Is er een lijst met namen van drankjes en wanneer zoiets dat mag heten?
Zoals een goede fles wijn door de alcatara halen wordt dat brandy?
diksap vergisten en hoe mag of kan dat dan heten?
Heeft uit tarwe gehaald alcohol een naam en bij een suiker wash?
80% suiker/ turbo alcohol laten marcheren met framboos, dat dan weer een keer overhalen; is dat een eu de vie?
Soms zie ik door de bomen het bos niet meer.... niet dat het erg is maar je eigen drankje een naam geven is wel zo leuk.
Wie wil beginnen met wat voorbeelden?
Leuke vraag! En eigenlijk nauwelijks te beantwoorden... De namen die je kent van gedestilleerd (of likeur) zijn soms taalgebonden, soms cultuur gebonden, soms land- of streekgebonden, vaak merk gebonden en een enkele keer beschermd (bijvoorbeeld door een recept of streek). Eau de vie (frans) en Akvavit(deens) betekenen allebei hetzelfde (levenswater) maar zijn toch verschillende dranken. Vodka/wodka wordt soms van aardappels gemaakt en soms van graan. En Polen vinden hun vodka de enige echte en Russen/wit-russen/... vinden hun eigen vodka de originele.
Vieux heet vieux omdat het geen cognac mag heten. Want dat is een beschermende typenaam die alleen uit de Cognac streek komt. In Griekenland noemen ze dezelfde drank (gedestilleerde wijn) metaxa en in een andere streek in Frankrijk destilleren ze met ander procedé en heet het Armagnac. Als een wijnboer z'n eigen wijn dedtilleert dan heet het eau de vie. Zijn het allemaal brandy soorten?
Is whisky of whiskey een beschermde typenaam? Ik geloof het niet. Kan je rum maken van suikerBieten? Sorry, ik help je van de regen in de drup. Maar een leuk onderwerp is het wel.
Er zijn veel overlappende benamingen
Brandewijn is een gebrande ( gestookte ,) wijn vergisting kan zowel van fruit als koren / granen zijn .
Cognac is een brandewijn dus ook brandy maat mag alleen uit streek cognac genoemd . Eldere gestookte soorgelijke zijn bandy .
Eau de vie , vodka , aqua vit maar ook whiskey's whiskey betekenen alle levenswater .
Eau de vie zijn op smaak gestookte dranken maar een versamel naam waar diverse smaken onder vallen terwijl whiskey', vodka , aquavit weer type omschreven product
likeuren zijn ze meest nagezoet en vallen veel maceraten onder .
Zo heb je ook de " huile de " die meer uit extractie van kruiden typerende olien in alcohol zijn .
De " creme de " vaak zoete zachte smaken likeuren.
"Parfait de " is een drank in "perfectie" gemaakt voor vaak een doelstelling gelegenheid .
Dan zijn er de " ratafia's" de door jaren heen wat veranderde betekenis maar dat waren de beter omschreven apiritief in smaken en herkomst
Brandewijn kan zoals Robbert al aangaf naar meerdere dingen verwijzen.
Fruit wordt brandy/vruchtenbrandewijn, daar heb je nog onderscheid in als;
Brandy; druif. Cognac is streekgebonden, als ook druivenras gebonden, uit witte wijn (geen pulp), de ketel waarmee gewerkt wordt, gestookt in de cognac/champagne streek en nog enkele strenge eisen. Zo bestaan ook bv marc uit perskoek gestookte brandy en grappa, wat vergelijkbaar is met marc.
Calvados; appels, gelagerd op eiken.
Poire williams; williams peer
Slivovic; pruimen, al dan niet gelagerd, verschillende houtsoorten mogelijk
Palinka of rakia of obst; veelal mix van fruit, al dan niet gelagerd, verschillende houtsoorten mogelijk.
Allen zijn brandy's/vruchtenbrandewijn. Zo bestaat er ook nog "geist". Himbeergeist is daar een voorbeeld van, een neutrale alcohol bv brandy (90%+) of consumptie alcohol wordt op frambozen gezet (gemacereerd) en opnieuw overgehaald. Dit is dan géén brandy.
Zo zijn er nog ontzettend veel voorbeelden zoals korenbrand en al haar varianten, van jenever tot whisk(e)y of wodka, allen weer met eigen eisen en werkwijzen...
Rum is dan weer een brandewijn uit melasse... eigenlijk is alles gestookt zowat "brandewijn" oftewel gebrande wijn, verwijzend naar het stoken wat voorheen op houtvuur gedaan werd.
Zo zijn er tal voorbeelden van brandewijnen te noemen, elk in andere categorie en sub categorieën... als ook bitters, likeuren etc.
Rome is ook niet op één dag gebouwd, de kennis komt wel👍 Probeer je een beetje te storten op een ding tegelijk waar je mee bezig gaat. Zo leer je over product, verschillende dranken die je er mogelijk uit kunt maken en hoe die dan heten, stukje bij beetje sltijt het er wel in.
Shalom Jank
Er zijn vele indelingen van dranken. Sommige zijn puur legaal en/of streekgebonden, anderen klassificeren volgens inhoud of productie methode.
Hier een mini overzichtje.
Verbeter gerust de fouten of vul aan waar nodig
Voor het verder lezen moet je alleen weten dat er suiker nodig is voor het maken van (drinkbare) alcohol.
Die suiker kan je ofwel vinden in vruchten ofwel door omzetten van zetmeel naar suiker in granen en aardappel.
