Meldingen
Alles wissen

Whisky achtige dranken destilleren


KayP
Berichten: 15
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik heb misschien een beetje een domme vraag, maar zoals altijd stel ik hem toch. Stel ik wil een whisky maken met mijn moonshine ketel met thumper keg. Hoe krijg ik dan een destillaat wat als cask strength wordt gemaakt.

 

Even ter uitleg wat ik bedoel:

1. Ik maak een mash

2. Na het fermenteren in de stookketel

3. De alcohol die we willen komt vrij bij 78,4 C°, deze is theoretisch 96%, maar zo precies kan ik natuurlijk niet stoken.

 

En nu komt het. Laat ik dan de temperatuur verder oplopen tot er meer ander vocht mee verdampt en het percentage rond de 55% tot 58% komt? Of wordt dit aangelengd net zoals een likeur?

 

Wederom bij voorbaat dank voor jullie antwoorden 

 

 

Beantwoorden
4 reacties
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2046

@kayp wat je zegt een hele hele domme vraag en daar zal ik eens een heeel intelligent antwoord opgeven 😆 😆  Ik denk dat jou bevindingen vooral theoretisch zijn en niet uit de praktijk 🤓 Bij die 78 graden zal niet al de alcohol puur verdampen en bij 100 graden niet alleen maar water. In theorie zal bij pure ethanol deze allemaal verdampen bij 78,4 graden, maar in de praktijk zal dit een mengelmoes van allerlei soorten alcohol, water en olie zijn. Maar in de ideale situatie zal de meest damp met een temperatuur tussen 79 en 85 graden uit ethanol bestaan. Maar ja we leven niet in een ideale wereld en de damp zal dan ook uit een mengelmoes bestaan en bij het distilleren zoek je het juiste punt zodat je de juiste samen stelling krijg die je voor jouw drankje nodig heb.

Voor jou whisky heb je het begin nodig voor wat kracht en het eind voor meer smaak daar tussen in is gewoon lekker. En de voorloop en naloop gooi je natuurlijk weg 🤮 

Lees de beginner gids eens en kijk eens naar de filmpjes van Robbert over whisky daar in krijg je wat praktische uitleg op je vragen. 

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@rumo Kijk, ik heb nu een aantal keren sugarwash, en ook andere dingen doorgestookt. Mijn vraag komt voornamelijk dat ik vaak rond een alcohol percentage van ~75% uitkom. Waarschijnlijk omdat ik de temperatuur op 80 graden houd en een beetje huiverig ben om verder te verwarmen(mijn kookplaat gaat stapsgewijs met 20 graden, dus dat is niet zo handig). Dit vind ik uiteraard veel te sterk om er een whiskey van te maken, bijvoorbeeld.

Hoogst waarschijnlijk kap ik ook te vroeg af voor de tails. Dus daar zal ik dan ook naar moeten kijken...

Eerst zal ik wat modificaties moeten maken aan de ketel, aangezien ik geen thermometer boven in de brug heb, maar alleen in het vat zelf.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2046

@kayp als het goed gaat zal je in het begin een wat hoger percentage hebben dan zakt het wat dat blijf wat langer door gaan en dan zakt het weer en dat gaat meestal snel. Je ruik en proef wat je wil gebruiken en dat gooi je bij elkaar. Het is dan aan jouw smaak bij welk percentage en hoe lang je het op hout zet. En daarna is het weer jouw keuze hoeveel water je toevoeg om je drank op drinksterkte te krijgen..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@kayp whiskey is niet moeilijk te maken. Daarom is het wereldwijd ook meest gemaakte drank zowel door hobbyisten , professioneel en de kneiers / moonshiners.

Een trapsgewijze kookplaat heb je niets aan . Je moet snel temperatuur traploos  kunnen verhogen en ook traploos snel temperatuur kunnen verlagen. En omdat tijdens het destilleren de ketel steeds leger wordt moet je ook kunnen bijstellen tussentijds. Immers te hoge temperatuur verbrand je smaakstoffen mee , je krijgt water en vervelende hoge foezels mee en te lage krijg je te weinig van alles dus weinig smaak. 

Mooiste zou zijn inderdaad op verschillende plaatsen temperatuur te kunnen meten.  

Kooknat mag immers ook niet te heet worden.  Temperatuur  boven 96 graden is al een stookfout bij  whiskey .

Trouwens aan geluid van ketel kun je horen wat er gebeurt. ( Ketel mag ruizen niet stampen of borrelende geluiden geven )

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?