`Hallo.
Ik heb vorige week donderdag mijn eerste mengsel gemaakt met water gist en suiker en rozijnen.
Ik heb op dit moment nog een alcoholpercentage van 0%. Ik denk dat dit komt doordat ik meer suiker dan nodig in het mengsel heb gedaan. Zou ik de verhouding kunnen herstellen door er nog eens een giststarter bij te doen?
Ik hoor het graag. Alvast bedankt voor jullie reacties.
heb je de suiker opgelost in water door verwarmen? hoe weet je dat je geen alcohol hebt?
een suikermengsel kun je niet meten met een dompel-alcoholmeter
Bedankt voor je reactie!
Suikermengsel inderdaad verwarmd en gemeten met een dompel-alcoholmeter.
Hoe kom ik er dan achter wat het percentage is ?
Dat kun je meten met een vinometer of met een daarvoor geschikte refractometer.
Had je bij de start met een hygrometer het soortelijk gewicht gemeten dan had je nu weer met een hygrometer het soortelijk gewicht kunnen meten en het verschil kon je gebruiken om het alcoholpercentage uit te rekenen.
Ik bedoel natuurlijk een hydrometer i.p.v. een hygrometer.
Het verschil van het start soortelijk gewicht en eind (of tussen) soortelijk gewicht moet je vermenigvuldigen met 131,25 en dat is je alcoholvolume.
Bijvoorbeeld: start soortelijk gewicht is 1,076 en eind soortelijk gewicht is 1,000 dan is het verschil 0,076 vermenigvuldig je dit met 131,25 dan is je alcoholpercentage 9,975%
Ik heb gisteren ook mijn eerste mengsel gemaakt met suiker en gist. Heb het met deze site http://homedistiller.org gedaan
De Vinometer werkt uitstekend bij het meten van je stookwijn. Voorwaarde is wel dat hij niet te zoet moet zijn. (ik ga er van uit dat je alle suikers hebt vergist) En een voorwaarde is dat er geen belletjes of dingetjes in je stookwijn zweven. Wat ik zelf doe om mijn nog troebele stookwijn te meten is gewoon een stuk keukenrol over een glas spannen en een paar eetlepels op de keukenrol gooien zodat er een kleine hoeveelheid helder in het glas loopt. Je hebt echt maar een paar heldere druppels nodig om te kunnen meten. Je giet het in de vinometer, wacht tot er aan de onderkant een druppel uitkomt en dan keer je de vinometer om. Daarna zie je langzaam de wijn in de vinometer zakken en kun je het percentage aflezen.
Doe je dit met hele zoete wijn dan is hij te stroperig voor de vinometer. Verdun de wijn in dat geval 100% met een gelijke hoeveelheid water, doe de test en verdubbel de uitslag 🙂
De vinometer heeft echt een flinterdun buisje waar de wijn in loopt. Iedere verontreiniging zal de vinometer doen verstoppen. Soms kun je hem dan nog schoonblazen of zuigen maar het is een heel gedoe. Zorg gewoon voor een schoon product met de keukenrol methode.
je kunt hiervoor ook een refractometer gebruiken toch?
Klopt, dat schreef ik ook hierboven.
Let wel op het bereik van de refractometer.
Hallo, ik ben zelf een ketel aan het bouwen aan de hand van een beschrijving van internet
www.home.zonnet.nl/nvoorstketelbouw. ik heb een koperen ketel van 10 liter uit een boiler gesloopt en wil die gebruiken.
nu staat er op tekening dat er een kolom van 30 cm op moet met n doorsnee van 7 cm. op andere site's zie ik weer kolommen van bijna een meter, wie weet wat ik het beste kan aan houden.
zelfde geld voor koel pijp, op bouwtekening is hij een meter, maar ik zie soms hele koel systemen. wie weet raad.
vriendelijke groet Paul
Hallo,
De naam van de site die ik noemde in bovenstaand bericht klopt niet. Het moet zijn: http://home.zonnet.nl/nvvoorst/ketelbouw.html