Meldingen
Alles wissen

Waar is mn voorloop heen?


Berichten: 48
Topic starter
(@vinnies)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi was ik weer 😛 

vraagje: 

ik heb van de week een ruwstook gedaan met goedkope lidlwijn (zie andere topic)

vandaag ben ik bezig gegaan met mn fijnstook. Mijn liter 60% aangelegd met 5,5 liter water en heel langzaam gaan stoken. 

bij mn ruwstook was heel duidelijk dat er voorloop was. maar nu lijken de eerste druppels al meer op head. het smaakt niet heel lekker, maar heeft geen sterke geur. Ik heb de vuurproef gedaan. en de eerste 50 ml, brand nauwelijks zichtbaar blauw. ik gooi het sowieso niet in mijn eindproduct. maar ben benieuwd waar de voorloop nu heen is? 

Beantwoorden
18 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@vinnies een voorloop naloop scheiding doe je in principe in de finale overhaal. Wanneer je in eerste overhaal een scheiding doet zullen al een aantal stoffen  weg zijn . Dat kan ook zorgen bepaalde ester forming te niet wordt gedaan. 

 

 

 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert

hey Robbert, 

ja dat klinkt logisch. Ik heb alleen bij de eerste run geen scheiding gemaakt. dus de ruwstook heb ik alles opgevangen en nu een nieuwe stook aan het doen. 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818
Geplaatst door: @vinnies

Ik heb de vuurproef gedaan. en de eerste 50 ml, brand nauwelijks zichtbaar blauw. ik gooi het sowieso niet in mijn eindproduct. maar ben benieuwd waar de voorloop nu heen is? 

Het kijken naar de kleur als het brandt is een wat achterhaald iets, eigenlijk zegt het niets over aanwezigheid methanol of acetaten. Hoog percentage brandt visueel het zelfde als een voorloop.

Alcohol met methanol ruikt bv ook niet veel anders dan dat alcohol ruikt. De bekende huishoud spiritus heeft vluchtige stoffen erbij (ik vermoed acetaten) wat het onaantrekkelijk maakt voor consumptie aangezien methanol zo goed als geurloos zou zijn. Grappig is dat sommige voorloop echt een 'spiritus geur' heeft omdat ook die vluchtige componenten als eerste mee over komen.

Als het meeste van de onaantrekkelijke geuren weg zijn heb je meestal al goede alcohol, of is concentratie methanol zo laag dat het weinig tot geen invloed heeft.

Maar als je weet dat er veel methanol te verwachten is (bij bv druif, pruim of appel, ander hard schillig fruit of houten deeltjes) kun je stoken iets aanpassen (langzaam beginnen en lagere temp tijdje aanhouden) en iets ruimere voorloop nemen voor zekerheid. Ik neem met pruimen misschien wel 2 keer zoveel voorloop weg als met druiven, maar het ligt ook aan hoe de gisting loopt hoeveel voorloop er uit komt. Met veel te verwachten methanol stook ik rustig op tot de heftige geuren weg zijn, en stook er dan nog een beetje uit voor de zekerheid alvorens de opvang begint en de uitstroom wat sneller mag.

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@pikketanus thnx! 

ik heb uiteindelijk gewoon 100ml weggedaan.. gewoon voor de zekerheid.. aangezien het een fijnstook was uit lidlwijn kan het haast niet anders dan dat er wat rommel meegekomen is. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@vinnies, en dat is prima, het is niet alleen methanol wat je niet in je drankje wil andere stoffen zijn gewoon niet lekker of ruiken slecht.

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mocht je er een volgende keer Armagnac van willen maken (dus lageren op eikenhout) dan meteen bij de ruwstook 50 ml voorloop per batch van ca 5 liter wijn weghalen en dan de ruwstook meteen op vat leggen (dus geen fijnstook). Bij Armagnac heb je juist de acetaten nodig om die fijne boerse smaak te krijgen 🙂

Beantwoorden
10 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@uridium de meeste acetaten zitten juist in de voorloop, dus waarom dan weglaten als je ze schijnbaar nodig hebt? Denk dat je meer acetaten kunt pakken door voorloop er dan bij te nemen.. Je spreekt over de ruwstook te lageren (ruwstook geeft aan dat er nog minimaal één stook plaats vindt in een later stadium), dus het wordt nogmaals gedistilleerd. Dan kun je, lijkt mij, nadat de acetaten hun ding gedaan hebben en het weer in ketel zit, toch dan pas een voorloop scheiden? Of heb je dan een teveel aan acetaten?🤔

