Meldingen
Alles wissen

aktieve kool

Pagina 6 / 6

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewone weckpotten koop je in alle maten en de glazen deksels roesten niet.

Deze zijn uitstekend voor het lang bewaren van kruiden en macereren.

Bij de Action liggen ze voor heel betaalbare prijzen.

Beantwoorden
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik voor Mn likeuren ook de potten van de action... Perfecte maat. 1 liter. Dit om te laten rusten. Wel al op sterkte en smaak..... Kosten trouwens maar 1.50. Roestende deksels? Nog niet gehad hoor.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

"Jesus Christ on a rubber stick".. hahhaha..wat een pijp.. 

 

ik was ook in de waan.. en heb ook eens zo'n filter gebouwd.. heldere alcohol veranderde in een soort dropshot met koolsmaak..

ik stook voortaan meerdere keren en verlies wel wat fruitsmaak die ik had vergist .. maar ook de rest smaakjes van de ketel..

 

 

Beantwoorden
Berichten: 635
Topic starter
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Valt eigenlijk wel mee.

Alleen de eerste liter, bleef maar iets van 0.6L over.

Nu verlies ik bijna niets meer.

Na 1 liter stook gooi ik t meteen door t filter. Deze is uitgedruppeld als er een volgende liter stook klaar is ... enz enz.

Loopt perfect, en merkbaar resultaat.....

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ipv off the shelf dure actieve koolfilters of goedkopere zelfbouw varianten, kan je niet gewoon een kleine hoeveelheid actieve of inactieve kool in je gedestilleerd goedje kieperen, een uurtje chachacha of rumba dansen en nadien filteren met een vergelijkbaar resultaat?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je alcohol komt dan onvoldoende in contact met de actieve kool. Wanneer het door een koolfilter loopt is de contacttijd beter en is de kool beter in staat de oneffenheden er uit te filteren.

Beantwoorden
Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een goed resultaat met Granucol GE. Paar gram bij je distillaat (wel <40%) doen en omroeren. 24 uur laten staan - dan wordt de rumba wel wat vermoeiend - en over een koffiefilter gieten. Smaak en geur knappen op en tis niet duur. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik mij afvraag is of iemand wel eens zijn tong in houts kool / actief kool / steenkool heeft gestoken ?
T is zo algemeen gebruikt dat niemand schijnbaar de bijsmaak van kool zelf meer herkent of er over nadenkt dat ook de koolstof zelf bijsmaak zou kunnen geven .
Je filtert i.d.d. veel weg en
het is een mooi correctie middel om scherpte af te zwakken dat zeker .
In dranken gelagerd op hout of wanneer er houtige kruiden producten worden gebruikt verdoezelt of verdwijnt deze bijsmaak .
Wanneer je schone alcohol proeft of alcohol door kool gefilterd proeft zit er i.d.d. verschil .
Bij trekken op alcohol producten met verfijndere smaken zoals ananas , banaan , saffraan is er toch kans op wat doffe onderliggende smaak wanneer je de alcohol te voren over kool zal filteren .
Ook actief kool en andere kool producten hebben residu.
Daarom zou ik persoonlijk zeggen gebruik kool net als alle andere correctie middelen alleen indien nodig .

Wanneer het brouwsel in basis goed is zijn correcties niet noodzakelijk .

If it ain't broke don't fix it .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal morgen kool GE kopen en de test uitvoeren op eenzelfde fles:

  • 1/2 zonder kool
  • 1/2 met kool, combinatie shaken mbv chachacha , rusten en nadien filteren.

Post mijn bevindingen in de loop van volgende week.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker dat actieve kool invoed zal hebben op smaak. Mijn 2de sugarwash staat nu buiten te klaren. Morgen haal ik neerslagkalk uit om toe te voegen en om na te gaan of mijn destillaat deze maal neutraler van smaak zal zijn. Ik merkte op dat het vocht dat achterbleef in de ketel na destillatie van mijn 1ste sugarwash een onaangename azijngeur had. Dit zal zeker invloed hebben op de geur/smaak.

Verder ben ik van plan een spirit run in te plannen volgende week en zal natriumbicabonaat toevoegen  om na te gaan wat hiervan de invloed/effect is.  Stoken ...... het houdt ne mens bezig 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als de resten in ketel stinkt geeft niet als ongewilde smaak maar niet mee komt .

Je bent aardig aan het testen .Papabeer .?

Als jou beslag goed is hoef je niet te corrigeren na distillatie .
Maar gebruik niet op voorhand toevoegingen zonder doel .

toevoegen van kalk of glycerine als additief om te boosten van percentage heeft geen nadelig invloed op smaak en helderheid .
en calcium heeft een " reinigende " werking voor het distileren maar zal door eigen eigenschappen niet meekomen in distillaat .

natrium bicarbonaat alleen gebruiken indien nodig als b.v. bij eerste run nog veel bijsmaak is voor correctie in tweede run.
en gebruik dit spaarzaam.
Het zou mee kunnen komen wanneer je teveel gebruikt of temperatuur verhoogd is .

het is beter om te kijken dan waar oorzaak smaak zat .
Kun je bij het volgende beslag daarop inspelen .
Corrigeren van smaak na distillatie is altijd lastiger en bewerkelijker .

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Koop dan flessen flevosap van 1 L  Heb je voor het zelfde geld ook nog 1 L appelsap zonder toevoegingen én een fles. 

 

Beantwoorden
Pagina 6 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?