Meldingen
Alles wissen

98%


Berichten: 12
Topic starter
(@stookabilities)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

Met de T500 halen we nu tussen de 92 en 94% alcohol en daar zijn we blij mee. Wat een fantastisch apparaat is het toch 🙂

 

Stel we willen deze alcohol naar de 98% krijgen kan dat. En hoe zou dit werken?

 

groet Stookabilities

Beantwoorden
43 reacties
20 Reacties
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@stookabilities Hoi. Wij hebben onlangs onze T500 gekregen en willen morgen voor het eerst gaan stoken. We willen zuivere alcohol van ong. 94% om Limoncello te maken. 
Mag ik vragen hoe je dit hebt gedaan? Welke stappen moet ik nu volgen (moet ik voorloop weggooien, zo ja, hoeveel? Hoeveel van de wash mag ik overhevelen, volstaat 1 keer stoken?,enz.) Zijn er wellicht ergens nederlandstalgie instructies te vinden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss hoeveelheid voorloop en naloop hangt af van kwaliteit van product dat je verstookt en is niet een standaard maat voor. .

Voorloop zal je op geur smaak , helderheid moeten doen .

Naloop kun je het beste uitgaan dat wanneer Je 90% van te verwachten opbrengst hebt opgevangen gan je kijken naar moment dat percentage van opvang snel instort . Daar begint naloop en vind je omslagpunt in smaak geur en helderheid . 

Maakt niet uit met wat voor ketel je stookt voor zo neutraal mogelijk moet je altijd nog een 2e keer overhalen en is de kwaliteit van je beslag niet optimaal kan zelfs een 3e overhaal nodig zijn .

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert dank voor je snelle reactie. Voorloop op geur, smaak en helderheid controleren, geur en helderheid zal nog wel lukken, maar smaak? Als ik zoiets proef staat mijn mond in brand en proef ik weinig, vrees ik 🙂 

Volgens de beschrijving die ik meegeleverd heb gekregen hoef je bij een pure water en suiker vergisting (heb ik gedaan) geen voorloop weg te gooien, maar ik had al begrepen dat dit toch moet, is wel een beetje misleidend wat dat betreft, die beschrijving.

Misschien een domme vraag, ben echt een newbie: je schrijft dat wellicht een tweede of zelfs derde overhaal nodig is. Wat is overhaal? Nog een keer stoken? 
En wat betekent 'neutraal' in 'zo neutraal mogelijk'.....?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss een overhaal is het opnieuw Destileren / stoken .De vloeistof verwarm je en de damp gaat via brug naar opvang .

officieel heet dit overhalen .

Inderdaad is het misleidend dat er gezegd wordt dat er geen voorloop en naloop is en dat 1 x  afdoende zou zijn . De t500 kan geen wonderen !

Bij elke gisting zal het gist naast alcohol ook andere stoffen uitscheiden . Deze " vervuiling " haal je weg in voor en naloop.

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank  je wederom. Is het wellicht een idee om workshops te geven? 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss .

Er is vorig jaar sprake geweest betreft een workshop te houden. Vanwege het corona gedoe is dit allemaal beetje in vergetelheid geraakt .

Misschien moet het weer eens opnieuw worden bekeken of er voldoende animo is.

Ik zie dat Er is momenteel zo te lezen nogal interesse in whiskey .

Whiskey is vrij simpele drank en bestaat uit 4 stappen .

Het mouten , het maïschen , het stoken en het rijpen .

2 hoofd onderdelen zou  kunnen worden gedaan tijdens een workshop

Een vooraf gemaakt beslag zou bijvoorbeeld kunnen worden gestookt tot whiskey en eventueel een beslagje gemaakt ( gemaischt ) kunnen worden op zo een dagje.

Mouten schijnt men tegenwoordig alleen te kopen . Dus dat is niet van intresse zo te zien .( terwijl hier juist winst in smaak te behalen is .)

