Meldingen
Alles wissen

Destilleer Anderhalf Keer

Pagina 1 / 2

Berichten: 191
 ScS
Topic starter
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

 

Ik kwam een tip tegen van Odin en heb deze niet gezien op het forum.

Ik heb het geprobeerd met het rogge recept en goed resultaat.

Quote Odin's "destilleer anderhalf keer"

Dit bericht gaat over het maken van smaakvolle dranken middels pot destillatie. Vaak destilleren we twee keer, komen op een erg sterke sterke drank uit en gaan vervolgens teruglengen met water. Jammer, want daar wordt je drank wel minder sterk, maar ook minder smaakvol van.

Wat ik doe is een manier van destilleren die ik "Destilleer Anderhalf Keer" gebruiken. Stel dat ik een wijn heb van 13%, en ik wil brandy maken. Dan stook ik deze een eerste keer (ruwbrand) en kom ik uit op een ruwnat van 39% (ik verzamel 1/3e van wat er in de pot zit). Zou ik dit resultaat van 39% weer stoken (tweede run), dan kom ik uit op een brandy van 70%. De tweede run is nodig om betere cuts te maken, maar wat moet ik met een brandy van 70%? Het is te sterk en op 5 liter van 70%, moet ik al snel 2 liter water toevoegen om het enigszins drinkbaar te maken. Maar het betekent ook dat de smaak veel dunner wordt: door de water toevoeging, verliezen we kostbare brandewijnsmaak.

Destilleer je Anderhalf Keer, dan doe je de eerste run hetzelfde, maar de tweede anders. Je voegt aan je ruwbrand gewoon weer wijn toe, bijvoorbeeld om uit te komen op een totaal alcoholpercentage van 25% in plaats van 39%. Als je nu de tweede stook doet, kom je uit op een brandy van zo'n 45%. Je hoeft niet meer aan te lengen en behoud alle smaak.

Deze methode is ook van toepassing op whiskey, maar niet op vodka, waar je smaak juist weg wilt halen. Ik noem het "Destilleer Anderhalf Keer", omdat je een deel van je uiteindelijke drank feitelijk twee keer en een ander deel eigenlijk maar één keer destilleerde. Zeg maar ... anderhalf keer.

Beantwoorden
27 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb dit ook wel eens op deze manier gedaan. Is ook wel eens besproken op het forum geloof ik. Ik zal het eens opzoeken. We zijn er niet heel diep op ingegaan.

Bij mij was het vooral dat ik te weinig ruwbrand had om de ketel opnieuw te vullen maar ook te weinig stookwijn voor een hele nieuwe run, daarom deed ik het gewoon weer samen en met een prima resultaat.

Zeker een goede tip!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat was dit topic, maar zoals gezegd zijn we er niet dieper op ingegaan.

https://www.stookforum.nl/thread/15-x-destilleren/

Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een aantal recepten gepost tijdje terug van o.a. absinth en chartreuse en nog paar andere die op deze manier worden gemaakt.
Het delen van de alcohol in tweede fase gebeurde vaak met na macereren bij dranken met veel smaak uit etherische oliën .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lijkt mij wel wat,proberen waard,ik heb nu bij 73 ltr 7 ltr water gebruikt om te verdunnen,ik stook wel door tot 20%.maar om dat ik meestal fruit stook zou dat voor mij wel de moeite waard kunnen zijn.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toevallig las ik gisteren een methode die er op lijkt, maar met een tweede vat werkt. (Ik stel voor om dat bijvat te noemen, om het Engelse thumper te vermijden. Bij- zoals in bijkeuken en bijzit. Maar dit terzijde.)

De stoker vult een ketel en bijvat voor 2/3 met stookwijn, neemt 1 % van het volume van de stookwijn als voorvocht en vangt de rest op. Dan doet hij de ruwstook in de ketel en de stookwijn in het bijvat en vangt 1 % van het volume van de stookwijn op als voorvocht. De rest vangt hij op in monsterglazen en de volgende dag gaat hij ruiken, proeven en mengen.

Ga ik eens proberen met de twee fruiten die ik ga starten!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

rot woord i.d.d. Kees22 . : thumper ? bumper / coldstill/ vaporizer / secondair still in ned. bumpervat of secondaire ketel
Wat daarmee ook word gedaan is een alcohol met maceraat delen in 4 delen dan 2/4 verdunnen met water en in primaire ketel , 1/4 in secondaire ketel ( thumper ) en 1/4 na distillaat toevoegen voor kleuring en karakter.
Ook met een stookwijn in ketel en een alcohol fruit of kruiden maceraat of wijn in secondaire ketel.
Veel verschillende wijze mogelijk.

( pas op met thumper vulling wanneer er een 40% - 45 % alcohol in primaire ketel wordt verstookt . te veel vulling kan te veel tegendruk geven .
Alcohol damp onder druk ontsteekt sneller )

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruikte een tijdje dreunvat, maar dat lag me niet lekker in de mond. Bijvat past me beter.

