Meldingen
Alles wissen

Cuts bij het stoken van kruiden.


Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Min alquitera is onderweg, en ik ben mij na al de rum en dergelijke nu aan het toeleggen op graanalcohol en wat kleinere hoeveelheden likeurtjes.

Ik wil onder andere jenever en gin stoken. Nu vroeg ik mij af hoe het gaat met stoken voor wat betreft de cuts.

Als ik rum stook, ruik en proef ik tegenwoordig wel aardig waar de hearts beginnen en eindigen. Maar als ik met kruiden stook, hoe bepaal ik dan de cuts?

Ik heb nog een paar liter suiker neutraal staan, met de kolom gestookt dus ongeveer 93% . Als ik die terug verdun naar 40% en met de alquitera met kruiden stook, heb ik eigenlijk geen idee hoe ik dan bepaal wat het goede deel is .  

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan het maken van scheidingen is iets wat niet in volume of percentage gaat .

Mensen die nog maar weinig of geen ervaring hebben gebruiken diverse glaasjes of potjes en gaan daar mee proeven en kijken wat bruikbaar is.  

Je moet wel altijd rekening houden dat wat uit ketel komt niet eindproduct en smaak is . Immers elke net gestookte drank moet even rijpen of nog op hout of andere bewerking nodig .

Maar in principe een theelepel vang je enige druppels in op , kleur , helderheid , geur , smaak en hoe de drup aan de lepel hangt zijn de eerste manieren van scheiding maken .

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert ja, zo stook ik de rum ook.

Maar van rum en neutraal weet ik welke smaken ik wil hebben. Bij jeneverbessen en kruiden heb ik geen idee hoe het moet ruiken en smaken, omdat het natuurlijk vrij sterk zal ruiken in het begin.

Maar kun je bijvoorbeeld als je jenever of gin stookt eerst de alcohol een keer stoken (met de alambiek of de kolom) en de cuts maken, zodat je dat bij de derde keer niet hoeft te doen? Of werkt het zo niet?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan je gebruikt zowiezo een vooraf gestookte alcohol waarbij je al voorloop en naloop hebt gescheiden wanneer je gin of jenever gaat maken . 

Maar desondanks zijn er wat irritatilante stofjes die je toch weer in voor en naloop moet scheiden. .vaak zijn dat scheiding momenten waarin duidelijk tanine en " muffe" bittere smaken zitten . In voorloop proef je deze wegvallen en zachter worden van smaak dus moment van scheiden in naloop komt het muffe ineens erin dat is weer scheiding moment er zal ook vaak dan een zweem in komen.  Dit gebeurt in algemeen bij terug zakken tussen de 55 en de 45 % nog in uitstroom ( dit kan verschillen!) 

Dat is duidelijk tijd om te stoppen dan met opvang . 

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Stephan,

In jouw geval maak je natuurlijk heen cuts meer voor de voor- en naloop qua methanol en foezels. Wel is het met (vooral gin) het geval dat je in de eerst paar milliliters van je run wat etherische oliën en dergelijke stoffen van je kruiden zal overhalen die iets te "funky" kunnen zijn qua smaak en concentratie. Je naloop zal ook nog veel smaak kunnen bevatten maar je moet opletten wanneer dit bitter gaat smaken ondanks het feit dat je voor en naloop voorheen al gescheiden hebt. Hiermee verziek je de gin erg snel dus wil je niet bij de rest hebben.

Ook is het met veel gin botinicals zo dat de smaken op verschillende tijdspunten overkomen. De smaken van rood fruit bijvoorbeeld komen later pas over. Goed je cuts opvangen, even laten ademen en een paar dagen later proeven is dus wel verstandig. Alles wat lekker smaakt kun je bij elkaar mengen om zo je eindproduct te maken.

Cheers & veel plezier,

Mvg, DrankDier

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?