Wie weet is het te regelen om in november zoiets te kunnen doen .

 

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

Dag @robbert, ik ben nu aan het stoken en de eerste liter is inmiddels klaar (100 ml voorloop weggegooid) , kraakhelder en 93% alcoholpercentage, ben ik super blij mee. Ik zal elke liter uiteraard controleren. Zolang alles kraakhelder blijft en op 93%, moet ik dat gedeelte dan toch voor de zekerheid nog een keer stoken? Uiteraard houd ik de naloop in de gaten. Waarschijnlijk gooi ik dat weg als het slecht is, vind het een beetje zonde om voor een halve liter opnieuw te stoken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss als je stookt voor een basis alcohol dan moet je altijd deze een 2e keer stoken . 

Maakt niet uit met wat voor ketel je werkt .

Je kunt in eerste overhaal scheiden van voor en naloop maar in de regel doe je dat in finale overhaalt

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Oké, jammer, ik hoopte dat ik klaar was. Dus die tweede keer is puur om nog allerlei stoffen eruit te halen?

En aangezien ik al de eerste voorloop eruit heb gehaald, moet dan toch nog een keer?

En ik neem aan, ketel eerst helemaal schoonmaken en dan het hele traject opnieuw?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss inderdaad na elke run spoel je de ketel .

en voolroop scheiden zal nu evengoed nog eens moeten maar die zal zeker maar klein zijn .

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Laatst vragen (denk/hoop ik): hoeveel procent blijft er bij de tweede keer ongeveer over, gaat er nog veel verloren?

Stijgt het bereikte percentage alcohol bij de tweede keer stoken of blijft dit hetzelfde of wordt dit lager?

Stel ik heb dadelijk 4 liter van 93 procent en een halve van 50%. Gooi ik dan die laatste fles weg of kan ik net zo goed ook weer samen met de rest overhalen?

Bedankt alweer!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss als je normaal stookt zal percentage iets stijgen en je verlies zal niet groot zijn .

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robberttoch nog een vraag....: ik heb nu 4 kraakheldere flessen van 93/92 % een een halve van 92 % waarvan de onderste helft wat troebel uit ziet. Gooi ik die halve fles er voor de tweede run toch bij of kan ik hem beter weggooien? 

En bij die laatste halve fles duurde het twee uur voor de laatste een of twee deciliters er uit kwamen en het druppelen eindelijk stopte. Had ik beter toch eerder kunnen stoppen, was het wellicht dan minder slecht geweest?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss je kunt ze alle samenvoegen en dan afstoken met maken van Scheiding voor en naloop

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Even voor de zekerheid: heb de ketel schoongemaakt (inhoud weggegooid) en wil nu de tweede keer overhalen. Dus gewoon alleen die 4,5 liter alcohol erin doen en dan koken? Dat zou dan betekenen dat alle alcohol verdampt en er vervolgens schoner uitkomt...?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss  klopt alleen de 4,5 liter erin met een deel water verdunnen zodat jou percentage in ketel iets onder 50 % uitkomt en dan opnieuw Stoken

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Dank je, belangrijke toevoeging nog, van dat water toevoegen, had ik anders niet gedaan......

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Ik had twee flessen van 93 %, een van 92 en twee van 91,5. Deze ben ik nu voor de tweede keer aan het stoken. De eerste twee liter zijn maar 92%. Nu heb ik per ongeluk het eerste kwartier op 49 graden gestookt. Ik was precies op 50 begonnen, maar toen ik even later ging kijken was het maar 49. Zou het daardoor kunnen komen? Intussen is de temperatuur mooi constant 52 graden.

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

Eigenlijk maakt het me niks uit. Ik heb nu 4 vier flessen met allemaal precies 92%. Vind het prima zo.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@jostheboss  4 flessen van 92 % is een heel mooi resultaat .

Hoger dan 92 % is niet noodzakelijk als de smaak maar goed is.

