Meldingen
Alles wissen

Advies gevraagd.


Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedemiddag ik heb een temperatuur regelbare vervor gekocht om te kijken of dat iets voor mij is. Stookwijn gemaakt met de turbo classic 8. Ruikt ook wel een beetje naar wijn. Vinometer geeft meer dan 14 aan en de refractometer ong 19. Ik krijg deze niet op 0 met de afstelling. Heel het vlak blijft donker. Wat hou je aan? En nu komt er ook bijna geen alcohol uit. En dit ruikt nog steeds naar de stookwijn. Smaakt ook totaal niet lekker. Waar gaat dit fout. Is er iets fout gegaan met stookwijn? Deze was met 3 dagen al uitgebubbeld. Wel pas dag 8 vandaag geprobeerd.  Komt dit zoals ik al ergens gelezen had dat het door de turbogist komt? Of door pech en nieuwe stookwijn maken.

Beantwoorden
67 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@opaed1966 Ik lees even een aantal dingen die voor mij door elkaar lijken te lopen, dus eerst even wat vragen.

 

  • Wat heb je met de vinometer en refractometer gemeten? De gefermenteerde stookwijn of het destillaat? De gefermenteerde stookwijn zal voor beide type metingen niet goed te meten zijn door het opgelost gas (en wat andere dingetjes). Het meest betrouwbare is een hydrometer voor en na de vergisting, wel eentje die geschikt is voor S.G. waarde en niet alcohol.
  • Het afstellen van de refractometer ben je hoe aan het doen? Is het eentje voor S.G. of alcoholgehalte?
  • De temperatuur regelbare vervor zegt mij even niks, kun je iets specifieker aangeven wat je gebruikt als destilleerketel?

 

Beantwoorden
(@opaed1966)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@alchemist . Bedankt voor uw reactie. Net een heel verhaal getikt en dat was ineens weg. Ik heb met beide meters gemeten nadat hij na 26 uur zijn turbo clear had gehad. De sg meter heb ik helaas nog niet. Die komt nog. De refractor meter geprobeerd af te stellen met schroefje op 0 in wit vlak. Maar dat krijg ik pas met druppels erop. De vino meter kerkje gevuld en omgedraaid op druppels gewacht en omgedraaid. Vraag mij af waar de smaak vandaan komt. Is net een soort spiritus.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@opaed1966 Je mag gerust je zeggen, ben een kleine 30 jaartjes jonger 😉 

 

  • Vinometer kan maar door het opgelost gas kan de meting afwijken, vaker zie je dan ook dat de vloeistof onderbroken is in de vinometer, als dat het geval is dan kun je de meting niet vertrouwen.
  • De refractometer werkt met de breking van het licht van een vloeistof dat op het dekglaasje ligt, dus zonder vloeistof is het ook niet te gebruiken. Je kunt eventueel met water op het dekglaasje werken om te ijken. Maar net als bij de vinometer is deze eigenlijk niet geschikt om te gebruiken om tijdens of na de vergisting te meten, het opgelost gas en andere gevormde componenten zorgen voor een afwijking.

 

Qua het spiritus verhaal, dan moeten we een stapje terug om iets uit te sluiten. Hoeveel suiker is op hoeveel water opgelost en is er nog iets toegevoegd behalve de Turbogist? 

 

Ik heb zelf geen turbogist gebruikt en weet niet precies hoelang een vergisting met deze duurt, maar van wat ik gehoord heb zou na een dag of 8 de gisting erop moeten zitten. Proeft de stookwijn nog zoet of niet?

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Sorry sommige dingen gaan vanzelf. 6kilo suiker, 21 liter water,  classic turbo 8, maar na 3 dagen geen bubbels meer . 2 dagen door geroerd. Daarna turbo clear a en b. Na 26 uur vanmiddag in de vervor gedaan. Vloeistof plakt niet. En de smaak vind ik lastig. Smaakt niet verkeerd maar kan dat nergens mee staven.

