Meldingen
Alles wissen

Waterkefir distileren


Berichten: 67
Topic starter
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo medestokers,
's Zomers maak en drink ik regelmatig waterkefir; een verfrissende, bruisende, licht-alcoholische drank die ik, persoonlijk, lekker en ook leuk vind om te maken. Niet in te laatste plaats omdat de ingrediënten puur moeten zijn om te slagen.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
Berichten: 67
Topic starter
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even in het kort: Je voegt suiker, vruchten en kefir-korrels toe aan water en laat dit een paar dagen op elkaar inwerken, fermenteren. (Erg kort door de bocht...)
Er ontstaat nu een (probiotische)drank die erg verfrissend is.
Doe je alles goed dan zijn de kefir-korrels vermeerderd (50 - 100%) en kun je hiermee een volgende batch opzetten.
Misschien snap je hem al: deze alcohol is ook te destilleren!
Echter de vloeistof heeft een laag alcohol percentage, er zijn nog onvergiste suikers aanwezig en er zijn nog vruchten aanwezig!
Wat kan ik doen om hiervan een mash te maken om dit te stoken?

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pruttel in dit geval een gist van  white labs toevoegen  , een melkzuren gist. . 

Ik weet niet uithoofd hoe deze verder heet of wie het verkoopt maar het is  met kefir toepasbaar

deze toevoegen met druiven suiker en na gisten kun je het verstoken 

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@robbert Hallo Robbert, is de gist misschien ook uit de kefir-korrel, het 'spoel'water, ofzo is op te kweken?
(Sorry voor degenen die zoiets verafschuwen, ivm ontlasting en lijken. 😉 )

Nb, Nou heb ik begrepen dat gist iets anders is dan melkzuur(-bacteriën). Ik probeer eea te begrijpen maar voel het als een jojo.
Is het zo dat gist en (melkzuur)bacteriën 'kunnen' samenwerken om tot een geslaagd eindproduct te komen?

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

Voor alle duidelijkheid: Na een paar dagen fermenteren; 'oogst' je de vloeistof voor consumptie; de suiker(s) en vruchten hebben hun werk gedaan(, maar mijn hond vindt deze vruchten geweldig lekker) en spoel je de kefir-korels om hiermee een nieuwe batch op te zetten.
(Met de juiste ingrediënten vermeerder je enorm, gebruik je slechtere kwaliteit dan ga je achteruit...)

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@robbert, Mwa, kefir-drank is puur ook te verstoken. (Best wel lekker.) Alleen, wat ik duidelijk wil maken, er zijn volgens mij nog heel veel restsuikers, en smaak-versterkingen, die dan niet gebruikt worden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@pruttel je kunt de rest suikers vergisten door lactobacillus toe ye voegen en wanneen je  een ongepasteurtiseert karnemelk toevoegt zal de kolonie overnemen en de vergisting doorzetten . Ook extra druiven suiker toevoegen kun je percentage behoorlijk omhooghalen . 

( Kefir drank is in bepaalde Aziatische landen vrij gewoon ) 

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@robbert bedoel je dat als ik aan een sample kefir-water ongepasteuriseerde karnemelk toevoeg, samen met druivensuiker, ik een giststarter maak voor een betere vergisting (= hoger alcohol percentage) van de (ex) Kefir?

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@robbert Niet allen in bepaalde Aziatische landen; ook in oa Europa wordt het volop geconsumeerd, waarbij Yakult wel het meest commerciële product hier is, maar er zijn 'tig meer mogelijkheden.

Beantwoorden
Berichten: 67
Topic starter
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nb, Een ieder die zich geroepen voelt hiermee te experimenteren kan een pb sturen om een sample kefir toegestuurd te krijgen, samen met een werkbeschrijving (< 50 deelnemers).

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De rommel van gisteravond hierr even opgeschoond. Laten we opnieuw beginnen op een nuchtere maag. De koffie pruttelt, Goedemorgen!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?