Meldingen
Alles wissen

Wanneer heet iets brandy, eu de vie, cognac, etc etc

Pagina 1 / 2

Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Is er een lijst met namen van drankjes en wanneer zoiets dat mag heten? 
Zoals een goede fles wijn door de alcatara halen wordt dat brandy? 
diksap vergisten en hoe mag of kan dat dan heten? 
Heeft uit tarwe gehaald alcohol een naam en bij een suiker wash? 
80% suiker/ turbo alcohol laten marcheren met framboos, dat dan weer een keer overhalen; is dat een eu de vie? 

Soms zie ik door de bomen het bos niet meer.... niet dat het erg is maar je eigen drankje een naam geven is wel zo leuk.

Wie wil beginnen met wat voorbeelden? 

Beantwoorden
27 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Leuke vraag! En eigenlijk nauwelijks te beantwoorden... De namen die je kent van gedestilleerd (of likeur) zijn soms taalgebonden, soms cultuur gebonden, soms land- of streekgebonden, vaak merk gebonden en een enkele keer beschermd (bijvoorbeeld door een recept of streek). Eau de vie (frans) en Akvavit(deens) betekenen allebei hetzelfde (levenswater) maar zijn toch verschillende dranken. Vodka/wodka wordt soms van aardappels gemaakt en soms van graan. En Polen vinden hun vodka de enige echte en Russen/wit-russen/... vinden hun eigen vodka de originele.

Vieux heet vieux omdat het geen cognac mag heten. Want dat is een beschermende typenaam die alleen uit de Cognac streek komt. In Griekenland noemen ze dezelfde drank (gedestilleerde wijn) metaxa en in een andere streek in Frankrijk destilleren ze met ander procedé en heet het Armagnac. Als een wijnboer z'n eigen wijn dedtilleert dan heet het eau de vie. Zijn het allemaal brandy soorten?

Is whisky of whiskey een beschermde typenaam? Ik geloof het niet. Kan je rum maken van suikerBieten? Sorry, ik help je van de regen in de drup. Maar een leuk onderwerp is het wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn veel overlappende benamingen

Brandewijn is een gebrande ( gestookte ,) wijn vergisting kan zowel van fruit als koren / granen zijn .

Cognac is een brandewijn dus ook brandy maat mag alleen uit streek cognac genoemd . Eldere gestookte soorgelijke zijn bandy .

Eau de vie , vodka , aqua vit maar ook whiskey's whiskey betekenen alle levenswater . 

Eau de vie zijn op smaak gestookte dranken maar een versamel naam waar diverse smaken onder vallen terwijl whiskey',  vodka ,  aquavit weer type omschreven product 

likeuren  zijn ze meest  nagezoet en vallen veel maceraten onder .

Zo heb je ook de "  huile de " die meer uit extractie van kruiden typerende olien in alcohol zijn .

De " creme de " vaak zoete zachte smaken likeuren.

"Parfait de " is een drank in "perfectie"  gemaakt voor vaak een doelstelling gelegenheid .

Dan zijn er de " ratafia's" de door jaren heen wat veranderde betekenis maar dat waren de beter omschreven apiritief in smaken en herkomst 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stookforum tijdens typen in telefoonapp versie loopt programma steeds vast en fouten in aanslag niet corrigeerbaar en wijzigingen niet mogelijk  .

Ook steeds ongevraagde kaders en blocnote in beeld .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Brandewijn kan zoals Robbert al aangaf naar meerdere dingen verwijzen. 

 

Fruit wordt brandy/vruchtenbrandewijn, daar heb je nog onderscheid in als;

Brandy; druif. Cognac is streekgebonden, als ook druivenras gebonden, uit witte wijn (geen pulp), de ketel waarmee gewerkt wordt, gestookt in de cognac/champagne streek en nog enkele strenge eisen. Zo bestaan ook bv marc uit perskoek gestookte brandy en grappa, wat vergelijkbaar is met marc.

Calvados; appels, gelagerd op eiken.

Poire williams; williams peer

Slivovic; pruimen, al dan niet gelagerd, verschillende houtsoorten mogelijk

Palinka of rakia of obst; veelal mix van fruit, al dan niet gelagerd, verschillende houtsoorten mogelijk.

Allen zijn brandy's/vruchtenbrandewijn. Zo bestaat er ook nog "geist". Himbeergeist is daar een voorbeeld van, een neutrale alcohol bv brandy (90%+) of consumptie alcohol wordt op frambozen gezet (gemacereerd) en opnieuw overgehaald. Dit is dan géén brandy.