"Eikenhout" is ook nogal een breed begrip, waar ze voor armagnac waarschijnlijk iets specifieker zijn zoals bij een cognac. Ik neem aan geen Amerikaanse witte eik, maar een Franse soort. Maar dan dus de vraag, is het winter of zomer eik, limousine of tronçais of beide? Eerlijk gezegt ben ik niet erg thuis in de armagnac.. maar je wekt wel interesse nu 😜 

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@pikketanus Het typische van Armagnac is dat de wijn slechts één keer wordt gedestilleerd en dan op vat gaat (in mijn geval nieuw Limousin). De acetaten zitten inderdaad in de voorloop, maar er zit ook behoorlijk wat methanol in. Normaal gebruik ik de eerste 100 ml niet, maar voor Armagnac maak ik dat 50 ml zodat ik toch genoeg acetaten mee krijg. En die kun je vrij aardig proeven.

Ik heb als referentie een 'Blache de Mázin'; dat is een ongerijpte Armagnac. Ik proef de voorloop elke 10 ml en als het gaat smaken zoals die Mázin, dan is voorloop klaar 😉

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

Overigens is Cognac dus twee keer gedestilleerd en 'verliest' wat mij betreft die lekkere boerse smaak bij de fijnstook.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@uridium moest weer ff zoeken naar type ketel en bereiding, je hebt gelijk wordt idd maar 1 x gestookt. Was even in de war omdat je t ruwstook noemde 🤪   maar omdat t enkelvoudig gedistilleerd is dus, maar dan heb je in principe al direct de fijnstook, omdat je dit sucuurder doet zoals je een andere fijnstook ook zou doen. Ruwstook is in mijn ogen gewoon erdoor knallen en opletten dat de ketel niet spuwt, en temp kooknat niet te hoog wordt.

Bij enkelvoudige distillatie moet sowieso een voorloopje nemen, m'n eerste brandy's waren ook enkelvoudig gedistilleerd. Denk dat het aardig overeen kwam, had ca 100ml op 10L wijn. Scheiden toen ook gedaan op geur en smaak, maar ik vind 'm 2x gedistilleerd toch t lekkerst. Kan aan veel dingen liggen, type druif, gistkeuze van toen, stookwijze, oogstmoment etc...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@uridium cognac en Armagnac worden beide op soortgelijk wijze gestookt met juist het verschil dat een Armagnac ketel een hoger scheidend vermogen heeft door een kolom met " bubbel caps " .

  • De charantaise heeft geen kolom .
Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert maar ook een pre-heater voor de rauwe wijn. Maar de armagnac lijkt wat meer op een continue still, maar is dus ook soort van 'semi continue'. De charantaise is duidelijker 'semi continue' waarbij je na de stook opnieuw vult en opnieuw doorstart.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pikketanus ze worden beide gezien als een continue still 

En inderdaad pre heated .

Het is heel mooi werken met dergelijke ketels. En kwa smaakmaker is de charantaise gewoon vereweg de beste . 

Je merkt dat helemaal als je met muskaat druiven gaat werken en een " metaxa " maakt . 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@uridium thnx! 

haha ik ben nog niet zover dat ik dat kan gaan maken denk ik. Eerst maar eens wat verder oefenen!

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@vinnies 'T gaat snel hoor; ik heb m'n still ook pas een maandje en ben nu heerlijk aan 't experimenteren met kruiden, citrusvruchten, hop etc. En m'n eerste whisky staat te rijpen in een pot met eikenhoutsnippers 😉

Ik probeer gewoon en proef vooral heel veel tussendoor; dat blijkt heel aardig te werken. Dus: experimenteer lekker en geniet er van 🙂

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@uridium haha klinkt heerlijk! 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt ( bij destilleerij waar ik een paar dagen per maand freelance werken ze erop )  maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden.  Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel . 

De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken . 

Op enkelvoudige potstill stook je dus gewoon met voor en naloop.  Het midden loop deel is dan oogehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .

De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batch 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert complexe stills, maar uitleg met potstill methode verduidelijkt wel een groot deel van de bedoeling van het gebeuren in armagnac still, thanks!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?