Hey allemaal,
Ik ben aan de slag gegaan met mijn nieuwe startersset (still en kleine thumper) en heb de eerste keer een hele heldere alcohol weten te stoken met half suiker en half mais. Hij was echt net zo helder als het water waar ik het later mee verdund heb, echter de smaak was erg scherp.
Nu heb ik, gewoon om te leren en te proberen, een kilo suiker vervangen voor 1,5 kg kersen. Deze ontpit en even gekookt en dit bij de rest toegevoegd. Het vocht dat ik ging stoken was dan ook rood van kleur. Verder heb ik bij de tweede stook veel rustiger en minder heet weten te stoken.
De smaak was veeeel beter dan van de eerste stook, alleen was de alcohol niet echt helder. Hij was iets donkerder van kleur.
Heb ik iets fout gedaan de tweede keer of is de kleur van de kersen nu meegekomen tijdens het stoken?
Ik heb het geheel in een grote pot gestopt met kersen in siroop met nog wat smaakmakers en laat het daar voorlopig even inzitten, dus voor dit eindproduct was de kleur geen probleem, maar zal voor de toekomst wel graag weten hoe het kwam dat de alcohol niet kraakhelder was.
Groeten, Twisted.
Er is verschil tussen niet helder en gekleurd zijn. Een drank kan gekleurd en toch glashelder zijn, bijvoorbeeld cognac. Niet helder wordt bijvoorbeeld gin waar je wat water bij doet.
Geen idee wat de oorzaak in jouw geval is. Maar persoonlijk zou ik me niet druk maken over een kleurtje of onhelder zijn. Mijn gins bevatten vaak zo veel smaakstofjes, dat ze zelfs bij 43 % al iets wazig zijn.
Een blauwig waas of een drijvend vlies zijn wat anders: dan zou ik toch wel opnieuw gaan stoken.
Thnx. Ja het was dan idd wel helder, maar met een kleurtje. Moet nog even wennen aan het juiste jargon binnen de nieuwe hobby. 😁
In principe zou een alcohol kraakhelder uit ketel horen te komen wanneer deze goed is ingericht en afgesteld.
etherische olie kunnen inderdaad meekomen en soms ook iets verkleuring geven . Dat kan gewenst zijn en met sturing te krijgen.
Wil je dit Dan is vaak ook de damp temperatuur vrij hoog en terug condensatie (reflux )laag.
Als nu verkleuring van de kersen is zou een rose kleur aan alcohol zitten.
Bij gebruik van secondaire en tertiaire ketel kun je zeker sneller ook verkleuring krijgen vooral door hogere damp temperatuur.
Wil je heldere drank hebben moet verhouding tussen temperatuur in ketel / kooknat en terug condensatie in hoed of kolom in evenwicht zijn.
Een zure damp kan bij gebruik van koper in een van de passerende delen ook zorgen voor een zweem .
Ook andere vormen vam oxidatie in passeer delen kunnen zweem if verkleuring geven.
Wat ook veel voorkomt dat er veel voeding zouten worden gebruikt tijdens vergisting dit geeft ook zweem vorming.
Verkeerde scheiding van voorloop ,hart en naloop kan oorzaak wezen van zweem / verkleuring.
Een ketel die te hoog gestookt word kan gaan overstorten ( spugen ) evenals te veel vulling of schuim vorming tijden destillatie in ketel wat mee kan komen.
Foute pakking in kolom kan zorgen voor stagnatie , opbouw van vloeistof in kolom , druk verhoging ,, hoger oplopen van damp waardoor ook vervuiling mee kan komen.
Of gewoon een slecht geconstrueerd toestel , foute configuratie van delen .