Zo zijn er nog ontzettend veel voorbeelden zoals korenbrand en al haar varianten, van jenever tot whisk(e)y of wodka, allen weer met eigen eisen en werkwijzen...

Rum is dan weer een brandewijn uit melasse... eigenlijk is alles gestookt zowat "brandewijn" oftewel gebrande wijn, verwijzend naar het stoken wat voorheen op houtvuur gedaan werd.

Zo zijn er tal voorbeelden van brandewijnen te noemen, elk in andere categorie en sub categorieën... als ook bitters, likeuren etc.

Rome is ook niet op één dag gebouwd, de kennis komt wel👍 Probeer je een beetje te storten op een ding tegelijk waar je mee bezig gaat. Zo leer je over product, verschillende dranken die je er mogelijk uit kunt maken en hoe die dan heten, stukje bij beetje sltijt het er wel in.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Jank

 

Er zijn vele indelingen van dranken. Sommige zijn puur legaal en/of streekgebonden, anderen klassificeren volgens inhoud of productie methode.

Hier een mini overzichtje.

Verbeter gerust de fouten of vul aan waar nodig

 

Voor het verder lezen moet je alleen weten dat er suiker nodig is voor het maken van (drinkbare) alcohol.

Die suiker kan je ofwel vinden in vruchten ofwel door omzetten van zetmeel naar suiker in granen en aardappel.

In landen met een gematigd klimaat zal je dus veel dranken vinden op basis van gefermenteerd fruit en in koudere klimaten zal je eerder granen als basismateriaal vinden. Bv Schotland, Scandinavie en Rusland voor koudklimaat en Frankrijk, Spanje, Italie voor warmer klimaat

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Whiskey

Een alcohol gemaakt van granen (gerst – rogge) in schotland is gewoonlijk whiskey.

Is dezelfde drank gemaakt in de US of canada op basis van mais : bourbon. Etc etc.

Dus een duidelijke categorie van drank gemaakt van graan waar het zetmeel omgezet werd in suiker en daarna gerijpt op vat. Noteer dat de whiskey als klare drank uit de alambiek komt en zijn mooie kleur krijgt van het rijpen in eiken vaten.

Whiskey wordt overal gemaakt : Belgie, Nederland, Spanje, Japan, US, Canada, Ierland maar krijgt alleen de naam whiskey indien het afkomstig is uit Schotland en bovendien gemaakt is van graan (gerst geen mais) en voldoende gerijpt werd op vat.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@psycat Kleine aanvulling is misschien handig.

In Schotland wordt het zonder de 'e' geschreven, Whisky. De reden dat de Ieren gekozen hebben om toentertijd een 'e' toe te voegen had te maken met de slechte kwaliteit van de Schotse Whisky omstreeks 1800. De Amerikanen hebben de spelling van de Ieren vaak overgenomen vanwege de afkomst van de oprichters van de destilleerderijen. Echter geldt dit niet voor alle destilleerderijen daar, Maker's Mark bijvoorbeeld heeft Schotse roots en schrijft het ook zonde de 'e'.

Gerstemout, en alleen gerstemout is wat gebruikt wordt voor een Malt Whisky, wanneer er granen gebruikt worden spreekt men van een Grain Whisky. De Term Single Malt, heeft alleen betrekking op het feit dat het van één enkele distilleerderij komt, het zegt dus niks over het aantal vaten dat gebruikt is.

Single Cask is afkomstig vanuit één vat, meestal opgekocht door bottelaars die het als limited edition kopen.

Scotch Whisky heeft als basiseis dat het gebrouwen, gedestilleerd en minimaal 3 jaar en één dag gerijpt is in Schotland, het graan wilt nog wel van andere landen afkomstig zijn (Engeland bijvoorbeeld).

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Bedankt  voor de toelichting alchemist

Ik zou graag de whiskey tekst verbeteren maar helaas gaat dat niet.

Ik wist bovendien niet dat single malt net zo goed blended kon zijn, en het blijkbaar ook meestal is.

Bedankt voor de toelichting en verbetering

 

 

@ Moderator,

Is er een manier om in eigen tekst verbeteringen aan te brengen ?

 

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gin

 

Hel eenvoudig : Iedere drank die jeneverbessen bevat is GIN.

Het kan gemaakt zijn in london, tokyo of kabul : zolang er jenevebssen in verwerkt zijn mag het als gin verkocht worden.

Er is een lijst van een paar honderd botanicals die samen met de jeneverbes in commerciele gins verwerkt worden.

Doorgaans is gin helder, niet troubel noch gekleurd. Niet gerijpt op vat, niet gestookt in een welbepaald land of streek.