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@jaapjanjoost)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Met stoken is max 95.6% mogelijk en dat ga je niet met een t500 bereiken. Wil je 98% of 100% ethanol kijk dan deze video

moleculaire zeef voor het binden van het water.

Beantwoorden
7 Reacties
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@jaapjanjoost ik heb dit van dichtbij gezien dat iemand van deze site 98% maakte met volgens mij watervrij kopersulfaat .

Ik dacht niet dat het erg moeilijk was wat Robbert in zijn filmpje deed toen liet hij zien met zijn tiny dat hij 94 % stookte . Ik was paar keer bij hem thuis en deed het voor . En  deed hij ook dit trukje ook in een kolfje van glas . Maar ook zag je dat voor ik weg ging de alcohol al weer water had aangetrokken en zakte in percentage .

Je moet wel iets van scheikundige zijn om dat te doen. Maar ik heb gezien dat het echt thuis te doen is. 

Met vriendelijke groet Axel.

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@axelf Sorry, maar smaakte het??? (Heb met kopersulfaat gewerkt; zeeeer irritante stof; zou zelf niet het risico willen lopen om hiervan 'iets' binnen te krijgen.)
Bedoel, was de alcohol voor consumptie geschikt, dat is immers het doel van dit forum???

Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@pruttel ik heb dat niet geproefd alleen gezien .  Ik weet niet of ik het goed onthouden hebt maar ik dacht dat het watervrij kopersulfaat heet .

Ik zag ook nog ander iets met chemische middelen om te testen wat voor alcohol het was.  Methanol of ethanol . 

Robbert zou dat beter kunnen uitleggen . 

Hij heeft meer gestudeerd dan ik . 

Ik ben maar een vrachtwagen chauffeur  Haha .

 

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@axelf Is idd watervrije kopersulfaat, niet echt moeilijk te krijgen.

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@jaapjanjoost Kun je van bio ethanol die je kunt kopen ook (eenvoudig) drinkbare alcohol maken....?

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@jostheboss Nee!!!!!!!!!!!! Alles wat in NL te koop is zonder accijnsheffing is NIET voor consumptie.

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 58

@jaapjanjoost Behalve dan de 'horeca-spirits' van de Hanos of de Sligro. Dat is bijv. cognac met peper en zout. Daar zit géén accijns op, want is qua smaak niet te drinken. Wordt alleen voor sauzen gebruikt. Maar ik heb zo'n horeca-rum gedestilleerd en er een leuk resultaat mee gekregen. Alleen komt de peper gewoon mee met het destillaat, dus je kunt er alleen kruidendrankjes mee maken.

Beantwoorden
Berichten: 67
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

'k Weet niet wat je budget is, maar denk dat je ergens in de top van de Quote 500 moet zitten om een stookketel hiervoor te 'kopen'... 😑

Beantwoorden
2 Reacties
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@pruttel Ik heb het gezien met gewone alquitara en een kolfje op een brandertje van een fonduepan.

Staat filmpje van dat de alquitara gewoon boven 90% kan . 

Zijn truukjes voor.

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@axelf Denk dat Robbert voorstander is van een zo natuurlijke mogelijke bereiding, tenminste dat lees ik tussen de regels door... Dat er trucjes zijn om grenzen te verleggen, ja en??
Ik kan jou op mijn expertise-gebied ook dingen laten zien die exorbitant zijn.
(Sorry Robbert, wil jou kunde en wijsheid hierbij niet in twijfel trekken!)

Beantwoorden
Berichten: 66
(@jaapjanjoost)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Max 95.6%. Hoger kan niet. Google het maar.

Beantwoorden
3 Reacties
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@jaapjanjoost als u goed kunt googlen ziet u dat alcohol 98% ook gewoon te koop is . 

Als het te koop is is het te maken .

Lijkt mij vrij logisch .

Dus misschien kunt u Googlen hoe , ik geloof dat het drogen heet , alcohol boven 95% dan gemaakt wordt.

