Eerst en vooral wil ik Robbert niet alleen bedanken met zijn ongelofelijke kennis.
Maar ook met zijn steun. Hij zoekt oplossingen en niet de makkelijkste weg.
Veel zou zeggen koop u een fatsoenlijke ketel en we praten verder.
Nee hij probeert echt dingen optelossen zonder van onderwerp ( makkelijkste) te veranderen.
Ja een airstill is niet echt het beste toestel om te stoken maar het gaat wel.
Ik geef u mijn werkwijze dit Robbert mij heeft leren zoeken. Had ook niet de beste ingrediënten gekocht. Maar ja deze koste n geld en moesten er eerst door. Voor ik Robberts gist ga proberen. hij klaagde niet en zocht mee naar voor mij een oplossing waar ik nog iets mee was.
Dus voor mijn stook wijn gebruikte ik :
Alcotec 24 hr gist.
6 kilo suiker Invert gemaakt door 20 min zachtjes te koken per 3 kilo suiker en 2 liter water en +- 5 gr citroenzuur per 3 kilo suiker.
Water uit douche kop. (meer zuurstof)
Ik dekte mijn emmer die alles samen 25 liter werden af met een onderdeken van op een matras.
Daar een rekker over. Zodat het laken goed gespannen over de emmer zat.
Dus geen deksel en slot erop.
Gebruikte enkele keren actieve kool maar qua smaak zou dat beter moeten zijn maar merkte het omgekeerde. Dus gebruik hem niet meer.
Ik liet mijn mengsel 30 uur gisten en meet dan op de hydrometer 990.
Volgens de eerste meting zou mijn brouwsel 10 % alcohol bevatten.
Dan overhevelde ik de massa naar een propere gist emmer.
Ik gebruikte aan inductie vuur om mijn stookwijn 15 a 20 min iets boven de 65 graden te maken.
Daardoor had ik geen voorloop meer nodig.
Voegde per 100 ml 10 ml Glycerine toe.
Voor ik hem in het toestel deed stookte ik hem op inductie tot 70 Graden.
Dan hups de airstiil in.
Ik Heb een een vermogens toestel gekocht 18 euro.
Deze zette ik gewoon op 100 %
Tot ik mijn ingestelde temperatuur op de airstill van 90 Graden had bereikt. ( ja vroeger dan 90 graden komt er geen druppel uit.
Als deze op 90 graden afsloeg zette ik hem op 96 graden. De vermogens beperkter zette ik op 190 volt.
Dan had ik als ik 420 ml had opgevangen alcohol van tussen de 61 a 65 % Voeg je daarbij 180 ml a 200 ml water heb je alcohol van 40 % .
Ik heb voorlopig met met essence enkele smaken gemaakt ( Whisky, enz) En ook smaken gemaakt met verse producten toe te voegen. (munt bv)
Ik ga volgende keer smaken (bv Gin) maken zoals het moet met in de stook wijn (kruiden ed.) toe te voegen.
Bekijk zeker Robberts Filmpjes op You tube is.
Zo ik vind het stoken fijn en ongelofelijk veel mogelijkheden. Een hobby waar geen einde aan komt.
Bedankt allemaal stokers om op mijn vorige berichten mij verder te helpen.
Gr en keep up the good work Guys
Vergat nog te zeggen dat ik hem ook voor overhevelen klaarde 30 uur met 24 klaar middel behandelde. Eerst goed echt goed roeren zodat alles co.2 en lucht uit is. Dan zakje A erin en weer goed roeren. Uurtje wachten Daarna zachtjes roeren dat je een kleine kolk heb dat het zachtjes rond draait u stookwijn. En dan stillekes zakje B erin. Dat is mijn werkwijze weet niet of dit de beste is maar zo was mijn stookwijn echt proper.