Meldingen
Alles wissen

Alcohol percentage aan de lage kant.


Hilly
Berichten: 152
Topic starter
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het volgende recept heeft een week of 3 gestaan
12 liter appelsap
12 liter water
2,5 kilo suiker op het fornuis opgelost in een deel van het water
en een paar kilo appels
SG is 1062
PH is 4,2

Nu is de vergisting (naar mijn idee) gestopt, de vlam gaat uit boven de mash dus ik wil gaan stoken.
De SG meter geeft nu 1017 aan en het alc percentage is 12%.

Als ik op de verpakking van de gist kijk geeft deze aan dat hij tot 18% kan gaan. 
Als iemand tips heeft hoor ik graag hoe ik in het vervolg kan zorgen dat het percentage hoger uit komt.

Beantwoorden
40 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly.

Gist kan 18% aan maar kan niet meer alcohol  maken uit suiker als wat andere gisten kunnen

Uit 1 kilo suiker krijg je max 510 gr alcohol .  

Alleen als je veel suiker in een krappe oplossing hebt sterft het  af als alcohol te veel wordt. Doe je zelde hoeveelheid suiker in ruimere oplossing krijg je het zelfde alcohol volume hoeveelheid.

Zie het zo 10%  in 1 liter is 100 ml alcohol  20 % is 200 ml alcohol . 

Als gist maar 10% aan kan zal je  in 2 liter oplossing de zelfde 200ml volume alcohol krijgen . 

( Bij vergisten moet het gist een goed milieu hebben om in te werken is het te zuur of te veel alcohol dan gaat het dood .  Is er te veel suiker dan vergiftigd het gist zichzelf )

 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@hilly Begin SG van 1062 eind SG van 1017= 1062-1017=0,045x131,25=5,9% alcoholgehalte dus geen 12% wat jij schrijft ( Dit puur ter info, is geen aanval hoor )

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@marcel1966 ik heb net geleerd dat ik de alcohol in de mash niet kan meten met de refractometer of dobber. 

 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@hilly klopt, maar wel uit te rekenen aan de hand van jou SG begin en eindwaarde.

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@marcel1966 wat is de 131,25?

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@hilly 131,25 is de omrekenfactor, dit is een vaste waarde, soms zie ik ook dat ze 135 aanhouden, als omrekenfactor dus 1,062-1,017=0,045x131,25=5,9% alcoholgehalte in jou masch

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je vlam gaat uit, dus gist hij waarschijnlijk nog, of je Co2 deken ligt nog bovenop natuurlijk. Maar als ik het zo hoor is het nog niet uitgegist. Een gist die 18% aankan zal dit.mensgel van appel en suiker gewoon drooog kunnen vergisten. 

Als je sg 2 a 3 dagen gelijk is mag je er van uitgaan dat de gisting echt gestopt is.

Beantwoorden
4 Reacties
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@stookforum Het moest zijn de vlam gaat NIET uit. Dat gaf mij de veronderstelling dat de vergisting dus klaar moest zijn!

 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@hilly ah ok, dan is de gisting idd gestopt. Dan heb je onvergistbare suikers, dat zou je niet verwachten bij jouw mengsel. In dat geval gewoon stoken maar!

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@stookforum hoe kan ik dan zorgen voor een betere opbrengst de volgende keer?

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@hilly ik zou geen water meer gebruiken. Gewoon puur appelsap. Afhankelijk van het sg kom je daar meestal al tegen de 7% zonder suiker toe te voegen. Als je meer alcohol wilt kun je nog suiker toevoegen, maar meer suiker toevoegen kan ten koste gaan van de kwaliteit.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe kom je op die 12%?

Als ik t S.G. verschil gebruik kom ik op 6% uit.

Beantwoorden
4 Reacties
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@alchemist  12% geeft hij aan met de alcohol meter.

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@hilly Ik vermoed dat wat je een alcoholmeter noemt een refractometer is, die is tijdens en eigenlijk na een vergisting niet bruikbaar. Opgelost gas speelt de meting parten.

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@alchemist ik heb ook even met de dobber gemeten deze geeft ook zo'n 6% aan ( groot verschil met de refractometer)  En wel heel weinig alcohol.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@hilly Dat strookt met wat ik verwacht ja, met een start S.G. van 1.062 kun je maximaal een dikke 9% redden, maar dan zou de eindwaarde al op 0.990 liggen.

