Min alquitera is onderweg, en ik ben mij na al de rum en dergelijke nu aan het toeleggen op graanalcohol en wat kleinere hoeveelheden likeurtjes.
Ik wil onder andere jenever en gin stoken. Nu vroeg ik mij af hoe het gaat met stoken voor wat betreft de cuts.
Als ik rum stook, ruik en proef ik tegenwoordig wel aardig waar de hearts beginnen en eindigen. Maar als ik met kruiden stook, hoe bepaal ik dan de cuts?
Ik heb nog een paar liter suiker neutraal staan, met de kolom gestookt dus ongeveer 93% . Als ik die terug verdun naar 40% en met de alquitera met kruiden stook, heb ik eigenlijk geen idee hoe ik dan bepaal wat het goede deel is .
Hoi Stephan,
In jouw geval maak je natuurlijk heen cuts meer voor de voor- en naloop qua methanol en foezels. Wel is het met (vooral gin) het geval dat je in de eerst paar milliliters van je run wat etherische oliën en dergelijke stoffen van je kruiden zal overhalen die iets te "funky" kunnen zijn qua smaak en concentratie. Je naloop zal ook nog veel smaak kunnen bevatten maar je moet opletten wanneer dit bitter gaat smaken ondanks het feit dat je voor en naloop voorheen al gescheiden hebt. Hiermee verziek je de gin erg snel dus wil je niet bij de rest hebben.
Ook is het met veel gin botinicals zo dat de smaken op verschillende tijdspunten overkomen. De smaken van rood fruit bijvoorbeeld komen later pas over. Goed je cuts opvangen, even laten ademen en een paar dagen later proeven is dus wel verstandig. Alles wat lekker smaakt kun je bij elkaar mengen om zo je eindproduct te maken.
Cheers & veel plezier,
Mvg, DrankDier