Meldingen
Alles wissen

Afvullen wiskey vat


MartijnP
Berichten: 3
Topic starter
(@martijnp)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

goedeavond! Ik stook af en toe, in de winter, wat whiskey. Dat gaat eigenlijk best prima, als ik een beetje doorstook kom ik het jaar wel weer door. 😃 

Als ik netjes werk heb ik altijd zo rond de 900 -950 ml van75% dat ik na 3x stoken op vat leg. 
Nu is mijn vraag: ik kom nu dus ietjes te kort om vat helemaal gevuld te krijgen. De keuze is denk ik

a. ietjes meer stoken

b iets minder in het vat,

c of beetje aanlengen tot 3 liter. 

A snap ik, maar als jullie moesten kiezen tussen b of c? Wat is jullie advies? Ik hoor het graag.

groet! Martijn 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@martijnp  nee niet aanlengen . ,  en als je een vat gebruikt is het altijd het beste om deze volledig te vullen.  Dus opties als je niet meer gaat stoken een kleiner vat gebruiken of anders op fles lageren met Snippers.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 281
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
  • Professioneel gaat moutwijn met een 63 procent op vat. Drie x 900 = 2700 x 75 procent = 202500. 202500 /63 = 3.214. Voila, vat vol.
Beantwoorden
MartijnP
Berichten: 3
Topic starter
(@martijnp)
Active Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dank beiden. Ik heb mijn stookfrequentie opgevoerd en stop het pure spul in het vat en zorg dat het vol is. Alhoewel aanlengen dus kan, leng ik liever aan na rijpen dan ervoor.

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@martijnp afvullen van vat is aan te bevelen tussen 48 en 68 .  Het is beter eventueel aanlengen te doen VOOR afvullen.

Water en alcohol huwen . Water bevat o.a. zuurstof en mineralen.

Tijdens rijping in vat werkt dit mee aan oxidatie en ester vorming.

Doe je het verdunnen na de tijd ga je juist weer smaken verdunnen waarbij je een mindere Ester vorming hebt .

Dus ook wateriger eind resultaat 

Beantwoorden
Berichten: 14
(@tom182)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Heeft het percentage alcohol dat op het vat gaat ook niet invloed op de smaken die uit het hout komen? Ik dacht gelezen te hebben dat bij een hoger percentage alcohol vanaf 60% ongeveer er meer tannine etc uit het eiken vrij komt en de smaak van de whisky beïnvloedt. Ik kan me voorstellen dat een te hoog percentage misschien dan weer teveel invloed heeft, waardoor de smaak scherp of wrang kan worden?
Is 75% niet vrij hoog om op vat te leggen? Waarom zeg jij niet aanlengen @Robbert?
Geldt hoe hoger hoe beter bij het rijpen op vat? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10624

@tom182  er zijn diverse manieren om te lageren en dat hangt van drank en ook preverentie van destilleerderij af   en wat voor hout / vat je op rijpt.

Ook war bedoeling is voor percentage van bottelen.

Als je iets bijvoorbeeld 5 j of langer op vat legt is het beter om ook hoger te lageren in percentage vanwege ook verlies   . Als je op 44 % lagert zal je na 5 j of langer ook een aantal punten kwijt zijn . Ook hangt dit samen net kwaliteit van vat. 

Wat wil je intrekken aan hout aan smaken. Dat moet je ook inderdaad mee rekenen. Maar ook wordt de drank zachter des te langer hij rijpt en ook de looizuur oxideert en wordt 

Ik zeg niet dat je niet moet aanlengen maar dat het beter is vooraf aan te lengen indien nodig dan na de tijd. 

Betreft hoger percentage ontrekt meer uit hout kun je tegenover stellen dat de tijd van rijpen meer uit kan maken dan snel een paar weken op vat leggen.

Dus afhankelijk van kwaliteit van drank , van hout , van beoogde doel . Ook wat betreft bottelings percentage kun je lagerings percentage bepalen.

Gebruik je een maagdelijk vat of een gebruikt vat maakt ook uit .  En inhoud klein vat heeft meer houtcontact per liter dan groot vat . 

En hoe behandel je het vat vooraf gebruik. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?