goedeavond! Ik stook af en toe, in de winter, wat whiskey. Dat gaat eigenlijk best prima, als ik een beetje doorstook kom ik het jaar wel weer door. 😃
Als ik netjes werk heb ik altijd zo rond de 900 -950 ml van75% dat ik na 3x stoken op vat leg.
Nu is mijn vraag: ik kom nu dus ietjes te kort om vat helemaal gevuld te krijgen. De keuze is denk ik
a. ietjes meer stoken
b iets minder in het vat,
c of beetje aanlengen tot 3 liter.
A snap ik, maar als jullie moesten kiezen tussen b of c? Wat is jullie advies? Ik hoor het graag.
groet! Martijn
- Professioneel gaat moutwijn met een 63 procent op vat. Drie x 900 = 2700 x 75 procent = 202500. 202500 /63 = 3.214. Voila, vat vol.
Dank beiden. Ik heb mijn stookfrequentie opgevoerd en stop het pure spul in het vat en zorg dat het vol is. Alhoewel aanlengen dus kan, leng ik liever aan na rijpen dan ervoor.
Heeft het percentage alcohol dat op het vat gaat ook niet invloed op de smaken die uit het hout komen? Ik dacht gelezen te hebben dat bij een hoger percentage alcohol vanaf 60% ongeveer er meer tannine etc uit het eiken vrij komt en de smaak van de whisky beïnvloedt. Ik kan me voorstellen dat een te hoog percentage misschien dan weer teveel invloed heeft, waardoor de smaak scherp of wrang kan worden?
Is 75% niet vrij hoog om op vat te leggen? Waarom zeg jij niet aanlengen @Robbert?
Geldt hoe hoger hoe beter bij het rijpen op vat?