Is Jenever dan Gin ? Van smaak niet maar wettelijk zou je het gin kunnen noemen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@psycat Gin is een afgeleide van Jenever, na introductie in Engeland is het daar in de loop der jaren uitgegroeid tot Gin

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Cognac.

 

In streken waar veel druiven gekweekt worden, heeft men na het persen van de druiven overschotten waaruit alcohol kan gestookt worden. Na fermentatie welteverstaan.

Doet men dit in de streek van cognac dan mag je het mits bepaalde productie-eisen Cognac noemen.

Anders is het brandy, chacha, grappa etc. Zelfde procede maar afkomstig uit een andere streek.

Noteer dat ook hier de drank helder uit de alambiek vloeit en dat de mooi kleur toe te schrijven is aan het rijpen in cognacvaten. Of door het toevoegen van karamel bij malafide producenten.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wodka

 

Om patat te kweken in het beestachtige klimaat van rusland heb je wodka nodig en om wodka te maken heb je patat nodig. Een russisch gezegde.

Wodka is gewoon zuivere alcohol gemaakt met om het even wat. Dat kan graan zijn maar mag ook aardappel, fruit, suiker, biet etc etc etc

Wodka is gewoonlijk helder en niet gerijpt.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Calvados

 

Calvados is een streek in Fankrijk

In regios met veel appels maakt men calvados. Dus appels fermenteren en daarna distilleren. De drank is harder en wordt als minder verfijnd beschouwd.

In canada noemt men dat Hard Cider

Volgens de Fransen is iedere calva van minder dan 3 jaar uitsluitend geschikt om deuren mee te beitsen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@psycat Omdat in de VS en Canada is hard Cider de naam voor wat in Europa Cider heet. De naam voor appelsap is Cider (ook wel sweet Cider of soft Cider). Maar gelukkig (en om het simpel te houden 🙂 ) zijn er daar ook regio's waar Cider de naam is van gefermenteerd appel of peren sap (en daar is apple cider weer de naam van appelsap). Maar Hard Cider is niet de naam voor Calvados. 
Een appel destillaat wat in die regio's wordt gemaakt is Applejack. Oorspronkelijk gemaakt via jacking ("destillatie" door Cider te laten bevriezen en dan het ijs wat erop drijft te verwijderen en zo het percentage alcohol te verhogen)

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pastis

 

Ouzo, raki, arak etc

Anijszaad is een goede smaakmaker. Eenvoudig te distilleren, stabiel van smaak, goedkoop in productie.

De landen rond de middellandse zee produceren vaak anijsdranken. Griekenland, Frankrijk, Libanon, Israel, Turkije etc.

Ouzo, pastis, arak, raki en dergelijke.

Kenmerkend is het uitslaan van de drank bij het toevoegen van water.

De top arak van libanon laat men rijpen in vochtdoorlatende amphora

Nota : Absinth was de voorloper van de pastis. Een drank waar het kruid absinth in was verwerkt. Doorgaans heel bitter met een hoog alcohol gehalte. Toen de drank verboden werd in Frankrijk, Belgie en Zwitserland hebben een paar grote fabrikanten (Ricard) het absinth kruid vervangen door anijs en het alcohol gehalte menselijk gemaakt.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eau de Vie van fruit

Levenswater. Indien je fruit vergist en distilleert dan heb je eau de vie. Bv een poire gemaakt van peren, kirsh van kersen etc. Eau de vie is helder en niet op vat gerijpt. Doorgaans eenmalig gedistilleerd om een rijk pallet smaken te krijgen.

Is een wodka dan een eau de vie ? Neen, in wodka probeert men alle smaken uit te stoken terwijl men in eau de vie de aromas van het beginproduct probeert te bewaren.

Eau de Vie van Graan (of patat)

Akvavit (aqua vita = eau de vie)

Dit is graanalcohol dus neutraal van smaak, waar na distillatie kruiden in worden gemacereerd. Vervolgens lagert men deze drank in vaten teneinde de drank te polijsten en tegelijk een mooie kleur te bekomen.

Basis smaak is karewij.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Rijstalcohol en Rum

Daar weet ik niets over behalve dat het niet te drinken is. Misschien schrijft iemand anders hier wel een stukje over.

Beantwoorden
Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@psycat ha, bedankt voor je info! 
rum gaat er bij mij juist wel weer in 😀 

 

Hoop lezen en leren nog. 
bedankt allen voor de input!

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik geef zelf (aangepaste) namen aan mijn drankjes.

Zoeplapnploage, Alle proem in drek, moaneschien, Bitterkloas.

En zo kun je nog meer namen voor drankjes zelf verzinnen en eventueel leuke etiketjes voor maken

Groet, André

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?