Meldingen
Alles wissen

Alco hol is erg scherp van smaak wat kan ik daar aan doen

Pagina 1 / 5

Berichten: 9
Topic starter
(@zeldenrust)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gister de hele dag gestook ging lekker denk ik voor zover we er verstand van hebben.
Ik heb 2 liter 85 % 2.5 liter 80 % en nog 1.5 liter 60 % op gevangen het had nog iets meer kunnen zijn maar de tijd was op, dit alles kwam uit 25 liter stook wijn van 19 % procent
Ik had van 4 weken terug nog 70 % staan en heb daar een likeur van gemaakt wat opvalt is dat de vlijm scherpe alcohol smaak zo duidelijk aan wezig blijft , ik heb de alcohol tot 35 % verdunt maar ook dan blijft het duidelijk aan wezig wat kan ik hier aan doen

Beantwoorden
70 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je kool gebruikt bij het vergisten?
Heb je de alcohol over actieve kool gefilterd?

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@zeldenrust)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee niet actief gefilterd heb me steeds af gevraagd wat daar van het efect zou zijn

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met name het filtreren over actieve kool maakt de alcohol schoner en zachter.

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@zeldenrust)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaan we dat deze week eens proberen

Gr johan

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En ? Had je duidelijk verschil, met filteren over kool ???

Beantwoorden
Berichten: 13
 Rolf
(@rolf)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De smaak is wel een beetje veranderd maar niet noemenswaardig

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

zelf vergist ik fruit met 10 of 15% kristalsuiker en gebruik ik een turbogist om een iets hoger percentage in de stookwijn te krijgen. wat ik standaard doe om een zachtere en vollere smaak te krijgen is een tweede keer stoken. de eerste keer snel stoken "strip-run" tot je een totaalpercentage hebt van ongeveer 25% over wat je hebt opgevangen. dit een maandje ten ruste leggen en daarna een tweede keer verstoken op een zeer laag tempo. (dit is zoals ik het geleerd heb in het oosten van europa). ik doe er gemiddeld 3,5 keer zo lang over tijdens de tweede stook. het resulteert altijd in een zachte drank met een rijke smaak. let wel op bij een tweede keer stoken dat het alcoholpercentage 25% of lager is als je met gas stookt. dit in verband met brand en explosiegevaar. langer stoken dan de dag van morgen is toch wel gewild bij de meeste onder ons.
ik kan je niet vertellen hoe dit precies uitpakt bij het alleen verstoken van een suikerwash maar hoop je in ieder geval wat wijzer te hebben gemaakt.

groet

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb ook eens 50L minder goede wijn afgestookt over een kolom van 40cm gevuld met rachiringen. Het begon te druppelen uit de koeler bij een temperatuur van 70°C op de top van de kolom. De eerste 200ml heb ik weggegooid. Daarna had ik alcohol van 80%. Stilaan is de temperatuur op de top van de kolom opgelopen naar 80° en 90°C. Dan had ik nog alc van 50%.

Alles bij elkaar had ik 8 liter, die heb ik een tweede keer heel langzaam afgestookt zonder die te verdunnen. Het begon weer te druppelen bij 70° en ik kreeg na de voorloop alc van 91%. Ik heb elke liter apart gehouden tot ik nog een stooksel had van 50%.   

De smaak vind ik heel scherp, wat doe ik verkeerd om een zachte smaak te bekomen.  

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Probeer,s,nachts buiten koud en overdag bij de verwarming,en af en toe de dop los draaien.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe gaat die scherpe smaak er dan af door de fles open te zetten?

Ik wil eigenlijk ook weten wat ik verkeerd doe om de volgende keer wel een zachte zoete smaak te hebben/krijgen.

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Brouwerke,

als je een tweede keer wil stoken, moet je het destilaat van de First run verdunnen met zuiver water en het een tijdje laten staan. Verdunnen tot je opnieuw een ABV van ongeveer 30% hebt.  Dat verdunnen is nodig om het destilaat te ‘wassen’. Dat wassen heeft als doel om de bijproducten, gevormd tijdens de gisting, te laten binden aan het water. Je kan aan dat zuiver water eventueel ‘baking soda’ toevoegen, opdat de mogelijk gevormde esters zich terug omzetten naar alcohol.  

Tijdens de Second run moet je ‘cuts’ maken om de fores, heads, hearts en tails van elkaar te scheiden. De fores en de heads zorgen voor die scherpe smaak. Wij zijn enkel uit op de hearts.

Beste wensen!

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag Lambiek,

Dus eerste stook terug verdunnen tot 30% 

Hoelang laten staan na de verdunning?

Zorgt die backing soda (natriumbicarbonaat) eveneens voor een zachtere smaak en hoeveel gram per liter.

Kan ik temperatuur gewijs op de top van de kolom, meten of weten waar de fores, heads, heart en tails beginnen?

Groeten Walter

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Walter,

verdunnen tot 30% en eventueel 1 tot 2 gram bicarbonaat per liter eronder roeren. Uiteraard even laten staan.  Met die bicarbonaat heb je na het stoken een witte aanslag in de ketel (natrium carbonaat) dewelke je kan verwijderen met wat verdunde azijn.

Fores, heads, hearts, tails: dit is een verhaal apart.  De simpelste manier bestaat eruit om tijdens de second run het destillaat per 100ml op te vangen in genummerde potjes.  Na de stook moet je elk genummerd potje onderwerpen aan een geur- en smaaktest.  De eerste potjes bevatten de fores en de heads: deze ruiken/smaken vrij scherp (ruitenwissergeur, nagellak, zelfs fruitig zoals appels,...). Deze moet je liever niet gebruiken voor consumptie. De hearts ruiken zoetig naar alcohol. Wanneer je wil proeven moet je 1ml destillaat met 1ml zuiver water mengen (om de smaakpapillen niet te verbranden).  In de laatste opvang vind je de tails. Tails ruiken olieachtig en voelen ook alzo aan. Deze gebruiken we ook niet echt voor consumptie.  Uiteraard blijft het een persoonlijke keuze om zelf te bepalen wat je lekker vindt en daarna alle gewenste potjes in 1 grote pot te brengen en te verdunnen tot de gewenste sterkte.  Wanneer je deze methode een aantal keer hebt uitgevoerd, weet je waar de kantelpunten liggen en kan je op zicht de cuts uitvoeren.  

Cheers

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey Walter,

verdunnen tot 30% en eventueel 1 tot 2 gram bicarbonaat per liter eronder roeren. Uiteraard even laten staan.

Hoelang is even laten staan, een dag, een week, een maand?  

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?