Meldingen
Alles wissen

wat moet in het sap om calvados te stoken


Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi,
ik heb veel appelen, peren, bananen en druiven.
Ik heb van brouwland acorbinezuur en zymex enzymen, nutrivit en wijngist meegekregen.

toch zie ik het bos door de bomen niet eigenlijk.
ik heb de beginnersgids gelezen en hier staat niets van deze bovenvernoemde stoffen in.

ik ga de appelen door de slowjuicer gooien en afschuimen.
wanneer doe ik een van bovenstaande producten erin ? op de verpakking staat ... x gr voor 10 L sap.
ik vind nergens een stappenplan waar ik deze producten moet of niet moet gebruiken.
kan iemand me helpen ?
Bob

1666883810-2022-10-27-171537.jpg
Beantwoorden
43 reacties
13 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bobby 

zoek ff via de zoek opties op appels 

er zijn laatste weken veel posts over appels geweest 

makkelijkst manier 

kop en kont eraf ,in vieren snijden,5 minuten zacht koken,pitten scheppen ,in gist ton 

gist erbij onder de 30 graden,dan heb je drie weken of iets langer om alles rustig door te lezen

voor iets hoger opbrengst wat suiker inkoken en er bij,of beter diksap appel in de gist ton

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@haak. Heb je recept voor mij. Moer nog water bij de appel pulp. Heb 12 kg. Appels

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@targa 

ligt een beetje eraan hoe dik de pulp is .voor het gemak een beetje water/appelsap er bij wel handig .Anders is het lastig de gist laag achter te laten 

maar dat vind ik 

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@haak. Is wstnpappetig. Weet niet hoeveel water er bij moet , ben bang van te veel. Heb paar theelepel korrelgist er in gedaan maar gebeurt niets.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa appels/ pulp  vergist je door het aan te vullen tot het 2 duim dik / 5 cm onder water staat!

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert. Is te veel water dan niet te slecht voor je SG ? 

Is nu een papperig pulp. Hoeveel.gist moet er in ? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa  normaal zou dat niet te veel zijn .  Een gemiddelde sg van 1070 bij een goede voorbereiding

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert.is er een verhouding  ?

De gist slaat niet erg aan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa verhouding is gewoon Soortelijk gewicht.

Wat voor gist ?   .  Gist kan 24 u duren alvorens activiteit zichtbaar is 

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert pot Distilers gist. Vraag mij af of er te weinig of te veel water in zit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa als het water tot net 5 cm boven het fruit staat is het goed.

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert . Het is appel.pulp. extra water vermengd, water komt niet boven te staan. 

10 kg. En al meer dan 5 liter water bij gedaan. 1 zakje gist er door gemengd. 

Gebeurt nog niet veel. Ben beetje radeloos 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa temperatuur rond 20 -25 gr ?

Heb je er gistvoedingszout in gedaan ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Calvados stook je uit de gehele vrucht. Zowel sap als pulp .  De low wine stook je opnieuw over de vergisten pulp.

Gewoon de pure vrucht even kook erover dan zijn die zakjes overbodig en hou je betere smaak

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ga het doen zoals jullie zeggen.
de appel en peren gaan zo meteen in 4/5/6 🙂 en onder water een minuutje of 5 koken.
daarna gooi ik er niets van die poedertjes op en laat afkoelen tot 25-30 graden.
de fruitgist gooi ik erover en laat zo 3 weken staan, totdat het waterslot niet meer borrelt.
dan zeef ik alle door een puntzeef en stook alles tot ik alcohol heb.
dank u he

greetz
Bob

Beantwoorden
18 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@bobby 

de pulp die jij wilt uitfilteren kan ook in een kookzak mee destilleren, zo krijg je meer smaak mee.

Succes.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@bobby bega niet de algemeen gemaakte fout dat een waterslot die borrelt een goede vergisting is en dat een stilstaand waterslot eind van vergisten betekent.

Een waterslot is niets anders dan een ontluchter met wat water erin om stank binnen te houden en invallen van rommel of beetjes eruit te houden.

Waterslot is GEEN indicator.  Dat geborrel is bijkomstigheid.  

Controleer altijd visueel , met co2 meter , sg meter of een vlak test of er gisting is . 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

of je houdt een lucifer bij de gisting..

vind ik altijd nog de beste 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@haak ik gebruik zelf een digitale co2 meter en sg meter

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@haak Had ik dat maar eerder geweten, brouwen heeft me een hele hoop parkieten gekost...

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@alchemist 

kanarie ,kanaries zijn goedkoper 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@haak ik weet niet wat een kanarie kost maar een digitale gas meter voor co2 heb je al voor €20.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@robbert, ik ga morgen naar de vogeltjesmarkt en zal eens kijken wat ze kosten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@rumo graag Aan spiesjes met sjasliek saus

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

 SST niet over CO2 praten … anders komt jetten achter ons aan 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@haak laat dat stel Mongolen in Den Haag eerst maar eens wat doen aan uitstoot van schiphol , tata steel en laat ze die geld verslinden zwaar vervuilende vliegtuigenen eens halveren .  

