Meldingen
Alles wissen

welke ketel als starter?


Berichten: 1
Topic starter
(@sylvia1985)
New Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo iedereen,

graag kom ik hier even raad vragen.

Ik had graag als verjaardagscadeau voor mijn man een starter set gekocht.

Ik ben op zoek naar een ketel voor zowel whisky als gin en andere sterke dranken.

Is er bij 1 van deze ketels de mogelijkheid om alle dranken te maken of dien ik voor whisky echt specifiek de whisky stookketel te nemen?

Ik dacht sowieso aan een inhoud van 3 tot 5 liter. Is dit voldoende om te starten?

 

Verwijderde link

Verwijderde link

Verwijderde link

Verwijderde link

 

Ik heb ondertussen al meerdere forums doorlopen maar zie uiteindelijk door het bos de bomen niet meer.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

 

Groeten,

 

Sylvia

 

 

 

 

Beantwoorden
4 reacties
2 Reacties
(@rudolf)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@sylvia1985 Hallo Sylvia,

ik vind 20 liter een mooie hoeveelheid om te vergisten. Anders is het veel werk voor weinig opbrengst. Met een 20 of 25 liter ketel kan je dan in een keer alles stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@sylvia1985 voor whiskey en gin achtige dranken kun je het beste kiezen voor potstill of alembic.  Voor meer fruit dranken kun je ook de potstill wn alquitara gebruiken.

Voor alcohol te maken voor mengen en roeren van alcohol met  essences , smaakstoffen , kleurstof en water kun je een ketel kiezen als een smartstill of t500. 

Voor brandewijnen / cognac / calvados een charantaise. Deze is minder geschikt in begin .

Met een alembic of alquitara kun je een zeer breed scala dranken maken en is het meest geschikt om te leren en ervaring op te doen .

Beantwoorden
Berichten: 2
(@rudolf)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Btw: ik maak whisky en gin in een koperen ketel. Het is wel belangrijk om hem na elke keer stoken schoon te maken en dan nog een keer vlak voor de volgende stook. Meer werk dan andere ketels maar ik vind het beter smaken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die man van je is gelukkig getrouwd Sylvia 😀 

 

Ik kan de links even niet zien vanwege de spambeveiliging (na 5 keer een bericht geplaatst te hebben valt dat weg). 

 

Ik maak even een toevoeging aan wat de heren al gemeld hebben, 

 

Het type ketel is wat Robbert al opmerkt afhankelijk van het type drank, echter als de bedoeling is om whisky, gin, jenever, rum te maken, dan is een whisky ketel goed geschikt, voor de gins en genevers kun je bijvoorbeeld met een groot thee ei en een kettinkje deze in de ketel hangen zodat de dampen de smaakstoffen kunnen extraheren. 

 

Betreffende het formaat, de eerdergenoemde dranken krijgen twee of driemaal een overhaal waardoor het volume krimpt, in theorie hou je per ronde 1/3 over van het beginvolume, dus 3 a 5 liter zal snel te klein worden. Afwijkend van wat Rudolf adviseert zou ik voor een 12 a 15 liter ketel gaan, op die manier kun je 20 liter vergisten, tweemaal een eerste stookronde doen en dan nog een tweede stookronde met een volume waarbij de ketel niet minimaal gevuld is (wordt wat moeilijker sturen op thermometers), een ideale vulgraad is 2/3e dus het formaat werkt met drie keer destilleren prima (tweemaal eerste ronde, eenmaal tweede ronde). 

 

Op die manier heeft hij genoeg te proeven en uit te delen voor het werk wat er tegenover staat 😉 , van begin tot einde duurt namelijk best een tijdje als je het goed wilt doen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?