Beste stekers,
Graag wend ik me tot het stookforum met mijn vraag.
Even vooraf: Ik ben Harm, ben een enthousiaste stoker en heb me de afgelopen acht jaar bezig gehouden met fruitdestilaten ( appel, pruimen, kweepeer), sugarmashes en marceraten. Een heerlijke hobby maar ben wel tegen wat problemen aan gelopen met de suiker die ik vergist, hierover later mogelijk meer. Ik browse zo af en toe door het stookforum, maar dit is de eerste keer dat ik iets post.
Om de suikerproblemen te overkomen heb ik een grainfather G70 aangeschaft (machtig apparaat!) en mijn eerste all grain mash gemaakt (graansuikers ipv bietensuiker). De wort heb ik zonder te koken in het vergistingsvat gedaan en alles staat te gisten. Alles goed schoongemaakt tevoren natuurlijk. Tot zover alles goed, hoewel .... de wort ruikt zurig en er drijft iets in. Het lijkt een soort zwam (zwart, krullerig als zeewier, dun, voelt als plastic) maar ik kan tot dusver nog niks vinden wat erop lijkt. Jammer dat ik geen foto kan uploaden want het is interessant om te zien.
Wie kan mij informatie geven over dit fenomeen? Is de wort nu onbruikbaar? Voorkom ik dit door de wort te koken vóór vergisting?
Dank voor het meedenken 😉
Groet,
Harm
Hi Robbert,
Dank voor de snelle reactie, gemakshalve in twee fasen 65 en 72 graden. Beide fasen van een uur.
3 berichten nog Harms,ik ben wel benieuwd naar de foto.
🤔 Dat moest ik even opzoeken. Ik denk het wel. In ieder geval is de amylase actief geweest, ik heb je jodiumproef uitgevoerd en alle zetmeel leek omgezet naar suikers. Mocht je iets anders bedoelen dan hoor ik het graag. SG waarde was 1060.
Dit zegt mij niks,ik zou t ergens anders in zoeken zoals plastic of verbrand zetmeel of iets.