Het volgende recept heeft een week of 3 gestaan
12 liter appelsap
12 liter water
2,5 kilo suiker op het fornuis opgelost in een deel van het water
en een paar kilo appels
SG is 1062
PH is 4,2
Nu is de vergisting (naar mijn idee) gestopt, de vlam gaat uit boven de mash dus ik wil gaan stoken.
De SG meter geeft nu 1017 aan en het alc percentage is 12%.
Als ik op de verpakking van de gist kijk geeft deze aan dat hij tot 18% kan gaan.
Als iemand tips heeft hoor ik graag hoe ik in het vervolg kan zorgen dat het percentage hoger uit komt.
Je vlam gaat uit, dus gist hij waarschijnlijk nog, of je Co2 deken ligt nog bovenop natuurlijk. Maar als ik het zo hoor is het nog niet uitgegist. Een gist die 18% aankan zal dit.mensgel van appel en suiker gewoon drooog kunnen vergisten.
Als je sg 2 a 3 dagen gelijk is mag je er van uitgaan dat de gisting echt gestopt is.
Hoe kom je op die 12%?
Als ik t S.G. verschil gebruik kom ik op 6% uit.
Herstel: De vlam gaat NIET uit!!
Meters kun je niet gebruiken als er restsuikers aanwezig zijn. Alleen sg verschil voor en na kun je gebruiken om percentage te berekenen.
Het is ook wel een hele simpele beschrijving van een recept, het is niet zo dat je water, appelsap, suiker en een paar kilo appels in een emmer gooi en wat gist en er dan drank ontstaat. Helaas Hilly zo werkt dat niet 😆 Maar je heb in ieder geval je begin en eind SG gemeten en ook de ph. 👍