meende dat ik al veel leveranciers kende. 

Gist op kweken is leuk om te doen eerder maakte ik wel starters met appelsap en op kweken dat was voor bierbrouwen. 

Ben wel benieuwd naar de kruidige gist daar hou ik ook wel van, voelt dan altijd een klein beetje donkerder ofzo. 

Ik denk dat ik mij teveel heb lopen staren op de gisten die alleen speciaal voor whisky zijn en minder in de gisten die je ook voor bier brouwen kunt gebruiken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bobmeister Biergisten werken prima voor Whisky, alleen moet je niet verwachten alle smaaktonen die aangehaald worden bij het bier terug te vinden bij de Whiskies, je kunt altijd overwegen een batch te maischen en deze in meerdere gistvaten te verdelen en verschillende gisten te gebruiken om zo de invloed te beoordelen.

 

Veel van de Whiskygisten zijn gericht op hoger rendement, komt de smaak niet altijd ten goede, alhoewel die opmerking met een korreltje zout genomen dien te worden. Ik zeg niet dat ze slecht zijn maar met specifiekere gisten kun je beter sturen om andere smaken naar voren te brengen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@bobmeister  mout keuze is afhankelijk van de smaak en het karakter dat je de whiskey wil geven . Zoals andere ook al aangeven rookmout.  Mout op beuken en ceder gerookt zijn niet echt geschikt .  Turf of eiken gerookt is meest voor de hand liggende als je een rokerige whiskey wil .

Verder zijn veel mouten en combinatie's van mout en graan mogelijk . Gerst en tarwe zijn niet alleen om bepaalde smaak maar ook vaak omdat het makkelijk en met veelal ruim  redement werkt  .

Het mout  en ook granen als boekweit , haver en rogge zijn ook prima bruikbaar maar vergt iets meer aandacht in voorbehandeling en ook het proces van maichen moet erop ingesteld zijn . En vergt ook iets meer tijd . Daarom zijn deze minder gelieft bij de de beginners  .

Je moet altijd rekening houden met diastatisch vermogen van mout wanneer je andere granen  ( of ook aardappelen )erbij gebruikt . Een minimale verhouding is 1 : 10 maar omdat consumptie granen tegenwoordig nogal verbetert zijn en hoger in zetmeel zit is het aan te bevelen om een verhouding van 2 : 10 aan te houden. 

Daarmee gezegt zullen ook maisch stappen soms ook langer moeten worden aangehouden . 

Gebruik 3,2 liter water op 1 kilo vaste stof en ga uit van dat je voor 10 liter whiskey ongeveer 36 kilo mout  / mout en granen nodig hebt 

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo dankje voor reactie. 

Ik had deze mouten nog over restjes, heeft altijd droog op zolder gestaan in afgesloten emmers. 

Omdat ik deze heb wou ik ze gebruiken zonde om er niks mee te doen. Ik kan de rookmout en tarwe mout wel weg laten voor andere mout. Welke zou je adviseren. Wou ongeveer 25 mash maken om te verstoken.

Groet Bob 

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heb je ook een reactie hier boven over het rijpen of wat hier de rode draad in is wel of niet verdunnen voor rijpen op chips.

Wou dit morgen gaan doen omdat ik volgende week weg ben. 

Beantwoorden
jortegaa3289
Berichten: 1
(@jortegaa3289)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

I don't preffer to add smoke malt.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Foto van de whisky die nu aan het rijpen is in glazen potten.

Heb er linnen doek op gedaan voor het ademen 

Hoop ze met kerst te kunnen drinken 

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@bobmeister, hou het wel in de gaten, het kan wel eens hard gaan met hout snippers. Maar dan kan je nog iets verdunnen naar 40%. Of zonder hout een tijdje laten staan.

Beantwoorden
(@bobmeister)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@rumo, ik heb ze verdund tot 55% als ik ze in de fles ga doen dan verdun ik nog teug tot 40%.

Hoe lang zou jij ze laten staan om te rijpen in potten zelf dat ik een week of 6 dan. dan terug lengen tot 40% voor in de fles en dan nog even huwen/laten staan. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@bobmeister, daar is eigenlijk geen antwoord op te geven dat is van vele factoren afhankelijk. Dus iedere week wel even proeven. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je nog moet verdunnen en dat de smaak in de fles(zonder hout) ook nog veranderd. Niet makkelijk dus.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nu wel met foto 

1636202521-IMG_20211105_153324.jpg
Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

bij deze nog een foto ik heb steeds moeite met foto's plaatsen.

Zo heb ik ze weggezet om te rijpen met linnen doek erom heen te ademen 

1636264728-IMG_20211105_154052.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bobmeister dat gaat veel te veel ademen zo. Ik zou er nog een deksel los op leggen. Anders geniet je straks meer can de damp dan de vloeistof.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@bobmeister het rijpen en ademen moet zijn als in een vat.   Gebruik je een fles dan gebruik je een prop katoen , stro of hennip vezels om iets te kunnen laten ademen. Waardoor vervelende stofjes ,/ smaakjes uit oxideren  Met dat enkele doekje gaat het verdampen sneller dan oxydatie .

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@bobmeister)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo dank je voor de tips over het rijpen. 

Ik heb meteen de deksels erop gedaan met de linnen er nog tussen. 

zelf vond ik het nog beetje lastig om een goede pot ofzo te vinden om in te rijpen, ik heb wel mand fles van 27 ltr maar ik heb niet zoveel whisky en mijn ervaren is dat je die snippers er weer moeilijk uit krijgt met zo'n hals. Plastic emmers durf ik niet aan met weekmakers etc. 

Nu werkt het ook zo met potten. 

Grt Bob 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bobmeister Zelf gebruik ik 5 liter flessen, deze. Snippers krijg je er prima uit, blokjes zul je wel kleiner moeten maken. Plastic zou ik ook niet adviseren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?