 

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@axelf ik zit met een half oog voetbal te kijken. Kopersulfaat wordt ook gebruikt. De moleculaire zeef schijnt het minst moeilijk te zijn. Maar je moet hoe dan 100% alcohol stoken om het stof eruit te krijgen. Inderdaad is drogen de term.

Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@jaapjanjoost 

Ik weet niet of hij het neutraliseerde of heeft weg gegooid .

Ik kreeg nog meer dingetjes te zien met scheikundige testjes.

Misschien haal ik door elkaar wat hij gebruikte .

Ik heb alleen verwonderd gezien .

Die man heeft gestudeerd daarvoor ik niet .

 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedoel eigenlijk dat ik niet ipv Robbert wil antwoorden of en zo ja alcohol boven 96% (95.6%), na verdunning, geschikt is voor consumptie!

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pruttel het is totaal niet nodig voor likeuren om zo hoog alcohol te hebben .

Het is zelfs maar een heel klein deel van de dranken die uit hoog percentage boven 88% worden gemaakt .Alleen de modern commerciele en goedkope klutsen , mengen en roeren met suiker alcohol en essances gebruik je voornamelijk  92 - 95 % voor en het klopt ik hou mij liever bij hoe het vroeger werd gedaan op natuurlijke basis .

( Ik heb wel een beetje scheikundige achtergrond moeten leren inderdaad )

 

 .

 

 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert Met welke basis percentage is aanbevolen, om er vervolgens liqeuren van te maken?

Ik heb laatst uit 1ltr 60% alcohol,3ltr koffielikeur gemaakt van 20%,en wij vonden hem heerlijk, nu kan het natuurlijk zijn dat het voor nu lekker is, maar het vast nog beter kan.

Maar is het voor likeuren nodig (beter) om als basis met een hoger percentage alc. te werken?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@marcel1966, als eerste is het voor de smaak totaal onzinnig om je basis alcohol van 94% naar 96%(of hoger) te brengen en misschien wordt je uiteindelijke drankje alleen maar minder van smaak(door al die trucjes). Het wordt vaak gedaan om te kijken of ze het kunnen, maar voor een thuisdistillateur niet zinvol. Maar op je vraag terug te komen, er is niet een vast percentage wat voor alle dranken geschikt is. Er zijn wel tabellen bij welk percentage de meeste smaak uit een ingrediënt onttrokken wordt, ik zelf gebruik die niet(ik zie wel wat het wordt).

Er zijn ook zoveel recepten, smaken of persoonlijke voorkeuren, maar ook kosten. Een groot deel van de commerciële drankjes bestaan de kosten uit belasting(het meeste op de alcohol), en wat is nou makkelijker dan een goedkope alcohol te mengen met wat smaakjes. Als je dan een drankje heb met 20% en je zet dit goed in de markt maak je veel winst. Het vervellende is dat mensen aan dat soort drankjes gaan wennen en het als een maatstaaf gaan zien.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rumo Heb jij even tijd om in de chatbox te komen, kan ik wat vragen stellen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@marcel1966 percentage van alcohol voor likeuren is afhankelijk van soort likeur.  Wat is het karakter wat je uit de alcohol wil laten meekomen . 

Daarnaast zit je ook met kruiden en smaakstoffen hun oplosbaarheid . Wat wil je oplossen en welke stoffen niet . Zo ook met Maceratie of verouderen . Er zijn dranken die je warm macereert en andere koud .

zo kun je ook niet alles met warmte en kou verouderen .

Er is dus niet 1 vast aanbevolen percentage . Hangt echt af van meerdere factoren . 

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@stookabilities)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Thnx voor alle informatie! 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert Lol, bedoel ik, min of meer, ook. (Suiker)Wash is leuk, echt stoken is DE kunst; het gaat niet om het hoge percentage maar om de basis. De zuiverheid van je basisingrediënten, de stookmethode en de 'lagering'.
Cheers

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?