Als je ruikt de lucht  in omgeving vliegbasis Leeuwarden als ze aan het oefenen zijn   . Ik woon 8 km hemelsbreed er vandaan . Als ze oefenen gaan bij mij de fijnstof en luchtkwaliteit gasmeters naar dubbele waarden.  Kijk op de daken van de glastuinbouw in de buurt de aanslag door die dingen daar op ligt .en denk eens aan de brandstof die ze gewoon dumpen boven wad de voor het landen als ze nog te veel bij hun hebben.

JSF goed voor U !  Laat ze die dingen een co2 neutraal maken !  

En vraag eens wat ze doen met  restafval en bijv de wieken van de windmolens wanneer ze vervangen worden zoals die dingen bij ketel brug  ? Hoor je jetten daarover dat die dingen niet recyclebaar zijn . Gewoon opgeslapeld liggen voor nog jaren  en in noord duitsland rechtop de grond in worden gehijt omdat ze niet weten wat ze er mee moeten.

Als ik nog  200 jaar zou leven krijg ik nog steeds niet voor elkaar zoveel te vervuilen als 1 jachtvliegtuig in een jaar . Of pruductie en verwerking van een zo een grote ook nog horizon vervuilende windmolen .

Tegen mij niet zeiken over mijn vergistings gas uitstoot en gebruik van propaan 

Maar goed  . Sorry even op zijspoor geraakt. 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

Rustig Robbert rustig!!

was een grapje,lijm je nou niet direct vast op landingsbaan….

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@haak weet ik dat het grap was maar ik heb soms neiging om even gal te spugen over de onzin. 

( Die gast die op tafel zich vast lijmde hadden ze gewoon van tafel moeten rukken dan maar vel kwijt i.p.v. met tafelblad voorzichtig weg halen . Ook zo een mongool . ) 😀 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

ben blij dat ik je van je gal heb bevrijd

waarom los rukken? Wegzetten in een hoek en niet naar om  kijken 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@haak Juist! Als je zo'n grote jongen bent dat je jezelf kan vastlijmen, zorg dan ook maar zelf dat je los komt.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@mccorner niet zo haat dragend 

je kan een potje lijm verwijderaar op de tafel zetten ….

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@bobby Heb nu 10 liter appel sap staan en wijngist in gedaan maar het bubbelt wel een beetje maar niet zo hard als suiker mash met TURBO gist. 

Heb er wat nutrient bij gedaan maar ging ff harder bubbelen maar daarna weer rustiger. Is optie om ander gist bij te doen ? Of ander tip. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@targa het bubbelen van het waterslot is niet waar je de kwaliteit en verloop van vergisting aan kunt zien.

Waterslot is niet een indicator maar een stank afsluiter . 

 Voorgang zie je bijvoorbeeld aan snelheid waarmee het sg afneemt. 

Wijngist is een ander type gist en werkt anders dat gemodificeerde/ chemische gemanipuleerde gisten . Geeft het de tijd die nodig is.  

Als begin sg rond 1070 zat zal je uitkunnen gaan van 21 dagen voor volledige vergisting. 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Maar terug naar de topic @Bobby hebben 

we al bubbels 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@haak ja.. terug on topic  
gisteren gekookt op 5L water
15 KG appelen ontdaan van pit en klokhuis
tros rijpen bananen
1kg druiven
als er suiker inzit, kan ik het stoken denk ik zomaar 🤣 

alles in de gistingsbak met 2 zakjes 'mangrove jacks cider yeast M02'
en meteen gingen zag je het in het waterslot.

kan je eens kijken of het waterslot goed is eigenlijke? had er teveel water inzitten en dan deed het niets meer eigenlijk.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bobby 

mocht het echt te erg te keer gaan ,kun er ook een paar dagen een handdoek of zo over heen spannen dan gaan de dampen er vrij uit 

Dit beetje spetters is niet zo erg ,zal veel suiker in zitten dus schimmels zijn er zo .ff schoonmaken 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heb je alles bij elkaar in het vat gegooid ?

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

yep... alles . 2 zakjes gist voor 20L/kg appelen
het waren zure appelen, dus de bananen zullen wel voor wat zoetigheid zorgen 🙂

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bobby 

ben benieuwd wat de bananen wat betreft de smaak 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het is uitgegist. geen bubbels meer en ook geen vlammetje meer.
wat nu ?
zeven in een puntzeef en stoken maar ?

bob

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@bobby ik weer niet wat voor ketel je hebt maar met vezels Stoken vormt meer smaak. 

Als je een ketel hebt die snel aanbrand kookstenen en een kookzakje gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

heb geen van 2. ik wil op een rocketstove proberen. dus gaat zeker aanbraden.
ik ga gewoon zeven in puntzeef denk ik

bob

Beantwoorden
Berichten: 19
(@pirate)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ai Matties, 

Calvados lekker, ehh ik las ik het begin iets over enzymen. Waarom. Is er geen pectonase gebruikt? Deze zorgt voor +- 10-20 % meer sap. 

Maar goed het moet niet.

 

1697971451-Screenshot_2023-10-22-12-36-53-23_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?