Oengabunga, het merk Granucol is ook te koop bij Brouwmarkt, speciaal voor het filtreren van alcohol, alleen ziet de verpakking er heel anders uit.
Lees:
https://www.brouwmarkt.nl/granucol-ge-ontgeurende-actieve-kool-250-gram.html
Er staat bij: Granucol GE 250 gram - ontgeurende actieve kool.
De verpakking is het huismerk Arsegan, zij herverpakken in hun eigen verpakkingen. Verder zal het hetzelfde zijn.
Ik heb de zwarte prut een aantal malen over een koffiefilter laten lopen.... Warempel..
Weer een mooie kleurloze , alkohol . Smaak is toch wel verbeterd. ( suikerwash)
Experiment heeft me dan wel een zwarte keuken, een boze vrouw, en een halve liter alkohol gekost 🙂
oengabunga, zie je wel, dus maar géén "GEWONE HOUTSKOOL" gebruiken.
Weer een ervaring rijker!
Wat ik me af vraag, hoe kom je aan al deze info? Ik neem NL aan dat Jack Daniels dat niet op z'n website zet.. of op Facebook. " Vandaag weer lekker filteren over inactieve kool".
@Munckerik. Ben je tevreden met het filtersysteem? Ik zit er aan te denken om een filtersysteem aan te schaffen.
Wat voor smaakcomponent haal je er uit met filteren? Ik proef in de alcohol die ik maak met T500 en Still Spirits gisten een "zoetje" wat ik er graag uit wil hebben.
Op dit moment heb ik wash die aan het gisten is met zakje carbon erin, maar weet nog niet of dat mijn smaakverstoring a voldoende wegneemt.
Diogenes, ik ben er zeer tevreden over. Makkelijk in gebruik zeker ook vanwege de koolpatronen. Het is niet het goedkoopste systeem. Mijn alcohol wordt er zeg maar mee gepolijst (zachter).
Ik gebruik het enkel voor zuivere alcohol uit de T500. Let wel, het advies is om je alcohol terug te verdunnen naar een percentage van 50% ABV of lager. Hier zal vast niet iedereen het mee eens zijn. Het waarom van dit advies heb ik nog eens nagevraagd bij Still Spirits. Volgens hen blijven vervuilingen in een oplossing hoger dan 50% ABV voor het overgrote deel liever aan de alcohol hangen dan in de kool. Bijkomend voordeel van verdunnen is dat je water zo ook nog eens gezuiverd wordt 😉
Ik herken dat "zoetje" niet en gebruik tegenwoordig ook vloeibare kool in de mash. De vloeibare kool haalt met name de ongewenste smaakjes weg die vaak ontstaan door te hoge gisting temperaturen. Bij mij is het deze zomer zelfs een keer opgelopen tot 36 graden. Nu vergist ik in een klimaatkast.
Hai Erik, ik lees dat jij ook een klimaatkast gebruikt.
Ik heb op dit forum meerdere malen forumleden geadviseerd om zo'n kast zelf te maken met een STC-1000.
Was dat voor jou de aanleiding, of bezat je er al een.
De aanleiding was om mijn bier beter/meer gecontroleerd te laten vergisten. Mijn bier wordt er duidelijk beter door. Ik gebruik hem nu een klein half jaartje.
Ik heb ook een STC1000 (via een Chinese site) gekocht en een koelkastje gekregen dus qua kosten is het lekker goedkoop gebleven. Koelkastje is een beetje aan de krappe kant maar met een ander type vergistingsvat past het nu goed. Bijkomstigheid is tevens dat ik hem kan verwarmen om het bier te laten hergisten of flink koelen om een cold crash met het jong bier uit te voeren na het gisten. Maar ook je (bostel)brood kun je gecontroleerd laten rijzen.
Hoy,
Wat gebruik je om uw koelkast te verwarmen, een lamp of iets anders, ik heb hier ook een koelkast staan die nog werkt en ik momenteel niet gebruik. Ik zou ook wel willen proberen om een klimaat kast te maken.
Mvg
In principe kan je een gloeilamp gebruiken maar ik denk dat je beter voor iets doeltreffender kan kiezen dan een gloeilamp. Een hittebron gekoppeld aan STC-1000 zal een goede temp behouden. Geen idee hoe het eigenlijk met koeling zit als de omgeving warmer is dan de ingestelde temperatuur. Wellicht kan iemand met zo een setup meer uitleg verschaffen...
Ik gebruik een tuinkasverwarming van 45 watt.
Ik heb gloeilamp(en) overwogen maar in een kleine koelkast ben ik ban dat bij lekkage eea onder stroom komt te staan en ik zou ze zo kapot kunnen stoten vanwege de beperkte ruimte. Ook is de gloeilamp aan het einde en wanneer ik ze niet meer aan kan schaffen moet ik ook iets anders verzinnen.
De tuinkasverwarming past perfect in een vakje in de deur.
De koeling wordt uiteraard verzorgd door de koelkast. Aan de STC 1000 heb ik twee stopcontacten gemonteerd. In het ene stopcontact gaat de stekker van de koelkast (thermostaat op max zetten) en in de ander de verwarming. Je stelt de doeltemperatuur in en je stelt de maximale afwijking in (in mijn geval 0,3) graden. Hij hoedt alles perfect op deze temperatuur. Dus als het in de kamer 23 graden is gaat de koelkast gewoon koelen tot de doeltemperatuur is bereikt. Een gewone koelkast heeft ook geen moeite om in een verwarmde kamer te koelen.
Eigenlijk wel logisch, ik dacht dat dit werd gedaan met een kapotte ijskast
Vraagje als ik mijn gestookte rum door zo'n filter haal, is de smaak dan ook weg!!
Niet weg, maar verminderd