Beantwoorden
26 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@opaed1966 Haha geen probleem.

 

Dat levert je ongeveer een kleine 15% aan alcohol op indien alles vergist is. Ik weet alleen even niet goed wat een vervor is, google afbeeldingen helpt me ook niet veel verder.

 

De spiritus smaak die je eerder noemde kan van 2 dingen af komen, je ervaring (smaak blijft een herinnering) of de Turbogist, nogmaals geen ervaring mee.

 

Je kunt dit destilleren, zou tweemaal adviseren en dan nog eens proeven.

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist De smaak van spiritus is inderdaad met ervaring. mijn eerste paar stoken vond ik ook alles naar spiritus ruiken en smaken, sommige extreem heftig, andere een stuk minder. Na verloop van het stoken en de tijd leer je je het op een andere manier te ruiken en te proeven. Ik zit nog middenin dat proces haha.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@alchemist , opaEd schreef “Vervor”. Het is een “Vevor” waarschijnlijk. Heb er zelf overigens ook een…. Mijn eerste wash ooit is al langzaam uit aan het borrelen. Zal hier op het forum laten weten hoe goed het gelukt is uiteindelijk.

1671315371-990B59A4-4383-452D-83A8-E9BD7E2908EF.jpeg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@daeno79 deze airstil moet je eerst een aantal malen laten draaien met water voor de ijzersmaak kwijt te raken

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 heb hem al eens met water gebruikt (was Sinterklaas cadeautje dus heb hem pas net). Maarre hele goede tip! Ik laat hem zo even een paar keer “spoelen” voor de zekerheid 👍😀

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@Rinus55, misschien nog wat andere tips voor als ik dinsdag de Stookwijn ga verwerken? Bijvoorbeeld over de 700 millimeter laten lopen en dan stoppen?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@daeno79 ik zou de eerste run gewoon niks meten maar alle alc er uit halen en de 2e run cuts maken, eerste 50 ml weg gooien en dan kleine beetjes per glas nemen en voorzichtig proeven en ruiken, later kan je alles wat je bevalt bij elkaar doen. wel opleten dat je de 2e run de alc verdunt tot 40% want deze ketel geeft bij 80 graden een heel hoog alc %

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 ah ok! Dus wél 2 runs. Dat deden ze op YouTube dus niet. 

Met deze info kan ik wel wat! 👍👍

Leuk dat je dezelfde Airstiller hebt!

ps. Ben een echte Oostenrijkse Scgnapssliefhebber dus dat is ook wat ik ermee wil gaan bereiken. Schnaps maken a la Zillertal Style. 

Heb al jaren dagelijks contact met een Oostenrijkse Oma (is meer een vriendin van ons gezin tegenwoordig)..  Zal haar eens vragen naar wat leuke Alpenrecepten 😎

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@daeno79 als je hem op 78 zet en een nachtje tijd geeft geeft dat keteltje 92%, alleen de smaak word erg minder, wel handig voor likeurtjes

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Dat is het enige dat ik ermee wil gaan maken inderdaad, likeurtjes / schnapss mét of zonder smaakje.

- De smaak wordt minder in de trent van extra bijsmaken op 78 graden?
- Wat als ik maar 1 run doe met dit apparaat zoals op youtube filmpjes gedaan wordt vaak?

Tweede run maakt hem dan nog zuiverder waarschijnlijk heh? Bijsmaakjes eruit en kunt kiezen welk gedeelte het beste smaakt en hoeveel % het is..?

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@daeno79 1 run kan prima, alleen de eerste 50ml moet je weg gooien, ik doe er altijd 2 maar dat is persoonlijke smaak en behoefte, ik vind een likeurtje met een jenever ondersmaak gewoon minder, als ik smaak wil gebruik ik een andere ketel, de airstil gebruik ik voor neutrale alc en gemakzucht:) zet hem aan als ik naar bed ga en met opstaan klaar

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110