In landen met een gematigd klimaat zal je dus veel dranken vinden op basis van gefermenteerd fruit en in koudere klimaten zal je eerder granen als basismateriaal vinden. Bv Schotland, Scandinavie en Rusland voor koudklimaat en Frankrijk, Spanje, Italie voor warmer klimaat
Whiskey
Een alcohol gemaakt van granen (gerst – rogge) in schotland is gewoonlijk whiskey.
Is dezelfde drank gemaakt in de US of canada op basis van mais : bourbon. Etc etc.
Dus een duidelijke categorie van drank gemaakt van graan waar het zetmeel omgezet werd in suiker en daarna gerijpt op vat. Noteer dat de whiskey als klare drank uit de alambiek komt en zijn mooie kleur krijgt van het rijpen in eiken vaten.
Whiskey wordt overal gemaakt : Belgie, Nederland, Spanje, Japan, US, Canada, Ierland maar krijgt alleen de naam whiskey indien het afkomstig is uit Schotland en bovendien gemaakt is van graan (gerst geen mais) en voldoende gerijpt werd op vat.
Gin
Hel eenvoudig : Iedere drank die jeneverbessen bevat is GIN.
Het kan gemaakt zijn in london, tokyo of kabul : zolang er jenevebssen in verwerkt zijn mag het als gin verkocht worden.
Er is een lijst van een paar honderd botanicals die samen met de jeneverbes in commerciele gins verwerkt worden.
Doorgaans is gin helder, niet troubel noch gekleurd. Niet gerijpt op vat, niet gestookt in een welbepaald land of streek.
Is Jenever dan Gin ? Van smaak niet maar wettelijk zou je het gin kunnen noemen.
Cognac.
In streken waar veel druiven gekweekt worden, heeft men na het persen van de druiven overschotten waaruit alcohol kan gestookt worden. Na fermentatie welteverstaan.
Doet men dit in de streek van cognac dan mag je het mits bepaalde productie-eisen Cognac noemen.
Anders is het brandy, chacha, grappa etc. Zelfde procede maar afkomstig uit een andere streek.
Noteer dat ook hier de drank helder uit de alambiek vloeit en dat de mooi kleur toe te schrijven is aan het rijpen in cognacvaten. Of door het toevoegen van karamel bij malafide producenten.
Wodka
Om patat te kweken in het beestachtige klimaat van rusland heb je wodka nodig en om wodka te maken heb je patat nodig. Een russisch gezegde.
Wodka is gewoon zuivere alcohol gemaakt met om het even wat. Dat kan graan zijn maar mag ook aardappel, fruit, suiker, biet etc etc etc
Wodka is gewoonlijk helder en niet gerijpt.
Calvados
Calvados is een streek in Fankrijk
In regios met veel appels maakt men calvados. Dus appels fermenteren en daarna distilleren. De drank is harder en wordt als minder verfijnd beschouwd.
In canada noemt men dat Hard Cider
Volgens de Fransen is iedere calva van minder dan 3 jaar uitsluitend geschikt om deuren mee te beitsen.
Pastis
Ouzo, raki, arak etc
Anijszaad is een goede smaakmaker. Eenvoudig te distilleren, stabiel van smaak, goedkoop in productie.
De landen rond de middellandse zee produceren vaak anijsdranken. Griekenland, Frankrijk, Libanon, Israel, Turkije etc.
Ouzo, pastis, arak, raki en dergelijke.
Kenmerkend is het uitslaan van de drank bij het toevoegen van water.
De top arak van libanon laat men rijpen in vochtdoorlatende amphora
Nota : Absinth was de voorloper van de pastis. Een drank waar het kruid absinth in was verwerkt. Doorgaans heel bitter met een hoog alcohol gehalte. Toen de drank verboden werd in Frankrijk, Belgie en Zwitserland hebben een paar grote fabrikanten (Ricard) het absinth kruid vervangen door anijs en het alcohol gehalte menselijk gemaakt.
Eau de Vie van fruit
Levenswater. Indien je fruit vergist en distilleert dan heb je eau de vie. Bv een poire gemaakt van peren, kirsh van kersen etc. Eau de vie is helder en niet op vat gerijpt. Doorgaans eenmalig gedistilleerd om een rijk pallet smaken te krijgen.
Is een wodka dan een eau de vie ? Neen, in wodka probeert men alle smaken uit te stoken terwijl men in eau de vie de aromas van het beginproduct probeert te bewaren.
Eau de Vie van Graan (of patat)
Akvavit (aqua vita = eau de vie)
Dit is graanalcohol dus neutraal van smaak, waar na distillatie kruiden in worden gemacereerd. Vervolgens lagert men deze drank in vaten teneinde de drank te polijsten en tegelijk een mooie kleur te bekomen.
Basis smaak is karewij.
Rijstalcohol en Rum
Daar weet ik niets over behalve dat het niet te drinken is. Misschien schrijft iemand anders hier wel een stukje over.
@psycat ha, bedankt voor je info!
rum gaat er bij mij juist wel weer in 😀
Hoop lezen en leren nog.
bedankt allen voor de input!
Ik geef zelf (aangepaste) namen aan mijn drankjes.
Zoeplapnploage, Alle proem in drek, moaneschien, Bitterkloas.
En zo kun je nog meer namen voor drankjes zelf verzinnen en eventueel leuke etiketjes voor maken
Groet, André