robbert zo'n 30l is ook niet goedkoop maar ja back to basic en mss ooit wel ben nu mijn porsche proberen te verkopen een een mobilhome te kopen ! niet om het geld maar om de plaats in de schuur zo ik alles kan weg zetten en ja mss dan eens iets anders waar ik meer dan met de T500 mee kan dus mss
Zo heeft iedereen wel eens momenten van bezinning en keuzes maken Erik .
t jaar is nog jong .komt tijd komt raad .
?
Robbert jaman alles moet men leren ik ben begonnen met een smartstill( die jij nu heb) dan een tweede en een derde daarna een alambick dat mij niet zo goed is bevallen en ik aan een ander forumlid heb verkocht (zonder winst) daarna een T500 overgenomen van iemand en er nog bij jan de copperdome bij gekocht heb(ongeveer 2000l mee verstookt) maar ja we zullen eens kijken wat de volgende uitdaging is ! ik had nooit van de Alquitara gehoord !dus afwachten en voor zelf een ketel in elkaar te zetten nee dat kan ik niet denk ik
Dat is ook zo Erik , alles moet leren . Veelal is er van alles wel te vinden over dranken maken maar niet echt praktische handleidingen voor ketels .
Daarom zeg ik altijd mooiste is voor een beginner om bij andere een dagje mee te lopen .
Alquitara , alambiek ,whiskey ketel liggen vrij dicht bij elkaar . De alquitara heeft omdat er een koelschaal opzit toch weer ander karakter .
je heb nu ook meer ervaring en inzicht in wat allemaal gebeurt als je bezig bent daarom zal je ook snel met een ketel als alquitara de slag te pakken krijgen .
ze zijn enorm veelzijdig en als je veel met fruit werkt perfect .
zeker betreft aroma's .
Maar wat voor elke ketel type geld je moet even elkaar aanvoelen .
Een ketel zelfbouwen is inderdaad niet voor iedereen een optie .
Robbert zo is dat ik heb van alle mensen wat geleerd en dan begin je met iets en leert wat bij maar zo gaat het natuurlijk ook en veel vragen en luisteren
Mooi filmpje Robbert! Niet dat ik plannen heb om voor het hoogst haalbare percentage te gaan maar gewoon omdat het een hele leuke bezigheid is! Ik heb een paar vragen (zoals wel vaker) waarom gebruik je glycerol en calcium? en hoe werkt het?
Simpel gezegt houden de glycerine en calcium het water vast waardoor de alcohol wel makkelijk vrij komt . Je " vertraagd ' de verdamping .
Erik vragen , luisteren en ook durven vragen leren we het meeste van .
Het hele maken van bieren , wijnen en gedistilleerd is ook een heel breed gebied .
Dit filmpje is wat je toegezegd had , mooi hoor en zo simpel, ga het zeker proberen. ?
hoi Troet , ik meen te herriner en dat jij een grote broer er van hebt .
Dat geeft nog een voordeel .
die heeft een vrij grote koelbak boven op staan .
Wanneer je deze vult met ijsblokjes en laat langzaam het koelwater erdoor stromen krijg je nog meer interne condenseren . Als je dan ook doet als in filmpje + ijs zal je zien dat dan de 95 -96 % zeker geen probleem is te halen met de alquitara .
Zeer mooi filmpje! Ik ben benieuwd en in blije verwachting van een Alquitara. Heb er toch nog één kunnen vinden van 5 liter. Nu hopen dat hij tot bij mij geraakt!
Kun je die calcium en glycerine truc ook doen bij een striprun van bv rum of houd deze behalve water ook smaak vast die dan niet mee komt?
De calcium zal smaak doen behoorlijk doen afnemen . Glycerine zou eventueel wel kunnen maar ook dan is er kans op iets verlies in smaak .
Ik weet niet wat voor ketel jij gebruikt maar als het gaat om percentage boosten bij alquitara voor rum kun moet je bufferen.
Dus vertragen voor verzadiging .
Dank voor je antwoord. Ik gebruik de t500 met copperdome en doe altijd een striprun en een spiritrun. Met dat systeem kun je volgens mij niet bufferen. Ben zelf nog niet zo tevreden over het eindresultaat maar dat kan aan zoveel andere dingen ook liggen.
Wanneer je toch iets meer verhoging in alcohol percentage wil kun je een klein beetje dan nog veranderen door oppervlakte spanning te veranderen het gebruik van wat slaolie in kooknat gaat schuimvorming tegen maar al ohol komt ook dan wat makkelijker vrij .
Scheelt niet veel maar werkt wel mee .