Meldingen
Alles wissen

Welke ketel


Berichten: 99
Topic starter
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo allemaal.

Ik wil een nieuwe ketel gaan kopen (mijn 1e) en vroeg me af of ik nu beter een alambiek of een alquitara kan kopen?

Ik wil graag whisky, cognac, gin en limoncello maken.

Ook wil ik een soort moonshine gaan stoken dus van vergist fruit, is dit ook mogelijk met 1 van de 2 of allebei? En blijft bij beiden de smaak van het fruit dan ook behouden?

Ook vroeg ik me af als ik een sugarwash voor neutrale alcohol stook op een alquitara of alambiek, hoe hoog is het maximale alcoholgehalte dan dat je kunt halen?

 

Bedankt alvast voor jullie reacties.

Gr.

Larsje

Beantwoorden
5 reacties
Lemmy
Berichten: 92
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Destijds heb ik gekozen voor een Alquitara. 

Mede door de filmpjes van @Robbert. Ook door wat hij over de ketel meld: het zijn meesters in de smaakoverdracht. Je kunt dus een brede range aan dranken stoken. 

Ze zijn echter wel wat nukkig in de koeling, maar dat gaat beter naarmate je de ketel leert kennen. 

 

Bij een fijnstook haal ik een uitstroom rond de 82%. Maar dit  ligt aan mij, ik heb de nukkigheid niet altijd in de hand..... . Met wat kunstgrepen, hier ergens op het forum geplaatst door Robbert, heb ik bij de laatste granenalcohol 89% gehaald. Robbert haalde hier dacht ik 92%. Maar ik ben eigenlijk alleen geïnteresseerd in veel smaak, niet in een zo hoog mogelijk alcoholgehalte. 

 

De Tiny Projects kunnen je een idee geven wat de  Alquitara allemaal kan. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik dit type ketel gekocht heb.

Beantwoorden
4 Reacties
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@lemmy 

Thnx voor de reactie.

Vroeg ik me nog af als je een alquitara koopt welk volume is dan voldoende om voor jezelf wat te kunnen stiken? hoef echt geen tig liters van iets te maken, zitten er voordelen aan een ketel van bv 1,5 tot 3 liter en 5 liter of meer (meer dan 5 heb ik denk ik niet nodig. want hoeveel drank haal je ongeveer uit een 5 ltr ketel? laten we zeggen een whisky?

En nog een vraag, wat is het verschil tussen bv een alquitara, een pro distilleerketel, een kolom distileerketel en een whisky alambiek (welke ik allemaal op stookwinkel zie staan)

Kun je met allemaal de door mij gewenste dranken maken (whisky, cognac, limoncello en gin) en wat is dan het voordeel van de 1 ten opzichte van de ander. Zover als ik al wat heb gelezen kun je met de alquintara bv makkelijk gin maken omdat je dat rooster erbij hebt waar je kruiden op kunt leggen. 

Ben nbenieuwd naar de reacties. Wil namelijk wel goed starten en niet over een maand weer een ander apparaaat moeten kopen hahaha.

gr.

Larsje

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@larsje40 ik praat voor mijn eigen en wat ik heb, ik heb een 12 liter kolom ketel en een alquitara van 1,5 liter, vind ik persoonlijk een prima stel bij elkaar. Je zegt weinig maken maar je hebt al snel 10 liter stookwijn nodig voor iets meer dan een halve liter drank, met een 1,5 is dat niet te doen vind ik. de kolom geeft met een gevulde kolom een hoog alco % zonder kolom veel smaak, kun je trouwens ook kruiden en vruchten in kwijt, de alquitara is leuk en werkt prima en voor kleine beetjes perfect , speel graag er mee maar een striprun van 10 liter is een dag werk dan. een andere optie is dat je een goedkope vevor ketel koopt van 30 liter voor je striprun en een kleinere er bij voor de smaakjes, is mijn gedachte de keuze zal je echt zelf moeten maken, zelf was ik blij met de kolom als start ketel

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@larsje40 de whiskey ketels ,alembiek en alquitara zijn kleine versies van ook professionele kerels. 

Een kolom gebruik je voornamelijk voor hoge neutrale alcohol. Tegenwoordig voornamelijk voor alcohol met essances  , smaak en kleurstoffen. 

Enkele maceraten  is hoog alcohol 78- 94%  voor nodig.  Hoewel dit maar een paar % van de dranken is. 

(Tegenwoordig is meeste commerciële drank uit essances gemaakt )

Een alembiek kun je whiskey rum gin brandewijn maar ook diverse andere fruit dranken .

De whiskey ketel is een oude bewezen standaard voor voornamelijk whiskey maar is ook als alembiek te gebruiken.

De alquira is zeer universeel met optimale aroma overdracht.

(Limoncello haal je de  goedkoopste vodka voor bij gall en gall en mik je per liter schil in van 11 citroenen in )

Wil je  echt cognac of calvados kunnen maken dat moet je toch denken aan een alembiek charantaise. 

Er is  GEEN een ketel waarmee je alle type dranken kunt maken.

 

Beantwoorden
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

Iedereen weer bedankt voor de reacties, maar zoals ik het lees zijn de alquitara en de alembiek dus eigenlijk de meest veelzijdige. (uiteraard snap ik dat je niet alles (evengoed) in 1 ketel kan maken)

En gin en whisky zou je dus met beide ketels kunnen maken.

En zit er qua smaakoverdracht veel verschil tussen een alquitara en een alembiek?

Ik heb ook nog een grote ketel (50 ltr RVS bierfust) waarin ik ruwstook zou kunnen doen (echter nog nooit gebruikt, weet niet goed hoe te beginnen) hier heb ik bovenop een 2 inch triclamp aansluiting laten lassen en onder aan de zijkant ook zodat ik daar een elektrisch verwarmingselement in kan plaatsem met een triclamp. Ook een vermogensregelaar heb ik gemaakt om daar op aan te sluiten. 

Ik zou hem wel eens willen gebruiken, maar moet goed kijken hoe te starten. dus als iemand zicht geroepen voelt om een keer te komen helpen, altijd welkom.

Gr.

Larsje

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?