Hallo allemaal.
Ik wil een nieuwe ketel gaan kopen (mijn 1e) en vroeg me af of ik nu beter een alambiek of een alquitara kan kopen?
Ik wil graag whisky, cognac, gin en limoncello maken.
Ook wil ik een soort moonshine gaan stoken dus van vergist fruit, is dit ook mogelijk met 1 van de 2 of allebei? En blijft bij beiden de smaak van het fruit dan ook behouden?
Ook vroeg ik me af als ik een sugarwash voor neutrale alcohol stook op een alquitara of alambiek, hoe hoog is het maximale alcoholgehalte dan dat je kunt halen?
Bedankt alvast voor jullie reacties.
Gr.
Larsje
Destijds heb ik gekozen voor een Alquitara.
Mede door de filmpjes van @Robbert. Ook door wat hij over de ketel meld: het zijn meesters in de smaakoverdracht. Je kunt dus een brede range aan dranken stoken.
Ze zijn echter wel wat nukkig in de koeling, maar dat gaat beter naarmate je de ketel leert kennen.
Bij een fijnstook haal ik een uitstroom rond de 82%. Maar dit ligt aan mij, ik heb de nukkigheid niet altijd in de hand..... . Met wat kunstgrepen, hier ergens op het forum geplaatst door Robbert, heb ik bij de laatste granenalcohol 89% gehaald. Robbert haalde hier dacht ik 92%. Maar ik ben eigenlijk alleen geïnteresseerd in veel smaak, niet in een zo hoog mogelijk alcoholgehalte.
De Tiny Projects kunnen je een idee geven wat de Alquitara allemaal kan. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik dit type ketel gekocht heb.