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 152
Topic starter
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Herstel:   De vlam gaat NIET uit!!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meters kun je niet gebruiken als er restsuikers aanwezig zijn. Alleen sg verschil voor en na kun je gebruiken om percentage te berekenen.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is ook wel een hele simpele beschrijving van een recept, het is niet zo dat je water, appelsap, suiker en een paar kilo appels in een emmer gooi en wat gist en er dan drank ontstaat. Helaas Hilly zo werkt dat niet 😆  Maar je heb in ieder geval je begin en eind SG gemeten en ook de ph. 👍 

Beantwoorden
21 Reacties
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@rumo Met de turbo gist ging het wel zo makkelijk 😉 , maar die vindt ik niet zo lekker.

 Maar ik voeg wat toe: 
De 2,5 kilo suiker met 2 liter water op 80C  met 7 gram citroenzuur voor 40 minuten.
Een deel appelsap (12 liter) en 10 liter zuurstofrijk water bijgevoegd,
een aantal appels in kwarten en daarmee een totaal van 27 liter in het vat.
een giststarter gemaakt met de Prestige schnapps yeast en deze toegevoegd aan de rest toen het 24C was,
fust ingepakt en deze bleef een aantal dagen rond de 23C en later zo'n 20C.
Ik weet het niet exact maar het heeft ergens tussen de 3 tot 4 weken gegist en vandaag bleef de vlam van de lucifer branden.

En ik ben er nog niet uit wat ik moet veranderen om een hoger percentage te krijgen?
Zoals @Jan hierboven zegt alleen meer suiker toevoegen en enkel appelsap ipv water?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly een hoger percentage kun je krijgen door meer suikers minder vloeistof . Of iniedergeval tw zorgen dat de appelsap voldoende suikers bevat . Eventueel inkoken ook mogelijk maar pas op dat je sg niet te hoog wordt waardoor het gist zou kunnen afsterven.

De hoeveelheid opgeloste suikers bepalen hoeveelheid alcohol er uit komt . Percentage is weer afhankelijk van de verdunning .  SG 

 

 

1617458918-IMG_20210403_160737845.jpg
Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert als ik de volgende keer een SG van maximaal 1080 heb zou het dus beter moeten gaan?  Maar ik zit nu ook met de eind SG van 1017.
Die kan volgens @Jan komen door onvergistbare suikers zoals hij hierboven aangeeft, maar wat kan er mis gegaan zijn dat ik onvergistbare suikers heb en mede daardoor een lage opbrengst?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly het is nog altijd zo dat je het beste kunt vergisten bij een sg van onder de 1100   of wel tussen  1090 Bij een minimaal sg van 1035 .

Waarom een vergisten vroeg tijdig stopt kunnen diverse oorzaken wezen . 

Een te laag zaken van ph .

Een vervuiling of opgelopen infectie .

Een foute enting een te lage entong of te kort in voeding in begin waardoor teveel afgestorvenen is en zogezegd de eindstreep niet meer wordt gehaald . 

Te veel giststress door temperatuur schommelingen .

te lage of te hoge temperatuur .

Te oud gist of gewoon slechte kwaliteit . 

Enz enz .

 

 

 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert Niet te achterhalen voor mij dus op naar de volgende!

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert Als ik naar jou tabel kijk snap ik niet hoe een SG van 1090 toch tot een percentage van 18% kan komen, kun je dat uitleggen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly in de tabel gaat men uit van een standaard gist en niet gemanipuleerde vergistings .

Je kunt ook beter uitgaan van alcohol volume .

1 kg suiker maakt 510 gr alcohol !

Alcohol weegt 789gr per liter .! 

Dus je kunt uitrekenen hoeveel je max alcohol uit gebruikte hoeveelheid suiker je kunt krijgen . 

Men wil liefst zoveel mogelijk uit zo weinig mogelijk .

Als je een hoge kwaliteit van beslag hebt en goede vergisting is percentage bij geraffineerd suiker max 510 gr per kilo . Is je verdunning zo dat de oplossing uiteindelijk maar 10 % is dan is nog altijd het destilleren wat het percentage omhoog moet halen .

De gretigheid om uit 25 liter en 7 of 8 kilo suiker zoveel mogelijk percentage  te halen is misschien omdat men uitgaat van volume jarrycans en hobby ketel . Daarom gebruikt men de hoog presterende gemanipuleerde gisten .

Maar snel en gretigheid zorgt voor mindere kwaliteit . 

(Met een beetje smaakontwikkeling zal ieder toch op den duur bemerken dat dat  zoveel mogelijk willen halen uit zo weinig mogelijk afbraak doet aan kwaliteit ) 

 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert Duidelijk, ik probeerde overigens met deze ook juist voor volume te gaan.