Uitermate handig ding, ik gebruik hem heel vaak. Heb net kweepeer gestart en daar zal ik hem voor nodig hebben: dikke prut in het bijvat, dun sap of water in de ketel.

In die boilerketels kan ik niks door de opening gefrot krijgen (geen zeefplaat of zak met fruitprut), dus dan is een bijvat wel zo handig. En straks heb ik er twee, als ik dat gratis keteltje weer opgebouwd heb.

(En tegendruk? Hoogstens 40 cm sapkolom, dat is 0,04 bar. Bovendien: die theorie van ontstekende alcoholdamp vind ik een beetje vergezocht: boven in een kolom heb je al gauw 80 of 90 % en vlak boven een stookwijn ook al 50 %. Je moet gewoon geen bougie in je ketel hangen! En ook geen brug op je gasfornuis aansluiten. 😉 )

Een groter risico is dan het leegstoken van de ketel. Om het bijvat uit te stoken, moet de ketel nog een tijdje damp leveren ook al is de alcohol er al helemaal uit. En met 50 % alcohol in de ketel heb je niet veel reservevolume over.

Die van dat maceraat zal ik onthouden. Voor sleepruim dacht ik aan een kruidendoos na het bijvat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn mensen die hun thumper te vol doen of te dikke prut daar door raakt buis en ketel bovenin verzadigd met alcohol damp . de kook temperatuur gaat omhoog onderin de ketel waardoor ook stoom vorming komt . ( snelkookpan principe ) meer druk opbouw en wanneer ergens ineens wat vrijkomt door een rubber of pakking die het niet houd is er een groot probleem.
In mijn dagelijks werk kom ik regelmatig bij branden en brandgevaarlijke situaties . Waarbij vaak licht erover denken toch tot rare gevolgen kan hebben.
voor installatie waarin alcohol , gassen , aceton , tolueen en noem maar op bouwen en instaleren we mooie systemen om branden te bestrijden . maar met bestrijden ben je eigenlijk al te laat.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, je moet natuurlijk wel je verstand blijven gebruiken!

Ik blaas er altijd even doorheen voor ik het bijvat aansluit. En dan nog kan het fout gaan: ik heb wel eens een sleepruimpit in een pijp gehad.

Maar dat is een kwestie van overdruk, niet van te hoog alcoholgehalte.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overdruk , een hoog alcoholgehalte en een oude slechte tl armatuur boven een ketel heeft iemand in Drouwen een schuur gekost aantal jaren geleden .
Gebruikte ook een thumper .
Thumper nokkie vol.
De aansluiting tussen brug en thumper had een o ring die er uit schoot .
I.d.d. ook de apparatuur controleren voor begin is nooit verkeerd .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat was dus knap stom!

Het bijvat mag nooit vol zijn in het begin, want er komt uit de ketel altijd volume bij. In het begin koelt de damp uit de ketel nog af om daarmee de inhoud van het bijvat op te warmen. Pas als de inhoud opgewarmd is en gaat verdampen, gaat er ongeveer evenveel uit als er in komt. En als het bijvat erg afkoelt, loopt het toch langzaam vol.

Maar dat probeer je toch een paar keer voorzichtig, voor je goed los gaat?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En daarom is het belangrijk dat mensen eerst eens gaan lezen of bij een ander kijken hoe dingen werken voordat ze onbezonnen dingen doen . In midden 17e eeuw werd de werking van een still al beschreven in boeken met tekeningen en uitleg ook De primaire en secondaire ketel werd toen al gebruikt en beschreven . Toen ik in mijn studie jaren in distilleerderij kwam moest ik eerst de werking goed doornemen voordat ik ook maar een deksel of een schuifkraan mocht aanraken .
( ze zijn wat oud maar ik heb de leerboeken nog op zolder en in de kast ? )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja het is belangrijk om veilig te werken,buiten dat je zelf letsel kunt oplopen,heb je nog een probleem met je verzekering,die betaald niet,je werkt met brandbare alc.en open vuur en je ketel kan door te hoge druk exploderen,en nooit de gasfles in de buurt van open vuur,en je ruimte goed luchten.daarbij als er wat gebeurd word het in het nieuws flink opgeblazen,dus negatieve reklame voor stokers.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na 2 x gewone alcohol gestookt te hebben waar ik leuke en lekkere drankjes van gemaakt heb nu een emmertje 22 liter Odin’s roggebrood mash staan te pruttelen waar ik een 17 a 18 liter van denk over te houden om te stoken. Nu lees ik net over 1,5 x stoken en dat lijkt me zeker wat om te proberen. Omdat ik een 20 liter keteltje waar ik maximaal een 14 liter in wil doen vraag ik mij wat het beste is. Van de 18 liter een 12 de eerste keer en dan bij de ruwbrand de rest? Of, voor dit recept, de ruw en de finestook zoals gewoonlijk is? 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?