Hallo iedereen,
graag kom ik hier even raad vragen.
Ik had graag als verjaardagscadeau voor mijn man een starter set gekocht.
Ik ben op zoek naar een ketel voor zowel whisky als gin en andere sterke dranken.
Is er bij 1 van deze ketels de mogelijkheid om alle dranken te maken of dien ik voor whisky echt specifiek de whisky stookketel te nemen?
Ik dacht sowieso aan een inhoud van 3 tot 5 liter. Is dit voldoende om te starten?
Verwijderde link
Verwijderde link
Verwijderde link
Verwijderde link
Ik heb ondertussen al meerdere forums doorlopen maar zie uiteindelijk door het bos de bomen niet meer.
Alvast bedankt voor jullie hulp!
Groeten,
Sylvia
Btw: ik maak whisky en gin in een koperen ketel. Het is wel belangrijk om hem na elke keer stoken schoon te maken en dan nog een keer vlak voor de volgende stook. Meer werk dan andere ketels maar ik vind het beter smaken.
Die man van je is gelukkig getrouwd Sylvia 😀
Ik kan de links even niet zien vanwege de spambeveiliging (na 5 keer een bericht geplaatst te hebben valt dat weg).
Ik maak even een toevoeging aan wat de heren al gemeld hebben,
Het type ketel is wat Robbert al opmerkt afhankelijk van het type drank, echter als de bedoeling is om whisky, gin, jenever, rum te maken, dan is een whisky ketel goed geschikt, voor de gins en genevers kun je bijvoorbeeld met een groot thee ei en een kettinkje deze in de ketel hangen zodat de dampen de smaakstoffen kunnen extraheren.
Betreffende het formaat, de eerdergenoemde dranken krijgen twee of driemaal een overhaal waardoor het volume krimpt, in theorie hou je per ronde 1/3 over van het beginvolume, dus 3 a 5 liter zal snel te klein worden. Afwijkend van wat Rudolf adviseert zou ik voor een 12 a 15 liter ketel gaan, op die manier kun je 20 liter vergisten, tweemaal een eerste stookronde doen en dan nog een tweede stookronde met een volume waarbij de ketel niet minimaal gevuld is (wordt wat moeilijker sturen op thermometers), een ideale vulgraad is 2/3e dus het formaat werkt met drie keer destilleren prima (tweemaal eerste ronde, eenmaal tweede ronde).
Op die manier heeft hij genoeg te proeven en uit te delen voor het werk wat er tegenover staat 😉 , van begin tot einde duurt namelijk best een tijdje als je het goed wilt doen.