Meldingen
Alles wissen

wat moet in het sap om calvados te stoken


Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi,
ik heb veel appelen, peren, bananen en druiven.
Ik heb van brouwland acorbinezuur en zymex enzymen, nutrivit en wijngist meegekregen.

toch zie ik het bos door de bomen niet eigenlijk.
ik heb de beginnersgids gelezen en hier staat niets van deze bovenvernoemde stoffen in.

ik ga de appelen door de slowjuicer gooien en afschuimen.
wanneer doe ik een van bovenstaande producten erin ? op de verpakking staat ... x gr voor 10 L sap.
ik vind nergens een stappenplan waar ik deze producten moet of niet moet gebruiken.
kan iemand me helpen ?
Bob

1666883810-2022-10-27-171537.jpg
Beantwoorden
43 reacties
13 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bobby 

zoek ff via de zoek opties op appels 

er zijn laatste weken veel posts over appels geweest 

makkelijkst manier 

kop en kont eraf ,in vieren snijden,5 minuten zacht koken,pitten scheppen ,in gist ton 

gist erbij onder de 30 graden,dan heb je drie weken of iets langer om alles rustig door te lezen

voor iets hoger opbrengst wat suiker inkoken en er bij,of beter diksap appel in de gist ton

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@haak. Heb je recept voor mij. Moer nog water bij de appel pulp. Heb 12 kg. Appels

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@targa 

ligt een beetje eraan hoe dik de pulp is .voor het gemak een beetje water/appelsap er bij wel handig .Anders is het lastig de gist laag achter te laten 

maar dat vind ik 

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@haak. Is wstnpappetig. Weet niet hoeveel water er bij moet , ben bang van te veel. Heb paar theelepel korrelgist er in gedaan maar gebeurt niets.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@targa appels/ pulp  vergist je door het aan te vullen tot het 2 duim dik / 5 cm onder water staat!

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert. Is te veel water dan niet te slecht voor je SG ? 

Is nu een papperig pulp. Hoeveel.gist moet er in ? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@targa  normaal zou dat niet te veel zijn .  Een gemiddelde sg van 1070 bij een goede voorbereiding

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert.is er een verhouding  ?

De gist slaat niet erg aan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@targa verhouding is gewoon Soortelijk gewicht.

Wat voor gist ?   .  Gist kan 24 u duren alvorens activiteit zichtbaar is 

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert pot Distilers gist. Vraag mij af of er te weinig of te veel water in zit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@targa als het water tot net 5 cm boven het fruit staat is het goed.

Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@robbert . Het is appel.pulp. extra water vermengd, water komt niet boven te staan. 

10 kg. En al meer dan 5 liter water bij gedaan. 1 zakje gist er door gemengd. 

Gebeurt nog niet veel. Ben beetje radeloos 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@targa temperatuur rond 20 -25 gr ?

Heb je er gistvoedingszout in gedaan ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10387
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Calvados stook je uit de gehele vrucht. Zowel sap als pulp .  De low wine stook je opnieuw over de vergisten pulp.

Gewoon de pure vrucht even kook erover dan zijn die zakjes overbodig en hou je betere smaak

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@bobby)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ga het doen zoals jullie zeggen.
de appel en peren gaan zo meteen in 4/5/6 🙂 en onder water een minuutje of 5 koken.
daarna gooi ik er niets van die poedertjes op en laat afkoelen tot 25-30 graden.
de fruitgist gooi ik erover en laat zo 3 weken staan, totdat het waterslot niet meer borrelt.
dan zeef ik alle door een puntzeef en stook alles tot ik alcohol heb.
dank u he

greetz
Bob

Beantwoorden
18 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1180

@bobby 

de pulp die jij wilt uitfilteren kan ook in een kookzak mee destilleren, zo krijg je meer smaak mee.

Succes.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@bobby bega niet de algemeen gemaakte fout dat een waterslot die borrelt een goede vergisting is en dat een stilstaand waterslot eind van vergisten betekent.

Een waterslot is niets anders dan een ontluchter met wat water erin om stank binnen te houden en invallen van rommel of beetjes eruit te houden.

Waterslot is GEEN indicator.  Dat geborrel is bijkomstigheid.  

Controleer altijd visueel , met co2 meter , sg meter of een vlak test of er gisting is . 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

of je houdt een lucifer bij de gisting..

vind ik altijd nog de beste 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@haak ik gebruik zelf een digitale co2 meter en sg meter

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3202

@haak Had ik dat maar eerder geweten, brouwen heeft me een hele hoop parkieten gekost...

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599