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert Ik zie nu je tabel pas verschijnen, Met een zakje gist wat tot 18% kan gaan heb ik dus een SG van 1135 nodig?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@hilly ja je zal voor 18% hogere sg moeten hebben.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hilly, je zal eerst en keuze moeten maken met wat je wil. Je heb het veel over een hoog percentage, maar dat gaat niet altijd samen met veel smaak. Wil je een suiker drankje of een appel drankje(of beiden).

Nog een paar opmerkingen op jouw recept(kritiek 😆) :

 Met alleen appels door snijden behaal je geen optimaal resultaat, probeer de volgende keer eens   koken, persen en/of pecto enzymen.

 Ik lees ook niets over gist voeding, en dat moet er echt in, DAP, bonnen, rijst, marmite, mout.

 Je kan alleen appelsap gebruiken maar dan zou de ph te laag uit kunnen komen. Met kraanwater kan   je de ph weer iets omhoog krijgen.

Als je de Turbo gist niet zo lekker vindt zou je ook een neutrale gist kunnen nemen, en dan met 5 a 6 kg suiker 25 liter stookwijn maken. Ik zelf vind een stookwijn van 10 a 12 % prima. Gister was een stookwijn klaar, deze was gemaakt met 6kg suiker, 1kg mout en de West Coast M44 gist totaal 27 liter. Het eind percentage was 14%, dat is meer dan genoeg.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rumo wat is het verschil in smaak/geur met jouw West Coast M44 gist en een gewone bakkersgist?

Ben hier erg benieuwd naar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@marcel1966, dit was voor mij de eerst keer dat ik deze gist heb gebruikt. Ik heb alleen nog maar een strip run gedaan, maar het ruikt en smaakt nu al van begin tot eind goed. Ik maak nog 3 van deze emmers met een strip run. Daarna doe ik de 4 strip runs bij elkaar voor de spirit run.

Ik schat ook in dat de opbrengst meer zal zijn dan met bakkersgist, de stookwijn heeft meer alcohol en je hoef minder voor en naloop weg te doen.

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@rumo Thanx voor je antwoord,  In dit geval ging het om volume, Ik wil een paar liter om wat mee te experimenteren daarom heb Ik de prestige schnapps yeast gebruikt welke tot een 18% moet kunnen gaan, dat heb ik bij lange na niet gehaald en wil graag weten waarom niet.
Ik ben er overigens van uitgegaan dat de gistvoeding bij de gist in het zakje zit? 
Ik heb ook een mooi recept voor een stookwijn met suiker en bakkersgist en ja, dan is de smaak zeker beter dan met de turbo yeast.
Met de appels ga ik het de volgende keer anders doen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hilly snap het, dat is ook de rede dat ik een paar emmers stookwijn aan het maken ben. Bij een Turbo gist zit een afgemeten hoeveelheid voeding bij, maar bij een "normale" gist zit er net als bij bakkersgist niets bij.

Ik denk dat je appeldrankje een heel ander project wordt.

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@rumo Bij de ingrediënten staan Nutrients, dit is toch de voeding?

1617536205-prestige-fruit-en-schnapps-turbo-gist-yeast-67-g.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hilly, daar lijk het wel op. Gewicht is ook aan de hoge kant, 10 gram voor een normale gist komt veel voor.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@hilly bij de prestige schnaps gist zit idd voeding en mineralen, die 18 procent is onder optimale omstandigheden (grondstoffen, temperatuur, mineralen, zuurtegraad etc) en voor ons als hobbyisten lastig te realiseren... dus heel gek is dat niet dat je 18% niet haalt.

Ben met rumo eens dat 12% een mooi percentage is zonder gekkigheidjes

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@pikketanus die 12% zit ik nu heel ver vanaf met mijn 5,9%, ik zou graag ontdekken waarom?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@hilly teveel aan suiker (onder mindere omstandigheden, beter gezegd minder optimale omstandigheden) kan voor te veel druk zorgen. Als een mens te diep duikt komt er ook te veel druk op het lichaam. Door suiker in oplossing is het water zwaarder, en "weegt" dan meer dan de gist kan "dragen" zegmaar... als je uitging dat 18% haalbaar was en voor zoveel suiker hebt gezorgd, zou dit kunnen. Verzuring kan oorzaakzijn, of infectie, verschillende mogelijkheden..

Beantwoorden
theKiD
(@thekid)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39
Geplaatst door: @pikketanus

 teveel aan suiker (onder mindere omstandigheden, beter gezegd minder optimale omstandigheden) kan voor te veel druk zorgen. Als een mens te diep duikt komt er ook te veel druk op het lichaam. 

Kijk! Dit zijn jip en janneke vergelijkingen die ik snap. Thnx! 🙂 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?