Meldingen
Alles wissen

cuts maken en blenden na het stoken how to?


Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik heb twee batches met verschillenden soorten fruit gestookt, ruw stook gedaan en daarna de spirit run, tijdens de spirit run, cuts gemaakt 9 stuks van  verschillenden volumes en alcohol percentages. en ik proef duidelijk verschil in sommige cuts

mijn vraag is; voor het blenden tot 1 eau de vie of iets dergelijks, hoe ga je te werk

alles proeven en wat je lekker vindt bij elkaar gooien?

cut 2-3 zit op 82 % en de laatste op 55%  van alle cuts eerst kleine beetjes verdunnen  naar een drinkbaar 40.?

help me please om het een beetje gestructureerd te krijgen anders ben ik denk ik al lazarus voordat het eindresultaat er is. hahahahahah 

Beantwoorden
5 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is wel in het Engels......

 

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor de links, en cuts is ook engels hahahaha 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik las een geniale truc op HomeDistillers van Yummyrum: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=68702

Hij verdunt zijn potjes tot 35 %, want dat vindt hij beter te beoordelen, maar dat kun je natuurlijk zelf aanpassen.

Hij beschrijft een simpel instrument om elk monster van een stook makkelijk terug te brengen tot een drinkbaar glas.

Neem een glazen of koperen pijpje en zet een streep op pakweg 2/3 van de inhoud van een testglas. Bij die streep zet je het getal 70. Dan verdeel je de afstand tussen die streep en de onderkant in 7 gelijke delen met zes streepjes. Die streepjes nummer je 40, 45, 50, 55, 60, 65. Boven de streep 70 zet je gelijke afstanden af en die nummer je 75, 80, 85 en 90. Verder hoef je niet te gaan.  Je moet al die streepjes zetten of maken op een manier die alcoholbestendig is!!  Je hebt nu een uniek werktuig gemaakt: een proefpipet!

Dat gebruik je als volgt.

Meet het alcoholgehalte van de monsters.

Doop het instrument in het te testen monster tot aan het merk 70, sluit met je vinger de bovenkant van het pipet af, neem de vloeistof uit het monster en laat de vloeistof gaan boven een proefglas. Doop dan het instrument in een glas water tot aan het merk van het alcoholgehalte van het monster. Sluit je vinger, neem het water mee en laat gaan in het proefglas. De resulterende drank is 35 % alcohol.

Doe dit voor alle monsters van de stook die je wilt testen. (Dus niet voor- en naloop, dat is onnodig.) Je krijgt dan een serie proefglaasjes. Die laat je bij voorkeur een dag of zo staan om tot evenwicht te komen.

Dan ga je proeven: mag dit monster mee of moet het naar de tijdelijke jachtvelden?

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mijn vraag is; voor het blenden tot 1 eau de vie of iets dergelijks, hoe ga je te werk

alles proeven en wat je lekker vindt bij elkaar gooien?

Dat is wel hoe de stokers van Palinka het doen. En soms laten die een vroeg deelvan de naloop weg, maar een latere fractie nemen ze dan wel weer mee.

cut 2-3 zit op 82 % en de laatste op 55%  van alle cuts eerst kleine beetjes verdunnen  naar een drinkbaar 40.?

Dat is hoe Yummyrum het doet.

 

Allemaal een kwestie van smaak en zoals je weet: De gustibus discutandum esse.

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor de tips en advies. Een leuke bezigheid al dat proeven.. en uiteindelijk best een lekkere borrel geworden al zeg ik het zelf. als proef  ook maar twee liter 65% met wat hout snippers weggezet.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?