Meldingen
Alles wissen

Aankoop mais


Berichten: 21
Topic starter
(@willy00)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoi even een vraag over aankoop mais, waar kan je best doen in limburg  belgie gaan kopen voor 6 kilo? 

Grtjs

Beantwoorden
33 reacties
29 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@willy00 de zoek knop levert veel hits op. 

 

Ik koop deze regelmatig: 

https://degrootdiervoeders.nl/shop/huisdieren/vogel/enkelvoudige-zaden/bordeaux-mais-20kg

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 616

@murmillo maal jij dit nog voor gebruik of kook je het?

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@rinus55 Grof malen en daarna even koken. Ik heb hiervoor een vooroorlogse graanmolen van meer dan 80 jaar oud gescoord op MP. Met een standaard schrootmolen lukt dit niet, maïs is te hard. En de bordeaux maïs van de Groot is fantastisch. Ze hebben trouwens ook popcorn maïs in zakjes van 1kg, ik weet niet of dat ook in grotere verpakking verkrijgbaar is.

1739047551-B9B05371-23D4-4146-9370-43433511572F.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@rinus55 deze mais is biologisch en lucht gedroogd. Ik maal ze indd, dan kook ik kort en maish ze oa met rogge en gemoute gerst. Niet veel werk en je krijgt een heerlijke drank.

Wij hebben hier geen molens en andere ambachtelijke festiviteiten waardoor ik op de goede verstandhouding met de Groot altijd een appje krijg wanneer de nieuwe granen binnenkomen.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@murmillo hoe lang kook jij de mais? Maal je dat grof of juist fijn ( meel) zou het in de ketel kunnen koken, dan laten afkoelen naar 55 graden en dan de andere granen toevoegen en gewoon maisch schema aanhouden ? Harry

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2093

@harryd1969 malen kan je grof doen net als mout, anders slip de boel dicht. Dan minimaal 20 min. koken. Het afkoelen is wel een dingetje met veel massa gebruik ik een spiraalkoeler.

Ik heb ook wel eens mais en aardappel meel gebruikt, maar dat is lastig filteren. Bij de jenever stokerij gebruiken ze volgens mij ook meel en dat vergisten en stoken ze dan mee. Bij meel koken deed ik gelijk wat enzymen uit een zakje bij, die verliezen wel hun werking bij het koken, maar de meel drap wordt ook bij de nog lage temperatuur gelijk dunner en dat roer makkelijker.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@rumo ah ok! Ik heb op mijn nieuwe maischketel wel een warmte wisselaar dus kan wel afkoelen ook gelukkig. En er zit een roerwerk in dus dat scheelt, ja niet te fijn anders gaat de filterbodem inderdaad vol zitten! Ik ga het eens proberen !

1739121089-AC0D978B-30E0-4C06-A93C-31FB3339FA2F.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rumo een kleine hoeveelheid groenmout bij 67 67 graden doorroeren dan heb je alpha Beta en een partij coenzymen dan word het beslag meteen vloeibaar .

Enzym uit zakje is vaak enkelvoudig en synthetisch .( Uit dierlijk bijproduct gemaakt)

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2093

@robbert ik weet dat de zakjes enzymen niet het beste product is maar het begint al bij 30 graden te werken en dat is een stuk makkelijker roeren. Voor de rest maak ik er aangebrande pannen mee schoon en ontstop ik de gootsteen er mee. Na het ver stijfselen en koelen van het graan/meel gaat er natuurlijk mout bij.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@rumo beetje mout in begin erbjj of mais zelf laten kiemen en ook dat verstijfselen heb je geen last van .

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@harryd1969 hi harry! Ik kook 15 tot 20min. Dan laat ik het afkoelen. Ik heb in 2018/2019, een gin project gestart onder supervisie van robbert. Het filteren daarvan was zo ellendig dat hij adviseerde het op de boel te vergisten en de vloeistof af te hevelen en zo doe ik dat nog veel. 

De bourbon, echter, maal ik grof en kook ik 15,20 min en laat dan afkoelen en start maishschema. Hoe ik de bourbon qua smaak wil is een keuze om te vergisten op graan en stoken erop.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@murmillo heee goedemorgen ! Ja ik wil ook voorkomen dat mijn hele bodemfilter vol komt te zitten, ik denk dat ik het een keer ga proberen door alle water in de ketel te doen, dan de grof gemalen mais erin en koken, dan afkoelen naar 55 graden en de overige gemoute granen erin en dan maischema doen, en dan kijken of alles uit de bodemdrain komt, mocht alles vast komen te zitten weet ik dat ook weer en moet de hogedrukreiniger erbij 😉

 

vorige keer met maïsvlokken gedaan die heb ik gewoon met maischschema mee laten gaat dat ging prima en kwam er ook makkelijk en mooi droog weer uit

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@harryd1969 haha een verstopt bodemfilter is geen pretje. Met de bierketel gaat dat gelukkig nog altijd goed.

