Vraagje van een beginner.
Ik heb gisteren mijn nieuwe doofpotketel voor het eerst gebruikt. Als soort van proef heb ik deze in een open pan, au bain marie opgewarmd. Alles ging prima, ik kan de temperatuur goed regelen en heb lang op zo'n 80graden de drank kunnen laten lopen.
Toen ik het idee kreeg dat de ketel wel bijna leeg moest zijn zat ik op bijna 90 graden en was de uitloop nog zo'n 50% (en goed van smaak) waarna hij stopte met druppelen. Ik heb toen alles uitgezet en er zat i.d.d. nog maar weinig in de ketel met 10%. alc,.
Nu de vraag, ga je essentiele smaken missen als je alle alcohol op deze manier uitstookt zonder de normale naloop. En zijn er andere voor of nadelen bij jullie bekent?
Mooie tip Hilly, dank je 👍
Dat is letterlijk een kwestie van smaak.
Ik weet dat sommigen bijvoorbeeld met rum heel lang, zelfs nog tot en met de 100 graden, doorstoken. En ik las een blog over een zeer ervaren stookster in een Oost-Europees land, die in de naloop de opvolgende fracties keurde: deze wel, deze niet, deze wel.
En zoals je weet: over smaak dient getwist te worden (het blijkt altijd het enige zinvolle criterium) en daarvoor moet je dus vooral zelf uitproberen.