Meldingen
Alles wissen

Blanke alcohol rijpen?


Stookabilities
Berichten: 11
Registered
Topic starter
(@stookabilities)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hoi allemaal,

Afgelopen donderdag voor het eerst gedestilleerd met de T500 met refluxkolom. Is super gegaan. Opbrengst van 3,5 liter alcohol 94% (eerste 200 milliliter apart gehouden). We hadden een pure Yeast gebruikt van still spirits.
Maar nu horen we her en der iets over het "rijpen" van blanke alcohol.

Is dit nodig?
waarom precies?
Hoe doe je dit en ook hoe lang doe je dit?

Groet Stookabilities

Beantwoorden
5 reacties
3 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 891

@stookabilities, het is altijd verstandig om niet al je vers gestookte drank in een keer op te drinken. Niet alleen om gezondheid redenen, maar als je even geduld heb zal je merken dat je drank beter gaat smaken. Je zal waarschijnlijk je drank gaan verdunnen met water, dit moet dan in balans komen het zo genoemde huwen. 2 weken is toch wel het minimale. Dit is alleen de eerste keer moeilijk, daarna zorg je gewoon dat je weer op tijd beging met je volgende stook. Als je dan iedere keer wat bewaar kan je na een paar keer stoken een vergelijking doen. Ik wacht minimaal 2 tot 3 weken voor een neutrale drank, maar mijn blanke rum smaak na 3 maanden goed.

Beantwoorden
Stookabilities
Registered
(@stookabilities)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 11

@rumo dankjewel voor je antwoord. Laat je het dan rijpen nadat je het verdund hebt met alcohol? En gebeurt het rijpen automatisch op de fles? Je hoeft hem niet open te zetten of iets? 

we willen voornamelijk zelf limoncello maken maar ik neem aan dat dit wel gewoon meteen kan of moeten we daarmee ook wachten tot het eerst gerijpt is? 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 891

@stookabilities, rijpen van een blanke drank is wel een groot woord. Zoveel moet je er ook niet van verwachten. Al is het huwen van de drank dit is het in balans komen van de alcohol met het water door velen wel waarneembaar. Trek hier 2 a 3 weken vooruit. Je zal het zelf moeten ontdekken, maar wees niet bang als je het niet doe is je drank niet verpest. Wat je wel zal merken is dat je Limoncello na 3 maanden steeds lekkerder wordt. Ik zou er de eerste keer niet opwachten die glazen moeten vol 😆

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 380
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi Stook

3,5l aan 94 graden geeft ruwweg 8l aan 40 graden. 

Ik veronderstel dat je bij het stoken alles opgevangn hebt in 1 fles en geen cuts gemaakt hebt.

Zet die 8l bv in 8 flessen van 1l.  Proef die alcohol.  Is die lekker en OK voor je doeleindes :  niets doen en alleen een weekje laten rusten, al dan niet met een prop in de hals van de fles.

Is die alcohol niet lekker (bv turbogist suikeralcohol vind ik persoonlijk niet lekker) dan even melden en kunnen we je verder helpen met

macereren

opnieuw stoken

verbeteren

etc

Peace

Beantwoorden
Psychonaut
Berichten: 19
Registered
(@psychonaut)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

limoncello maak je van zeer sterke alcohol, liefst 90% of hoger. Dus verdunnen is geen optie in dit geval. Ik worstel zelf ook nog steeds met deze vraag omdat ik ook veel alcohol heb staan die ik niet ga verdunnen. Die wordt gebruikt voor de Nocino in juni. 

Ik weet nog steeds niet wat nu het beste is nadat de pure alcohol vers gestookt in de fles gaat. Hoe lang open laten staan? Ideale temperatuur? 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?