Meldingen
Alles wissen

Beslag verzuurt

Pagina 1 / 2

Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag lieve mensen,

De laatste tijd heb ik last van verzuring van mijn beslag. Het wordt niet een beetje zuur maar krijgt gewoon een PH van 2. Hier wordt mijn gist natuurlijk ook niet vrolijk van en zodoende kan ik het dan weggooien. Beetje zonde iedere keer. Heb mijn gisttonnen, klimaatkast en materialen al helemaal schoon gemaakt met chloor en daarna met pure alcohol maar blijft maar terugkomen. Misschien heeft iemand nog tips behalve een nieuwe klimaatkast bouwen (is al wel aan vervanging toe dus is geen ramp) en nieuwe gisttonnen. Ik ben zelf bang dat de bacterie in kleine krasjes zit in het plastic waar simpelweg mijn chloor en alcohol niet bij kan. Maar hopelijk heeft iemand nog wat tips. Alvast bedankt!

Beantwoorden
23 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sterk vervuilde oppervlakken met Chemipro caustic en licht vervuilde oppervlakken met Chemipro acid behandelen en geen schuursponsjes of krassende borstels gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer alles verder schoon is Ijn er diverse andere mogelijke oorzaken waardoor verzuring ontstaan kan .

-Te veel zuurstof in beslag .
-Gist wat niet geschikt is voor beslag waardoor stress gisting.
-gist wat niet geheel goed meer is .
-Roeren in beslag tijdens gisten .
-Te lang laten staan na gisting .
-Fout in voeding .
-Te lage temperatuur
-Te hoge temperatuur.
-Toevoegingen doen tijdens gist proces.
- te warm gist geent.
- fout ph in beginsel .
- een gistton die op koude vloer staat waardoor onderin en bovenin temp verschil te groot is .

(Een klimaat kast is handig maar in bijkeuken op krukje op kamer temperatuur gaat al prima .)

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reacties, Het schoonmaken heb ik dus al helemaal gedaan. Dit had geen nut ook niet met chloor. De gisting krijgt eigenlijk geen kans om op te starten omdat het te snel verzuurt. Ik denk dat de beste oplossing toch wordt om de klimaatkast te vervangen. Ik zat er nog even aan te denken alles volledig uit te stomen maar daar heb ik ook niet zo zin meer in. Deze klimaatkast heb ik om zo gecontroleerd mogelijk te vergisten wat mij in het verleden altijd heel goed is bevallen. In huis vergisten is ook niet altijd zeker als ik wat grotere batches maak (100l). Ik heb al een nieuwe mooie kast klaar staan, even goed schoonmaken en met chloor behandelen even uitstomen. Ketels zijn al schoongemaakt en de distilleerderij is weer helemaal opgeruimd. Vanavond nog dextrose ophalen voor neutrale alcohol en 2021 kan weer een mooi nieuw seizoen beginnen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begrijp het denk ik niet helemaal goed. Je zegt dat je vat helemaal schoon is en wijt het verzuren aan de klimaatkast. Maar zodra je je mash/wash in het vat doet dan sluit je het toch af en dan kan er toch niets meer van buitenaf bij wat de verzuring veroorzaakt?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het niet aan de hygiëne ligt of residuen van gebruikte stoffen dan moet je toch verder kijken .
Met alleen een klimaatkast aanpassen zal je verzuring niet verhelpen.
Een klimaat kast geeft continuïteit.
Maar Je heb het over verzuring in begin .
Zou het uit temperatuur komen is jou ent temperatuur te hoog . Dus niet de klimaat kast .
Bij te lage temperatuur zal gist weinig activiteit tonen en ook weinig uitstoot van vervuilende stoffen of zuren en zal dus verzuring ook pas laat in een slepende vergisting komen .

Meest waarschijnlijk bij verzuring in begin is fout in gist ,gist enting , gistvoeding , eventuele toevoegingen.
Of toevoer van zuurstof of te veel roeren of de begin ph is niet goed .
Ph van 2 is wel zeer extreem .

Er staat ook niet wat voor grondstoffen voor het beslag waren gebruikt .

Een suiker of dextrose beslag kan eigenlijk niet mislukken als dat zuur slaat is meestal door te lang staan na gisten of dat men te veel troep als tomatenpuree gaat toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk dat mijn vaten besmet zijn met een bacterie. Deze krijg ik er zelf niet uit maar ben bang dat die ook in de kast zit ondertussen. De vaten ga ik dus vervangen door nieuwe want ik krijg ze niet goed genoeg schoon ben ik bang. Als ik dan toch bezig ben vervang ik gelijk mijn kast aangezien die ook niet optimaal was in dit geval hoop ik er zeker vanaf te zijn alleen jammer dat ik dan mijn 65l vaten kwijt ben.

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ph van 2 is wel zeer extreem .

Vandaar dat ik ook denk dat het een bacterie is. Heb ook een test gedaan met pure dextrose gistvoesing en gist. Dit verzuurde ook. Een kleine test met dezelfde ingrediënten zelfde batch gewoon binnen in huis vergisten ging super. Het schoonmaken van de vaten beter dan ik nu heb gedaan gaat me niet lukken ben ik bang aangezien ik het al heb gestoomd, chloor en alcohol heb geprobeerd. Maar hoop ergens nog wel mijn vaten te kunnen redden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt de vaten met sulfiet proberen te reinigen

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je kunt de vaten met sulfiet proberen te reinigen

En vergeet niet ook een beetje citroenzuur toe to voegen om het sulfiet te activeren.

