Meldingen
Alles wissen

Wanneer heet iets brandy, eu de vie, cognac, etc etc

Pagina 2 / 2

Troet
Berichten: 438
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Psycat erg leuke info en leuk om te lezen .

mijn drank heet Troeters Troost . Dit is een naam die ik verzonnen heb voor de viering van het 650 jarig verkregen stadsrecht  van Monnickendam . De Monnickendammer wordt Troeters genoemd een naam die ontstaan in tijdens de watersnood in 1916 toen er voor de behoeftigen een soort van gortepap verstrekt werd en dat noemde ze Troet en samen met distilleerderij van Zuitdam is er een ambachtelijk gestookte jeneverbes op de markt gekomen met de naam ..

1616075517-6B264C6D-1273-4CA3-B37C-0E4585900947.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@troet Gaaf gemaakt Troet! Testen kan altijd hier🤗 Ben jenever gek!

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 438

@de-stroper oké als je mij verteld waar dat is . 😉

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 54
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nog even een paar dingen over de brandewijnen van druiven en de restjes van de wijnproductie:

- Cognac is dubbel gedestilleerd vanuit witte wijn als basisproduct. Houtlagering zorgt voor de (licht) beige kleur, maar er wordt ook - geheel legaal - caramel gebruikt om em iets donkerder te maken. Cognac mag alleen cognac heten als ie uit de streek Cognac komt, net boven de Bordeaux in Frankrijk.

- Armagnac is ook brandewijn van witte wijn, maar dan slechts één keer gedestilleerd van 10-11% naar ca. 60%. Armagnac heeft een groter gebied (bijna gehele zuidelijke Périgord) als herkomstgebied, en mag alleen zo heten, als het er vandaan komt. Armagnac kan heel goed heel lang gelagerd worden.

- Eau de Vie kán van iets anders gemaakt zijn dan van druiven, maar de meest voorkomende variant is gemaakt van wijn en van de gist-laag, de "lie". Dit ligt qua smaak dicht bij cognac en wordt - meestal vanwege lokale eisen - vaak ook twee keer gedestilleerd.

- Marc is een destillaat van alles wat er van de wijnproductie over bleef een nog vergist kon worden, dus meestal schillen, restjes vruchtvlees, gist etc. Dit is in Duitsland bekend als trester, in Italië als grappa, in Spanje als orujo en in Portugal als aguardente.

- Sherry Brandy is een misleidende term voor brandewijn van wijn van de druif Airen uit de streek La Mancha die vervolgens in de sherry-streek wordt gedestilleerd en gelagerd, deels omdat men bij de sherryproductie brandewijn nodig heeft voor het verstrekken van de sherry, maar voor een heel groot deel omdat er verder niets van die wijn van Airen te maken is.

Soortgelijke producten komen ook in landen als Duitsland voor, waar de "Mariacron" bestaat uit heel veel restwijnen uit heel het land. Frankrijk kent dat verschijnsel iets minder, omdat ze daar véél alcohol nodig hebben voor allerlei likeuren op kruidenbasis.

Bijna in elk land dat wijn produceert, heb je brandewijnen en marcs die ofwel een streeknaam dragen of generieker in een grote plas verstrekte alcohol verdwijnen.

Bijzondere gevallen:

- Ratafia: dit is eigenlijk onvergist druivensap (most) dat met brandewijn is 'gestild'. Maar er komen - door gebrek aan regels - varianten voor met heel veel alcohol, waardoor het eerder op cognac oid lijkt. Er zijn meerdere dranken op dezelfde basis (gestilde most), zoals Pineau de Charentes.

In de calvados-streek komt ook een drank voor die sterker is dan de cider, maar slapper dan de calvados: pommeau, oftewel met calvados verstrekte cider.

In Duitsland komt nog een bijzondere vorm van trester voor die uitsluitend van de gistlaag is gemaakt en daardoor heel delicaat smaakt: "Weinhefebrand".

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@uridium en ondanks alles wordt er hier in Nederland met toestemming /auspiciën cognac en Armagnac geproduceerd wat ook onder merk wordt verkocht . Gewoon uitbestede productie . Grondstoffen komen uit de streek en worden hier op echte charantaise en Alambiek Armagnac geproduceerd.

Beantwoorden
Uridium
(@uridium)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@robbert Hee, wat grappig! Had ik nog nooit eerder van gehoord bij cognac en armagnac. Ik ken het wel bij wijn die 'en vrac' werd verkocht en dan hier verder doorrijpte (o.a. bij Robbers & Vd Hoogen in Arnhem), maar dat er ook echt hier wordt bewerkt (gedestilleerd en gelagerd) is een verrassing.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@uridium ook Nederlands product wordt er gemaakt maar hoofdzaak is Frans uitbesteed product daar door kon er ook een paar ton geïnvesteerd in nieuwe ketels en bedrijf doorstarten

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 197

@uridium in bescheidenheid verteld Robbert niet erbij dat hij er freelance werkt en daar ook zijn grondstofjes van betrekt waardoor hij zelf ook geweldige brandy / cognac thuis maakt .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?