Als met de refractometer de SG en de Brix waarde voor en na bepaal zou ik moeten kunnen berekenen of de gisting gedaan is.
Op de site van Brewersfriend krijg ik bij het invoeren volgens SG echter andere alcoholpercentages dan met Brix. Met SG zouden ze (onrealistich) veel hoger liggen. Moet ik bij mijn stookwijn ook een wort correction factor toepassen?
Mijn druiven zijn van een SG van 1.074 naar 1.024 gegaan. Mijn appels van 1.056 naar 1.019 en mijn peren van 1.049 naar 1.021. Is de vergisting dan afgelopen?
Meten van SG met een refractometer moet je te allen tijde corrigeren. Het maakt voor een refractometer niet uit of het wort, most, wash of mash is. Zodra de vergisting is gestart kun je niet meer ondermeer de waarden van de refractometer gebruiken.
Of de vergisting voorbij is? Moeilijk te zeggen, dat is ook afhankelijk van de eventueel onvergistbare suikers. Wanneer je te weinig gist of gist in slechte conditie hebt gebruikt of wanneer de gietvoedingsstoffen op zijn, kan de gist het wel voor gezien houden.
En welke correctiefactor moet je dan gebruiken?
Geen idee, ik gebruik nooit een refractometer voor tussentijdse metingen. Tijdens de vergisting volg ik e.e.a. met mijn Tilt 🙂
Heb je dit al gelezen? https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/
nu wel, of ik het 100% begrijp is iets anders 😉
Hahaha dat is de reden dat ik een Tilt heb aangeschaft. Geen moeilijke omrekeningen meer en het vergistingsvat kan lekker dicht blijven.
Ik krijg een foutmelding te zien als ik op de link klik