Meldingen
Alles wissen

Zelf (tarwe)mouten


johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi allemaal.

Ik wil graanjenever maken en het liefst zoveel mogelijk zelf doen en het zo goedkoop mogelijk houden.  Tarwe heb ik in overvloed dus wilde ik zelf gaan mouten.  Hier en op het web wat info opgedaan en hierbij een klein verslagje

Eerst heb ik 2kg tarwe laten weken. Een dag.

 

 

1617911204-20210330_093118_copy_1259x1680.jpg
Beantwoorden
26 reacties
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Daarna het water afgelaten en alles gespoeld.  De tarwe tussen 2 vochtige jutezakken gelegd.

Na een dag weer gespoeld en weer tussen 2 jutezakken gelegd. Kleine kiemen zichtbaar

1617911245-20210331_152941_copy_1277x1704.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

Kleine kiemen

1617911277-20210401_084909_copy_1277x1704.jpg
Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dit alles nog 2 dagem herhaald tot de kiemen 1.5 keer zo lang waren als de korrel.

1617911374-20210403_102207_copy_1277x1704.jpg
Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nu te drogen gelegd..  dat was even een puntje.  Eerst op een droge jute zak voor een hete lucht kachel.  Toen het ergste vocht eruit was heb ik alles bij de verwarming gezet met een kartonnen doos.  Door omstandigheden geen tijd om OP de verwarming te leggen.  

Na een 1.5 dag alles in doeken op (tussen) de verwarming gelegd voor 2 dagen.

Doordat het te lang geduurd heeft voor het echt droog was waren de kiemen als erg lang. Zelfs het 'plantje' kwam er al een stuk uit.

1617911681-20210405_175139_copy_1277x1704.jpg
Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Na 2 dagen op de verwarming waren ze hor droog. Ik heb geprobeerd de kiemen eraf te halen door in een bak met deksel alles te schudden en er doorheen te roeren, maar dat ging niet super. En het scheiden van de korrels en afgebroken kiemresten is ook niet makkelijk.  Jammer dan... We zien wel.

1617911816-20210408_125722_copy_1277x2627.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1662
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hartstikke leuk om te zien hoe je bezig bent Johnny, kudos.

 

Ik heb zelf eens een kleine hoeveelheid boekweit gemout, tijdens t drogen op een hogere temperatuur (ook eerder nadat de kiempjes er waren) bleken deze tijdens t roosteren er makkelijk af te komen. Omdat ik t kleinschalig deed (400 gram) was het proces met drogen wel makkelijker moet ik zeggen.

Beantwoorden
2 Reacties
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@alchemist oke.. tja ik kom ze er wel af wrijven in mijn hand. Maar als je 2 kg heb...  En ik dacht, als ik nu goed schud en roer breken de kiemen wel af. (Was ook wel een goot deel) en als ik dan de bak vol laat lopen met water kan ik de kiemen er zo af scheppen.  Dat gaat dus niet zo makkelijk.  Ze gaan niet allemaal drijven dus..

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1662

@johnny Al doende leert men, er zal straks hoogstwaarschijnlijk informatie komen van de meer ervaren mouters hier. Kun je meenemen voor de volgende keer.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Alles zo grof mogelijk gemalen in de blender.  (Schrootmolen is besteld)

Gemaischt met 4.5kg ongemouten tarwe.

1 uur op 55 graden 

Ph gecorrigeerd 6.4 naar 5.5

1 uur 65 graden

Ph gecontroleerd

1,5 uur op 72 graden.  Na 30min jodium getest en steeds om de 15min weer.  Aan het eind van de 1.5 uur nog steeds paars...

Toch maar alles gespoeld en sg gemeten. 1035

Om toch iets resultaat te hebben straks 1kg suiker opgelost en erbij gevoegd zodat het sg nu 1048 is.  Ph gecorrigeerd van 5.0 naar 5.65

Droge bakkersgist toegevoeg

 

 

1617912220-20210408_181040_copy_1177x2422.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@johnny mouten fout gegaan en eesten . Te ver door laten schieten fan is verhouding enzym zetmeel in korrel niet goed en eesten moet gelijkmatig niet te hard maar ook niet te traag .

Het bladkiem moet lijken op kromme sabel van een huzaar . Daarom noemen ze het ook een huzaar . Dan is het moment om te eesten .

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@robbert jep ik denk ook dat hij in ieder geval te lang gekiemd heeft.   Het eesten moet eigenlijk een stuk professioneler.. maar als het zo gaat is het een leuk begin.  Met smaak spelen is de volgende stap

Beantwoorden
Kevin
Registered
(@kevin)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 73

@johnny: Super leuk om te volgen! 👍

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@johnny ik vind je pan erg tof. Gemaakt van een boiler?

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@stefanjo ja dat is gewoon mijn stookketel. Andere helft van de boiler met een kleine hoedje er op zetten en stoken maar.  Deze is 20 liter, de andere ongeveer 12.  Ik wil er nog één maken van 3 liter van een oude koperen vaas.

