Meldingen
Alles wissen

beste methode suikerwash destilleren


Hansp
Berichten: 1
Topic starter
(@hansp)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedendag allemaal,

Mijn eerste stookwijn is bijna uitgepruttelt hoe nu verder voor het beste resultaat, ik lees zoveel verschillende berichten op dit gebied en wil graag van jullie een goede raad!

Wat is nu de beste manier om stookwijn (suiker + water + turbogist) te stoken tot alcohol?

- 1, 2 of 3 x stoken en bij wel percentage stop je met stoken de 1e 2e en 3e keer.

- proeven\ruiken vind ik erg lastig nog nooit gedaan dus weet niet hoe het ruikt\proeft.

Dit zijn zomaar wat vragen die bij mij opkomen alle tips zijn welkom.

 

Ik gebruik een omgebouwde snelkookpan met wat koperwerk er aan vast en koeling.

 

Alvast bedankt voor jullie reacties!

 

Beantwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@hansp een stookwijn voor verkrijgen van een basis alcohol moet altijd 2 of zelfs 3 x gestookt worden afhankelijk van wat scheidend vermogen van de ketel is .

Wanneer je een thermometer op brug hebt kun je daar proberen de themperatuur zo nauwkeurig daar bij de damp temperatuur van alcohol te blijven gedurende de overhaal.  78,3 graden . Dan komen er minder andere stoffen en vocht mee met hogere damp temperaturen .

Eerste overhaal kun je tot ongeveer 85 % van het totaal te verwachten hoeveelheid meestal opvangen daarna gaat heel snel percentage zakken zodra het onder de 50 % komt wordt het vaak al troebel en zeer vervelend van smaak . Het is dan de moeite niet door te gaan met opvange in 2e of finale overhaal haal je de voorloop weg .  Bij rond 55 graden begint meestal uets gedruppel zodra de 78,3 aantikt begint hij meer te lopen dat eerste deel kan weg je proeft een duidelijke omslag in smaak.  Daarvanaf van je op .   Je stookt weer door tot percentage weer instorten daar ga je weer kijken naar kristal helderheid , geur en smaak. Zodra hierin omslag komt stop je .

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 66
(@nafets)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben ook niet echt een expert ( nu zo een 6 x een suiker gestookt) maar ik denk dat dat voor iedereen anders is. Ik stop meestal bij de eerste stook bij de 30%, de 2e stook stop ik bij 55% ongeveer. 

Vaak is het bij mij ook dat ik vind dat ik genoeg heb opgevangen en dan naar bed wil 😉

 

Wat voor mij echt helpt is dat je het goed moet laten uitgisten en goed moet laten luchten als je hebt gestookt. 

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Iedere ketel geeft een ander scheidend vermogen, ik zou bij wat je beschrijft tweemaal destilleren aanbevelen.

 

Eerste keer kun je tot 0% overloop gaan en alles opvangen.

De tweede keer wordt proeven, je hoeft alleen op zoek naar 1 smaak, zuur. Die is sterk aanwezig in het begin, zodra die wegtrekt kun je beginnen met opvangen. Met turbogist weet ik even niet waar je eindpunt gaat liggen, je kunt tot 70% terugzakken voordat je weer gaat proeven.  Omslag van smaak wordt bepalend van het stoppen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?