Meldingen
Alles wissen

weinig rendement uit 15 liter


JohanS
Berichten: 50
Topic starter
(@johans)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste vrienden ,

onlangs heb ik mijn eigen appels (2/3) en peren (1/3) gemalen geperst en vergist .Ik heb mijn s.g. gemeten , bij start vergisting en bij einde vergisting en ik kwam uit op een fruitmost die 7 procent alcohol bevatte dus na totale vergisting. 

Hieruit had ik had 15 liter dat ik kon distilleren .

Tot mijn verbazing begon mijn alquitara maar te druppelen wanneer de temperatuur 85 graden was .

Van mijn 15 liter vergist fruitsap zal ik maar zeggen heb ik er maar 2 liter kunnen uitkrijgen bij distillatie .

Normaal lees ik zou je toch 1/3 rendement hieruit moeten krijgen of ben ik verkeerd ? 

ik heb niet vergist met pulp omdat ik maar een 10 liter alquitara heb en bang was voor aanbranden . 

Graag jullie mening .

Beantwoorden
10 reacties
10 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1808

@johans 7% uit een fruitgisting is toch wel het minimale wat je moet kunnen halen en als je dan 15 liter verstook komt daar maximaal 1 liter van 100% alcohol uit wat je natuurlijk nooit ga halen. Maar wat jij waarschijnlijk bedoel is, als je voor een standaard ketel de vuistregel gebruik dat het volumen na de stook 3 keer zo klein is het alcohol percentage dan 3 keer hoger is als voor de stook

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@rumo mijn idee was ik verstook 15 liter ja dan moet ik toch zo een 5 liter ruwstook overhouden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@johans appels afhankelijk van soort bevatten gem 110 gr suiker per kilo.  Peren bevatten gemiddelde per kilo 110 - 120 gr.

Per kilo van deze  suiker haal je ongeveer 590 - 640 mil alcohol  .

Als je nu weet hoeveel kilo je had kum je beetje uitrekenen wat opbregst max had kunnen zijn.

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert even gerekend ik heb een 10 kg appels en peren samen gebruikt .deze gemalen en geperst . 

ruwstook is 2 liter van 40 procent alcohol.

als ik de fijnstook ga doen zal dit ongeveer kloppen als ik niet verkeerd ben .

Das een pak minder dan dat ik had verwacht . 

Dan zullen we nog wat moeten gaan vergisten om aan enkele litertjes calvados te geraken 😀 😀 😀 

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1808

@johans,theoretische opbrengst van 1 liter van 100% waar jij dan 2l van 40% heb is best wel goed. Maar volgens de vuistregel zou je dus na de eerste stook 5l van 21% kunnen hebben. Ik denk dan ook dat je het koelwater van de alquitara te koud heb gehouden. Voor de beste smaak overdacht kan je die beter net onder de 40 graden houden.

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@rumo ik heb idd mijn koelwater te koud gehouden vrees ik , altijd zo een 20 a 25 graden

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@johans 15 x 0,07 = 1,05 L pure alcohol (en die ga je nooit allemaal eruit krijgen).

 

Je 2 liter van 40% is dus helemaal niet zo slecht qua rendement. 

Misschien had je de fruitwijn nog wat langer moeten laten staan of met een andere gist voor een hoger alcoholpercentage.

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@hoentie ik moest wel stoken want ik had al een week geen enkele beweging meer in het waterslot

Beantwoorden
(@willem2)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

@johans uitvergistte appel-perenmost mag je gerust laten staan. komt smaak alleen maar ten goede. Wel zorgdragen dat je de co2 laag boven de most niet verstoort. Een jaar afgesloten onder waterslot buiten laten staan is geen probleem.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@hoentie gist voor hoger percentage geeft alleen meer alcohol als er voldoende suikers is  . Een bakkersgist geeft evenveel alcohol van 10 kilo druiven als een zogenaamde hoger percentage gist.   Hoger percentage gist wil zeggen dat het in andere omstandigheden waar suikers nog aanwezig zijn terwijl de alcohol percentage dusdanig is dat andere gists soort niet zou kunnen overleven nog doorgaat. 

M.a.w. bakkersgist heeft lagere alcohol resistentie. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?