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zal het inderdaad eens gaan proberen met sulfiet, Bedankt voor de tips

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De afgelopen weken heb ik even wat getest en gekeken. Doordat ik een speciale gist gebruik voor mijn suikerbeslag die tot ongeveer 18% kan vergisten en natuurlijk altijd met restsuikers te maken heb moet ik een sg van 1140 halen. Dit doe ik dus met dextrose zoals eerder benoemend waardoor ik ongeveer 20% extra nodig heb omdat deze is gebonden aan h. Hierdoor heb ik ongeveer 344%*1,2 = 413 gram suiker per liter water nodig. Hierdoor ben ik aan het conserveren met suiker en is mijn gist nauwelijks in staat de suiker om te zetten in alcohol. Op dit moment heb ik de pech erbij gekregen dat ik een bacterie op bezoek heb gehad die van dit heerlijke suikerbad gebruik heeft gemaakt en op die manier het beslag heeft verzuurd. Deze hoeveelheden suiker zou ik natuurlijk moeten doseren. Bedankt voor alle tips om mijn vaten schoon te maken!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@dutchgold is het verzuurt door een bacterie of is het verzuren door de verhoogt azijn zuur uitgestoten door de gist die onder te veel druk heeft gestaan. Wat met een SG van boven de 1100 zeer snel mogelijk is.

Of heb je een bacterie uit de suikers mee gekregen .? 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 141
Topic starter
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In eerste instantie dacht ik ook dat het waarschijnlijk azijn zuur zou zijn maar dan haal je niet snel een PH onder de 2. Vandaar dat mijn gok is dat het een bacterie is maar het belangrijkste wat ik er nu van heb geleerd is dat ik gewoon moet gaan doseren. Hopelijk is hiermee mijn probleem opgelost. 

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@dutchgold met een slechte vergisting kan het ph inderdaad  heel laag worden   er kunnen nog meerdere zuren als ook zwavelzuur , boterzuur ont staan .

Ook autolyse van dode gistcellen hebben hierop invloed 

Verstandig is om inderdaad anders te doseren en een sg van onder 1100 aanhouden. 

 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@dutchgold Ik wil beste geloven dat je beslag verzuurt, maar een pH van 2 klinkt me wat laag. Een geuze  stopt namelijk al bij pH 3 en zuurkool zit daar ook op. Weet je zeker dat je meetinstrumenten kloppen?  Melkzuurbacteriën zijn in staat om het snel omlaag te brengen maar nooit lager dan 3. Heb je het al wel eens verstookt? Is er wel sprake van vergisting geweest? Heb je het al geprobeerd met minder suiker? Ik denk namelijk dat je de oorzaak ergens anders moet zoeken. Hier was eens een ChrisV actief, en zijn idee van schoonmaken was de veger van de werkplaats door de vaten halen. Ergens tussenin jouw  methode en dat van ChrisV werk ik, en nog nérgens last van gehad. Succes!

groeten Catnip

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@catnip Mijn beslag is helemaal niet vergist. PH van 2 vond ik zelf ook belachelijk laag en twijfelachtig ik heb daarom even een proef gedaan en ook met papier gemeten en ook hier kreeg ik een PH van ongeveer 2 uit. Ik ben een beetje met de gist aan het testen en merk ook dat de gist heel gevoelig is voor druk. Dat ik de illusie wek dat mijn distilleerderij zo schoon is als een lab is niet de bedoeling. Heb ook maar gelijk wat foto's toegevoegd omdat ik ook wel heel trots ben op mijn distilleerderijtje 😉 Ik ben nu even aan het testen met de gist en heb al een paar mooie batches gehad de laatste tijd. Op dit moment is er ook een tot nu toe succesvolle stook bezig met deze gist.

1611409660-20210123_143818.jpg
Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

Foto 2

1611409692-20210123_143832.jpg
Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooie hobby-cave .  Prima voor een biertje te brouwen en/of een borreltje te stoken.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fijne werkplek heb je inderdaad. Beste tip blijft je SG veel lager te houden. Ben ook benieuwd welke gist je hebt gebruikt trouwens , fijn om te horen dat het de gist nu wel zijn best heeft gedaan. Trouwens, hoe goed sluiten jou gistvaten? Voor de hoofdgisting is het vaak voldoende. Om de stookwjn langer te bewaren heb ik dat type wel eens aardig zien lekken. Wat bedoel je overigens met druk? Osmotische druk? Gezonde gist in een gezonde leefomgeving (sg niet hoger dan 1085, mineralen, vitamine, pH correctie ) slaat bij mij binnen twee uur aan en is vaak met iets langer dan een week klaar.  Succes met de stook,

 

groeten Catnip

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@catnip Ja ik heb al vele gisten geprobeerd. Ben op dit moment erg enthousiast geworden van Fermentis. De C-70 geeft nu echt een top kwaliteit alcohol af. Alleen jammer dat ze deze (nog niet) op stookwinkel verkopen. Ga zo de HG-1 bestellen. Met druk bedoel ik inderdaad osmotische druk. Ik leer door te proberen en fouten te maken en daar hoort ook bij dat ik de grenzen op zoek. Neem het vaak niet heel nauw met voorschriften vandaar dat ik de fouten vaak snel tegen kom 🙃. Mijn gistvaten sluiten perfect deze emmers zijn om voedingsmiddelen in te bewaren. Maar ik probeer mijn stookwijn nooit echt lang te bewaren dus heb dit nog niet voor langere tijd getest. Zou het liefst wel een conisch tankje hebben maar ben nog wel even een arme student dus het investeren in mijn hobby gaat niet zo heel snel.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?