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Berichten: 26
Registered
(@jaapjanjoost)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 weken geleden

Het zelf mouten van gerst en de verschillende moutsoorten wordt door 'bearded & bored' perfect uitgelegd in deze youtube video. Als engels geen probleem is.

Zoek in youtube op:

How to Malt Barley and Toast Specialty Grains for Brewing! Crystal Malt, Munich Malt + 3 More!!!

Er is een andere video waarin hij de draai-emmer maakt voor het mouten van mais. En was je handen voordat je in je ogen wrijft 😉

 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@jaapjanjoost dat zijn leuke filmpjes .

Misschien dat mensen dan ook zelf zoals wij vroeger als basis beginsel al aan leerde weer gaan mouten. 

Zo moeilijk is het niet .

Het eesten in een oven is wel makkelijk maar voor 10 liter drank  is 36 kilo nodig. Dan is oven wat lastig . 

Maar in principe rookmout  , Peated mout , zuurmout , enz is niet moeilijk te maken alleen je heb ruimte nodig . 

een goede whiskey maken , of het nu een gewone single malt of waar enkele hier zo gek van zijn een islay achtige is echt niet zo moeilijk als het basis van mouten en daarbij hoe te maischen maar zorgvuldig gebeurt .

Enige is tijd nemen  en ruimte hebben.

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@robbert hoeveel ruimte ongeveer? Voor een wash van 25 l?

Ben geen fan van whiskey maar wel van natuurlijke processen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@stefanjob  ik begrijp niet dat mensen steeds over 25 liter beslag hebben.

Voor 10 liter drank heb je 36 kg ongeveer nodig  dus is 25 liter maar krap 

in 25  liter kun je 6 kg ongeveer aan graan of mout maar kwijt.  Dus maar 1,5 liter drank  ongeveer opbrengst .

Dan heb je ook niet zo veel ruimte nodig . Je moet  bij het mouten en eesten  de 6 kg  in een laag van ongeveer 6 cm dik kunnen uitspreiden . 

 

 

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@robbert. Bedankt!!

 

Ik zal het uitleggen... Mijn ketel heeft een inhoud van 15 l 

Bij een batch van 20/25 l zal ik  2x moeten stoken.

 

 

Die paar liter drank die ik eruit haal krijg ik niet zo snel op.  Het is voor de hobby niet om op te leven

 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@stefanjo voor mij is het ook hobby . Ik ga uit van de rijping en opslag . Een vat kun je niet voor maar de helft vullen .

 ik stook tegenwoordig ook maar 2 of 3 keer per jaar of een klein likeurje in mini ketel.  Maar ook daarvoor staat gewoon enkele liters neutraal klaar . Dus ketel liggen nu op zolder.

Whiskey voorraad heb ik nu zat  ze kunnen mij er zelfs mee cremeren dus whiskey zal ik niet meer maken .

(Na 40 j is het ook niet meer zo een uitdaging . ,)

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 26

@robbert mijn ondeugd is bourbon, dus iets minder nodig. Vorig jaar bij een boer in de buurt 20kg gerst gekocht nadat het geoogst was. Gerst verbouwd voor bierproductie.

Deze zelf gemout. Helaas... alles is inmiddels vloeibaar gemaakt.😉

Eind augustus nieuwe oogst.

 

Ik heb dit forum vrij laat ondekt... en ben blij met een aantal (voor mij) nieuwe ontdekkingen. Heb gistermiddag yoghurt gekocht en een giststarter gemaakt zoals door jou beschreven in zelf gist maken.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@jaapjanjoost. Bourbon maak ik meestal. Voor basis van de cuffs and buttons . ( Southern comfort)

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@jaapjanjoost, als je je toeleg op gist gaat er een nieuwe wereld voor je open, mouten is interessant maar gist zeker. Maar wat Robert in dat topic beschrijft is niet zo zeer een gist starter maken maar meer het opkweken van de gist. Voor mij is het kweken van gist het zelfde als het houden van huisdieren(bijna dan).

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 72
Registered
(@sjonnie)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

@johnny, super leuk verslag. Er zal toch wel wat smaak meekomen op deze manier? Niet perfect, volgend keer gewoon iets beter!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@sjonnie al doende leert men.  Al is het nu niet persé de bedoeling om smaak mee te geven.  Het wordt jenever dus eerst een zo neutraal mogelijke alcohol maken.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
Topic starter
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Geplaatst door: @robbert

Het bladkiem moet lijken op kromme sabel van een huzaar . Daarom noemen ze het ook een huzaar . Dan is het moment om te eesten

Oh. Ik dacht dat het om de wortel ging en dat de bladkiem niet zichtbaar mocht zijn..  maar op de foto (voor het drogen/eesten) is goed te zien hoe lang de bladkiem is.  Is dit dan nog niet lang genoeg?

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?