Dit jaar zijn we naar Noord Limburg verhuisd en hebben we een flinke lap grond.
Het idee is om hier een aantal druivenranken op te gaan verbouwen voor de stook.
Ik zie echter door de bomen het bos niet meer over welke druivensoort(en) het beste is/zijn.
Ik hoef geen top Cognac, maar zal het wel leuk vinden af en toe wat stooksel op eik te rijpen.
Wie heeft ervaring met zelf druiven verbouwen en welke rassen zijn het meest geschikt?
Dank je voor de heldere uitleg @Robbert
Ik ben nu nog in de fase van het druivenras uitzoeken.
Op internet wordt je dood gegooid met:
- Grote opbrengst
- Kleine druif, dunne schil
- Niet voor wijn, maar om zo op te eten
- Groeit goed op kleigrond
- Weinig onderhoud
Maar nergens vindt je: Doet het goed in de stook 😉
Ik wil me eerst beperken tot 2 a 3 rassen en kijken hoe dat gaat.
Ze moeten goed groeien in Noord Limburg (zand/aarde en toch wel wat löss), prima opbrengst en goede kwaliteit stookwijn.
Nog wel een extra vraag: In het filmpje doe je in de tweede run de helft van de stookwijn erbij. Wat is daar de reden van? Voor de aroma's?
Ik ken dat principe niet.
Shalom Keesmink
Ik woon in NoordFrankrijk/Zuid Belgie
Persoonlijk zou ik geen franse rassen kopen maar eerder rassen die in Belgie gedijen. Die zijn robuuster en minder gevoelig aan schimmelziektes.
Er zijn in belgie grote wijngaarden waaronder die van de champagne Chant d'eole en Rufus (Henegouwen) maar ook in het Hageland.
De rassen die in een iets kouder klimaat heel goed aanslaan zijn REGENT en REBERGER.
Twee heel robuuste rassen die niet zo gevoelig zijn aan meeldauw en doorgaans late vorst goed verdragen. Alhoewel het dit jaar bingo was, een heel late vorstprik die de bloesems heeft verbrand. Verwacht dus duurdere Bourgogne wijnen.
Persoonlijk heb ik een 5 tal rassen waaronder Pinot, Regent en Reeberger. De Pinot is heel intensief qua zorg en woekert veel te veel naar mijn zin.
Met Regent en Reeberger heb ik nooit moeten spuiten en ze geven een flinke oogst. Uiteraard moet je die correct planten, grondhoogte respecteren en een goede snoeimethode gebruiken (ik snoei methode Guyot)
Voila, aarzel niet me te contacteren ingeval je meer wenst te weten.
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
De grote overdosis rassen op internet wordt zo in ieder geval flink uitgedund.
Kalken had ik al door, op zich geen probleem.
Doorwaaien moet ook geen probleem zijn
De tuin ligt op het zuiden, dus wil een aantal rijen planten
Met wat ruimte tussen de rijden zullen ze allemaal voldoende zon ontvangen.
De vorige bewoner heeft al een water puls laten aanleggen, wil dus ook meteen een water geef installatie maken voor de droge perioden.
Met een snelle zoek op internet zie ik sowieso dat de Regent goed verkrijgbaar is en hij komt ook voor op een site over druiven in Limburg. Waar gemeld wordt dat hij goed rijpt op hout.
Ik ga de pinot noir, souvignonen en Reberger (die afstamt van de Regent?) ook nog even verder bekijken.
Salaam Keesmink
Eenmaal je rassen gekozen, hier een paar tips voor het planten.
Zoals reeds vermeld door Robbert : goed kalken, zeker indien de bodem (Limburg) zanderig is.
Ik plant OOST-WEST wegens ligging van terrein. Het plantgat minstens 50cm uitgraven. Nooit planten op verstoorde grond die bv een laag steenslag (bricaillon) bevat. Rijen 1,5 uit elkaar indien je genoeg grond bezit. Gebruik ijzeren palen en geen houten palen om je draden aan te bevestigen. Ieder jaar veel oesters eten, de schelpen in je kachel gooien en sanderendaags verpulveren en rond de wijnstokken strooien. Of gewoon gemalen oesterschelpen kopen.
Ik slaag er niet in deftige wijn te produceren dus verstook ik alles. Maar ja, Sommige van mijn vrienden slagen er in een ietwat passabel wijntje te produceren.
En vergeet niet : vitis is een rank die heel sterk woekert, ga je 3 weken op vakantie bij de uitgroei, dan vind je je wijngaard volledig overwoekerd terug.
En laatste tip ; De vitis Roland is een verloren gewaande wijnrank, wellicht door Napoleon in Belgie vernietigd om de Franse wijnbouw te beschermen. Het is een roze druif die een lichte aardbeismaak heeft. Ik heb er een paar ranken van en het is een heel lekkere druif die prima groeit in onze contreien. en die door de Franse Hugenoten via Nederland naar Zuid Afrika werd gesmokkeld.
(google vitis vinifera Roland)
Succes ermee
Heb in het verleden op de opendeur dagen van Farma-import (nu brouwland) verscheidene rassen gekocht bij Jan Van Shaik, ook in zijn wijngaard in Spijkenisse waar hij diverse rassen aanbood.
mvg,
Paul