Hoi beste mensen,
Misschien ben ik niet superactief op dit forum, maar ik heb me al eens voorgesteld. Toch doe ik dat graag nog even kort: ik ben Dirk, en ik verzamel schaarse en exclusieve whiskyflessen. Mijn passie ligt echt bij flessen die bijna niet te verkrijgen zijn en vaak behoorlijk prijzig zijn.
Ik volg jullie berichten nu al zo’n drie maanden. Toch vraag ik me iets af: hoe komt het dat sommige whisky’s zo extreem duur zijn? Wat maakt een whisky zeldzaam en waardevol?
Neem bijvoorbeeld een fles als <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">Springbank 35y 1989 Signatory Vintage – meer dan €2000! (Die heb ik trouwens zelf thuis liggen, haha.) en zo een <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">fles bij gall en gall maar ongeveer 35 kost. Maar wat bepaalt nu eigenlijk de waarde? Is het de leeftijd, de distilleerderij, de kwaliteit, of gewoon het verhaal erachter?
Ik ben heel benieuwd naar jullie kijk hierop!
Ik weet het niet over whisk(e)ys, maar wel over jenevers.
Voor een verjaardag kreeg ik ooit eens een jenever van EUR 25 per glas aangeboden. Ik zei toen, dat ik liever 5 keer een glas van EUR 5 had, want het smaakverschil tussen EUR 5 en EUR 25 zou ik toch niet merken, maar het effect tussen 1 of 5 glaasjes wel.
De handel in dure whisk(e)ys lijkt me een soort van handel in tulpenbollen. Veel succes ermee.
Hier een echte whisky fan, die regelmatig met de slijterij whiskytastings doet.
Zoals de bovenstaande antwoorden al duidelijk uitleggen, er zijn vele zaken die whisky duurder, of minder duur maken.
Allereerst het type whisky. Single malts zijn vaak/meestal duurder. Blended whisky's worden vaker gemaakt van goedkopere whisky soorten die met elkaar gecombineerd worden om een betere smaak te krijgen. Al zijn er ook specialisten die zich juist focussen op het blender van duurdere whisky.
Het aantal jaren rijping maakt een groot verschil. En niet alleen omdat je langer moet wachten. Er is een deel van de whisky die verdampt per jaar, dat heet het angelshare. Dit verdampen zorgt er dus voor dat er steeds minder whisky in een vat overblijft, en hoelang je wacht, des te minder je uit het vat krijgt. Dus stel je hebt een keg van 220 liter, dan haal je na 10 jaar zo'n 180 liter eruit, maar na 25 jaar nog maar 140.
Naam speelt een grote rol, zoals altijd.
Gelimiteerde oplagen zijn vaak zeer gewild, aangezien deze snel uitverkocht zijn. Daarnaast speelt dan ook het rijpingsvat een onderdeel. Sommige vaten die worden gebruikt zoals olorosso cherry vaten, zijn vaak moeilijk te krijgen. Olorosso gebruikt een nieuw vat om de cherry te rijpen, daarna worden deze opgekocht door de distilleries om whisky te lageren.
Last, but not least, is het natuurlijk belangrijk dat je goede marketing hebt en een goed smaakprofiel. De keuring is het belangrijkste onderdeel om te bepalen of een whisky goed is.
Veel plezier met de whisky wereld 🙂
Je kunt investeren in whiskey's en hele dure aanschaffen. Vraag is alleen waar doe je het voor ?
Voor drinken van een whiskey wil niet zeggen dat des te duurder de whiskey des te beter en lekkerder die is.
Er zijn ook diverse zeer oude whiskey soorten die onder de £170 de duurste overstijgen in kwaliteit en smaak.
Sterker nog er zijn ook hele kleine destilleerderijen die waanzinnig goede drank maken voor rond de £50.
En er zijn whisky's die duizenden ponden of euro's kosten die eigenlijk niet meer te drinken zijn maar het staat leuk op de kast om te showen voor de gasten .
Is eigenlijk net zo als met wijnen.