Meldingen
Alles wissen

Au bain marie


Hilly
Berichten: 111
Registered
Topic starter
(@hilly)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Vraagje van een beginner.
Ik heb gisteren mijn nieuwe doofpotketel voor het eerst gebruikt. Als soort van proef heb ik deze in een open pan, au bain marie opgewarmd. Alles ging prima, ik kan de temperatuur goed regelen en heb lang op zo'n 80graden de drank kunnen laten lopen.
Toen ik het idee kreeg dat de ketel wel bijna leeg moest zijn zat ik op bijna 90 graden en was de uitloop nog zo'n 50% (en goed van smaak) waarna hij stopte met druppelen. Ik heb toen alles uitgezet en er zat i.d.d. nog maar weinig in de ketel met 10%. alc,.

Nu de vraag,  ga je essentiele smaken missen als je alle alcohol op deze manier uitstookt zonder de normale naloop. En zijn er andere voor of nadelen bij jullie bekent?

 

Beantwoorden
7 reacties
5 Reacties
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@hilly goede vraag Hilly ook ik ben erg benieuwd naar de eventuele antwoorden.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@hilly smaken komen mee met de alcohol op damp temperatuur . De diverse smaken hebben ook diverse themperaturen.van verdampen .alcohol  is ook daarbij een "transports" middel.  

Is de damp themperatuur 78,3 graden krijg je de grootse verzadinging van alcohom en een paar daar dicht bij liggende stofjes .

Loopt temperatuur op richting 92 gradenden komen er meer andere stoffen mee maar boven 90 zijn er al smaken die kapot gaan bij 95 zowieso al .

Ook het kooknat in de ketel zal dan al richting 95 graden of hoger zitten waarbij smaken kapot gaan 

Dus zoals jij hebt gestookt is prima gegaan en weinig verlies .

Er zijn wel enkele stookwijzes waarbij nog de na loop wordt gebruikt of het gebruikt maar in de regel loont het niet en is  kans dat de nog aanwezige stoffen nadelige invloed hebben op smaak

 

 

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@hilly Hoe heb je het verwarmd Hilly op het gas of elektrisch?

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 111

@Robbert  Goed om te horen dat het zo kan, het is voor mij en mooie manier om de fijnstook te doen.

@notna  ik heb een inductiepaatje van de ikea, deze werkt supersnel en is mooi te regelen. 
https://www.ikea.com/nl/nl/p/tillreda-draagbare-inductiekookplaat-wit-00331627/?utm_source=google&utm_medium=surfaces&utm_campaign=shopping_feed&utm_content=free_google_shopping_clicks_HomeAppliances

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@hilly heb het plaatje direct besteld en kan het dinsdag bij ze ophalen was al opzoek naar zo iets. Bedankt voor je goede tip Hilly.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 594
Registered
(@paolo)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mooie tip Hilly, dank je 👍

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1118
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat is letterlijk een kwestie van smaak.

Ik weet dat sommigen bijvoorbeeld met rum heel lang, zelfs nog tot en met de 100 graden, doorstoken. En ik las een blog over een zeer ervaren stookster in een Oost-Europees land, die in de naloop de opvolgende fracties keurde: deze wel, deze niet, deze wel.

En zoals je weet: over smaak dient getwist te worden (het blijkt altijd het enige zinvolle criterium) en daarvoor moet je dus vooral zelf uitproberen.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?