In de pan heb ik geen filter maar gebruik ik een keukenzeef of horrengaas van rvs. 

Maisvlokken krijg ik niet zo vaak, mais wel dus ik pas filterverhaal aan op wat er is. 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@murmillo ja daarom wil ik nu ook met mais gaan testen, gaan her gewoon proberen, en inderdaad vooral mais in overvloed!

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@harryd1969 houd me op de hoogte. Wil graag die mooie maishketel van je aan het werk zien.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 407

@murmillo nadeel is dat er helaas zo weinig van te zien is, kan de graandeur niet open doen tijdens het draaien, geeft zo’n rommel 😉

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

@murmillo, zou  die mais nog vers genoeg zijn als ik aanstaande maandag een zakje haal bij de Groot of beter wachten tot volgend jaar. Hoe is jou ervaring.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@bewust mijn ervaring is dat het tot april van goede kwaliteit is. Daarna vind ik het minder, in de zin van verwerken en droogte. Ik heb het ook gemout/gekiemd. Ging top. Kost wat maar heb je ook wat.

Als je zin hebt in koffie, app je me dan?

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 425

@murmillo , niet gelukt. Het was al 7uur geweest dat ik langs Zwolle kwam.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@willy00 ik zou aanbevelen om een graanmolen of de molenwinkel te benaderen voor mais en niet de diervoeder mais te gebruiken.. 

Een goede drank haal je uit een mais die niet te oud is of waar ongedierte in heeft gezeten. 

Bij de molen kun je het zowel als korrel of gemalen verkrijgen.

Een goede kwaliteit maïs kiemt .  Kippen ( veevoeder ) mais vaak niet. 

Je kunt voorkoken voor verwerking maar ook vooraf kiemen ( mouten ) waardoor hoger resultaat geen last van dat het gelei vormen ( behang plaksel achtig )

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert Ik zou aanbevelen om de bordeaux of de popcorn maïs van De Groot zelf 'ns te proberen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@skoelie ik woon in de buurt van 1 van de beste graan molens van nederland. Daar haal ik al bijna 40 jaar maïs.  

Dat is  consumptie mais wat ook voor bakkerijen wordt gemalen. 

schommelingen 5 % op max haalbare uit het product.   Daarnaast ook perfect kiemend wanneer ik mais ga mouten.

Ik heb door de jaren vanalles wel geprobeerd. En popcorn Mais is vaak keihard en zo ingedroogd dat kiemen niet goed meer wil. Te veel uitval .

Ook kan ik hier bij kennis terecht voor granen en eventueel mais vers van land. 

( En het kost veel minder voor 1e kwaliteit dan als ik het bij winkels moet halen of ook laten opsturen.)

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@robbert Tja, dat voordeel heb jij: Raalte-Burdaard v.v. = 270km ...

Ik heb al 'ns naar maïs gevraagd bij Bökkers Mölle (hier 10km vandaan), maar helaas

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@skoelie in  Olst zit volgens mij ook een graan molen.  Dat is niet ver bij nou vandaan  . ( Ik weet niet zeker kan ook wije zijn.  Maar zit in het dorp aan de doorgaande weg

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@robbert dat is de bökkersmolen. Die hebben geen mais en granen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2807

@skoelie de bokkers molen had vroeger wel mais maar ze zijn er helemaal mee gestopt. Ze draaien nu vooral op hun lunchroom.

Beantwoorden
Skoelie
(@skoelie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@murmillo Ik zie kansen voor iemand in de buurt van Burdaard om een maïshandeltje voor het forum te beginnen 😀😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@skoelie  als iemand zich geroepen voelt daar in de buurt  .  Je kunt ook bestellen online daar . Maar er zijn vast meer  bedrijven verspreid over Nederland die goede consumptie mais verkopen. De Schiedamse molens draaien zelfs voor o.a. ketel 1 dat is ook eerste kwaliteit.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@skoelie 

Dan is de Vier Winden in Vragender dichterbij voor je, of de Molenwinkel in Bredevoort. Die laatste verzendt ook, van de eerste weet ik dat niet zeker.

Beiden hebben een breed assortiment. 

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden
Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 88
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

www.demolenwinkel.nl 

Toen ik nog geen graanmolen had, heb ik hier al 'ns geïnformeerd naar gebroken maïs. Dat hebben ze niet, maar wel hele maïskorrels, ook biologisch.

In zakken van 5 en 25kg, te bestellen in de webshop.

1739108330-Schermafbeelding-2025-02-09-om-143042.png
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10593

@skoelie  daar kun je onder andere ook bestellen. 

Op marktplaats vind je wel eens oude graanmolens met maal stenen deze werken perfect en geven een mooi resultaat. 

Let wel op dat Stenen nog heel zijn . 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?