Goedendag allemaal,
Mijn eerste stookwijn is bijna uitgepruttelt hoe nu verder voor het beste resultaat, ik lees zoveel verschillende berichten op dit gebied en wil graag van jullie een goede raad!
Wat is nu de beste manier om stookwijn (suiker + water + turbogist) te stoken tot alcohol?
- 1, 2 of 3 x stoken en bij wel percentage stop je met stoken de 1e 2e en 3e keer.
- proeven\ruiken vind ik erg lastig nog nooit gedaan dus weet niet hoe het ruikt\proeft.
Dit zijn zomaar wat vragen die bij mij opkomen alle tips zijn welkom.
Ik gebruik een omgebouwde snelkookpan met wat koperwerk er aan vast en koeling.
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Ik ben ook niet echt een expert ( nu zo een 6 x een suiker gestookt) maar ik denk dat dat voor iedereen anders is. Ik stop meestal bij de eerste stook bij de 30%, de 2e stook stop ik bij 55% ongeveer.
Vaak is het bij mij ook dat ik vind dat ik genoeg heb opgevangen en dan naar bed wil 😉
Wat voor mij echt helpt is dat je het goed moet laten uitgisten en goed moet laten luchten als je hebt gestookt.
Iedere ketel geeft een ander scheidend vermogen, ik zou bij wat je beschrijft tweemaal destilleren aanbevelen.
Eerste keer kun je tot 0% overloop gaan en alles opvangen.
De tweede keer wordt proeven, je hoeft alleen op zoek naar 1 smaak, zuur. Die is sterk aanwezig in het begin, zodra die wegtrekt kun je beginnen met opvangen. Met turbogist weet ik even niet waar je eindpunt gaat liggen, je kunt tot 70% terugzakken voordat je weer gaat proeven. Omslag van smaak wordt bepalend van het stoppen.