Meldingen
Alles wissen

wie weet een goede regeling voor elektrische kookplaat


WHortelaar
Berichten: 32
Registered
Topic starter
(@whortelaar)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

voor m'n 20ltr ketel ben ik op zoek naar een goede (elektrische) kookplaat en regeling. De kookplaten die ik te koop zie in webwinkels lijken allemaal een standenschakelaar te hebben, daaarmee kun je niet een bepaalde temperatuur constant houden in je ketel. Een optie zou zijn om een traploze 220V regelaar te kopen (AliExpress, ca €20, vb: spanningsregelaar-220v). Dat lijkt me een fijne oplossing (heel nauwkeurig instelbaar) maar is nog geen temperatuur-geregelde oplossing. Het lijkt echter alsof de temperatuur-geregelde (PID) controllers (vb: PIDregelaar ) een relais schakelen en dan heb je nog steeds een hysterese (kookplaat uit indien te heet en kookplaat aan indien temperatuur te laag) en dat wil juist niet.
Wie kent een PID geregelde spanningscontroller (0-220V AC) of een kookplaat die zelf een goede temperatuur regeling heeft? Andere ideeën?

Beantwoorden
2 reacties
Pikketanus
Berichten: 612
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Voor mijn dubbele elektrische pit gebruik ik ook een vermogens regelaar voor wat soepeler stoken. Wel zijn de pitjes niet gemaakt om continue aan te staan op vol vermogen, dus kan zijn dat je pit defect gaat na langdurig hoog vermogen en intensief gebruik.

Ik heb een Europese vermogensregelaar van conrad, wil geen behouzingen die onder spanning staan en dat soort grappen. Omdat ik zelf te weinig met elektra heb, had ik dat project 'uitbesteedt' aan een maat met wat meer verstand van elektra. Hoe ie precies inmekaar steekt weet ik niet, maar degelijk spul is wel aan te bevelen.
(Mijn regelaar is deels geïnspireerd op het topic over vermogensregelaar op t-500. Daar staat ook veel nuttige info als je de 'taal der elektra' kent/spreekt. Ook daar zijn er volgensmij veel ali onderdelen)

Ik hoef enkel (voor de stekker er in zit uiteraard haha) de behuizing los te schroeven en het bi-metaal om te leiden door er een schroefje tussen te zetten (tegen contact, dus stroom), en dan pakt m'n regelaar die pit die in contact staat. Zo kan ik schakelen naar regelaar op grote of kleine pit voor verschillende keteltjes, andere pit laat ik dan gewoon uit staan.

Beantwoorden
WHortelaar
Berichten: 32
Registered
Topic starter
(@whortelaar)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Mijn uitgangspunt tav het kiezen van een regelbare voeding was de aanname dat ik de wash op een vaste temperatuur moest houden (de damptemperatuur van ethanol, 78gr) en vooral niet de wash koken. Affijn, na het lezen van de beginnersgids weet ik beter en heb ik m'n strategie aangepast.

Dus de overgebleven requirements zijn: traploos regelbare kookplaat met voldoende vermogen voor ca 15liter. Een inductieplaat koop je al voor enkele tientjes maar ik vermoed dat de bodem van mijn ketel te dun is voor inductie. Dus toch maar een "ouderwetse" kookplaat aangeschaft van 1500W met traploze regeling: Tristar Kookplaat KP-6191. Als de regeling teveel hysterese geeft, dan zal ik een elektronische regeling ervoor zetten.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?