Nu te drogen gelegd.. dat was even een puntje. Eerst op een droge jute zak voor een hete lucht kachel. Toen het ergste vocht eruit was heb ik alles bij de verwarming gezet met een kartonnen doos. Door omstandigheden geen tijd om OP de verwarming te leggen.
Na een 1.5 dag alles in doeken op (tussen) de verwarming gelegd voor 2 dagen.
Doordat het te lang geduurd heeft voor het echt droog was waren de kiemen als erg lang. Zelfs het 'plantje' kwam er al een stuk uit.
Hartstikke leuk om te zien hoe je bezig bent Johnny, kudos.
Ik heb zelf eens een kleine hoeveelheid boekweit gemout, tijdens t drogen op een hogere temperatuur (ook eerder nadat de kiempjes er waren) bleken deze tijdens t roosteren er makkelijk af te komen. Omdat ik t kleinschalig deed (400 gram) was het proces met drogen wel makkelijker moet ik zeggen.
Alles zo grof mogelijk gemalen in de blender. (Schrootmolen is besteld)
Gemaischt met 4.5kg ongemouten tarwe.
1 uur op 55 graden
Ph gecorrigeerd 6.4 naar 5.5
1 uur 65 graden
Ph gecontroleerd
1,5 uur op 72 graden. Na 30min jodium getest en steeds om de 15min weer. Aan het eind van de 1.5 uur nog steeds paars...
Toch maar alles gespoeld en sg gemeten. 1035
Om toch iets resultaat te hebben straks 1kg suiker opgelost en erbij gevoegd zodat het sg nu 1048 is. Ph gecorrigeerd van 5.0 naar 5.65
Droge bakkersgist toegevoeg
Het zelf mouten van gerst en de verschillende moutsoorten wordt door 'bearded & bored' perfect uitgelegd in deze youtube video. Als engels geen probleem is.
Zoek in youtube op:
How to Malt Barley and Toast Specialty Grains for Brewing! Crystal Malt, Munich Malt + 3 More!!!
Er is een andere video waarin hij de draai-emmer maakt voor het mouten van mais. En was je handen voordat je in je ogen wrijft 😉
@johnny, super leuk verslag. Er zal toch wel wat smaak meekomen op deze manier? Niet perfect, volgend keer gewoon iets beter!
Het bladkiem moet lijken op kromme sabel van een huzaar . Daarom noemen ze het ook een huzaar . Dan is het moment om te eesten
Oh. Ik dacht dat het om de wortel ging en dat de bladkiem niet zichtbaar mocht zijn.. maar op de foto (voor het drogen/eesten) is goed te zien hoe lang de bladkiem is. Is dit dan nog niet lang genoeg?