Hi was ik weer 😛Â
vraagje:Â
ik heb van de week een ruwstook gedaan met goedkope lidlwijn (zie andere topic)
vandaag ben ik bezig gegaan met mn fijnstook. Mijn liter 60% aangelegd met 5,5 liter water en heel langzaam gaan stoken.Â
bij mn ruwstook was heel duidelijk dat er voorloop was. maar nu lijken de eerste druppels al meer op head. het smaakt niet heel lekker, maar heeft geen sterke geur. Ik heb de vuurproef gedaan. en de eerste 50 ml, brand nauwelijks zichtbaar blauw. ik gooi het sowieso niet in mijn eindproduct. maar ben benieuwd waar de voorloop nu heen is?Â
Mocht je er een volgende keer Armagnac van willen maken (dus lageren op eikenhout) dan meteen bij de ruwstook 50 ml voorloop per batch van ca 5 liter wijn weghalen en dan de ruwstook meteen op vat leggen (dus geen fijnstook). Bij Armagnac heb je juist de acetaten nodig om die fijne boerse smaak te krijgen 🙂
Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt ( bij destilleerij waar ik een paar dagen per maand freelance werken ze erop ) maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden. Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel .Â
De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken .Â
Op enkelvoudige potstill stook je dus gewoon met voor en naloop. Het midden loop deel is dan oogehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .
De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batchÂ