Meldingen
Alles wissen

Beginnen.


Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste allemaal, 

Ik ben nieuw in de stookwereld en heb er zin in om te beginnen met het stoken. Inmiddels heb ik een vat gekocht en wat gist van alcotec, ik wil beginnen met het stoken van appels. Daarnaast ben ik van plan een destilleerketel op stookwinkel.nl van 10l of 12l aan te schaffen. Voordat ik hiermee begin heb ik wel nog een aantal vragen waarvan ik vrijwel zeker weet dat jullie de antwoorden hebben! 😉

  1. Pulp stoken of sap? Om zoveel mogelijk smaak te bereiken lijkt mij dat het stoken van pulp beter is, maar ik ben bang dat deze aanbrand, zijn hier oplossingen voor bij de 10l/12l ketel? Of blijft het handiger om het gegiste pulp uit te knijpen en het sap te branden? 
  2. Ik ben nogal bang dat er een hoge methanol waarde in mijn stook zit, het testen hiervan is redelijk omslachtig dus vroeg ik mij af of er naast de voor/naloop te filteren nog meer tips zijn om dit zoveel mogelijk te voorkomen. 

Waarschijnlijk zal ik in de aankomende tijd nog wat vaker met vragen komen, het zou geweldig zijn als jullie me hiermee zouden kunnen helpen. Ondertussen ga ik mij weer verdiepen in de boeken over het stoken!

Alvast bedankt.

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Erwin, je slaat een heel hoofdstuk over, stoken is het allerlaatste.

Het gemakkelijkst is een rvs sappan te kopen (een 7 ltr. kost ongeveer 65,00 tot 70,00 Euro) , dat bespaart je een hoop werk.

Je kunt dan direct met gisten beginnen. Afhankelijk van het aantal kilo's appels die je in sap omzet kun je er nog wat suiker aan toevoegen. Je hebt dan appelcider die je kunt verstoken.

Verder kun je het hele verloop lezen in meerdere topics op dit forum.

Suc6

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Betweter, 

Dankje voor je snelle reactie!

Hoe ik het tot nu toe begrepen heb is dat men eerst de appels tot pulp verbrijzelt, ik wil dit het liefst zonder pit en stengel doen zodat de smaak puur uit het vruchtvlees komt (en minder methanol vorming). Hierna de pulp laat gisten en daaropvolgend of het pulp of het sap stookt. 

Aangezien dit ook de meest traditionele manier is lijkt mij dat ook het leukst om te doen, ik heb een achtergrond in Oostenrijk en wil vandaar het liefst wel zo dicht mogelijk bij de originele 'schnaps' blijven. 

Wat is je advies, als je deze methode gebruikt, het sap te stoken of het pulp?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als ik appels stook maak ik ze tot pulp haal wel eerst het klokhuis er uit( vroeger liet ik die ook zitten)ik vergist het dan,ik gooi die pulp in een zak en stook die mee,denk wel aan de voorloop,in de pulp zit ook alcohol en smaak,je kunt ook een oud kussensloop gebruiken,gr ?Chris.V

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb altijd begrepen dat methanol (houtgeest) gevormd wordt door vergisting van steeltjes en pitten en pectine, dus verwijderen hiervan en geen pectine extra toevoegen zorgt voor lage methanol waarde.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@erwin53)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Chris, 

Dus als ik het goed begrijp, stook je het sap met daarin een zak gevuld met het pulp? Ik kan me  voorstellen dat dit een erg verstandige manier is aangezien het pulp niet aanbrand! 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook is het zo dat als je je pulp in een emmer laat vergisten dat alle vaste stoffen naar de bodem zakken en de vloeistof bovenop met een hevel eenvoudig is af te tappen naar je ketel. Je hebt dan alleen vloeistof in je ketel en dat kan niet aanbranden. Je kunt de pulp ook nog door een kookzak gooien om zoveel mogelijk vloeistof uit de brei te krijgen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?