Meldingen
Alles wissen

Wasda?


Berichten: 6
Topic starter
(@harms)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste stekers,

Graag wend ik me tot het stookforum met mijn vraag.

Even vooraf: Ik ben Harm, ben een enthousiaste stoker en heb me de afgelopen acht jaar bezig gehouden met fruitdestilaten ( appel, pruimen, kweepeer), sugarmashes en marceraten. Een heerlijke hobby maar ben wel tegen wat problemen aan gelopen met de suiker die ik vergist, hierover later mogelijk meer. Ik browse zo af en toe door het stookforum, maar dit is de eerste keer dat ik iets post.

Om de suikerproblemen te overkomen heb ik een grainfather G70 aangeschaft (machtig apparaat!) en mijn eerste all grain mash gemaakt (graansuikers ipv bietensuiker). De wort heb ik zonder te koken in het vergistingsvat gedaan en alles staat te gisten. Alles goed schoongemaakt tevoren natuurlijk. Tot zover alles goed, hoewel .... de wort ruikt zurig en er drijft iets in. Het lijkt een soort zwam (zwart, krullerig als zeewier, dun, voelt als plastic) maar ik kan tot dusver nog niks vinden wat erop lijkt. Jammer dat ik geen foto kan uploaden want het is interessant om te zien.

Wie kan mij informatie geven over dit fenomeen? Is de wort nu onbruikbaar? Voorkom ik dit door de wort te koken vóór vergisting?

Dank voor het meedenken 😉

Groet,

Harm

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
13 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harms heb je de granen niet gemaisht ? Waarschijnlijk heb je een schimmel te pakken .

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@harms)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert,

Dank voor de snelle reactie, gemakshalve in twee fasen 65 en 72 graden. Beide fasen van een uur.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harms heb je ook diastatisch mout gebruikt .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

3 berichten nog Harms,ik ben wel benieuwd naar de foto.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@harms)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

🤔 Dat moest ik even opzoeken. Ik denk het wel. In ieder geval is de amylase actief geweest, ik heb je jodiumproef uitgevoerd en alle zetmeel leek omgezet naar suikers. Mocht je iets anders bedoelen dan hoor ik het graag. SG waarde was 1060.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harms je hebt dus amylase uit potje of zakje gebruikt? 

 

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@harms)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ziehier de foto

1641143200-20220102_083941.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harms zwammen ? Of je hebt iets laten aanbranden dat beetje caramel achtig is komen boven drijven 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit zegt mij niks,ik zou t ergens anders in zoeken zoals plastic of verbrand zetmeel of iets.

Beantwoorden
4 Reacties
(@harms)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist en @Robbert,

Dank heren, mogelijk dat de afdichting van mijn aftapkraan niet wort-bestendig is. En zurig ruikende wort laat geen alarmbellen rinkelen?

We blijven gewoon doorgaan. 😀 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@harms Alle vergistingen ruiken redelijk zuur vind ik, welke granen/mouten heb je gebruikt? En kun je zurig beter omschrijven? Azijn? Zure melk?

Beantwoorden
(@harms)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist zurig als braaksel. 70% gerst, wat tarwe, haver, havervlokken en roggevlokken. Geen glucose toegevoegd. Verder ook geen enkele additieven.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@harms t is lastig om op afstand dingen in te schatten met alleen dat iets zurig ruikt.  Je kunt een bier achtig zuur ruiken maar ook meer zwavelzuur of azijnzuur achtige geur. 

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?